Ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σταύρος Παπασταύρου μίλησε σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ, για την ελληνοαμερικανική συνεργασία και για το θέμα των τιμών του ρεύματος, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: "Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την ενεργειακή σημασία της χώρας μας λόγω των διασυνδέσεων με όλες τις χώρες στο βορρά. Για παράδειγμα, τα υδροηλεκτρικά της Αλβανιας μπορούν να μας βοηθήσουν".
Ο κ. Παπασταύρου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει γίνει πλέον πραγματικός ενεργειακός κόμβος, καθώς το αμερικανικό LNG μπορεί να εισέλθει από την χώρα μας και να διοχετευτεί στον Κάθετο Διάδρομο.
Για την διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου με τον Great Sea Interconnector, επισήμανε πως ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα πρόσφατα κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ και είχε αναφέρει ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι αδιαπραγμάτευτη, με τον υπουργό να επεξηγεί ότι: "Πρόκειται για ένα σύνθετο έργο με πολλούς παράγοντες, αλλά μην έχετε αμφιβολία ότι θα προχωρήσει. Ο χρόνος θα προσδιοριστεί και από άλλους παράγοντες".
Σύμφωνα με τον κ. Παπασταύρου έχει αποσταλεί στην Κομισιόν ο διαγωνισμός για τα νέα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης. Έπειτα, θα γίνει η αξιολόγηση προσφορών και θα ολοκληρωθεί εντός του 2025, ώστε το 2026 να γίνουν ενδεχομένως σεισμικές έρευνες από τον ανάδοχο.
Ο κ. Παπασταύρου υπογράμμισε ότι: "Σκοπός του πρόσφατου ταξιδιού στο Τέξας ήταν να μεταφέρει στους πετρελαϊκούς ομίλους ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην ανάπτυξη των υδρογονανθράκων. Να ξέρουν ότι θα τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα".
Για το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, επισήμανε ότι υπάρχουν δύο παράμετροι, η ευρωπαϊκή επιρροή και τα εθνικά μέτρα για μείωση των τιμών. Διευκρίνισε ότι κάθε χρόνο η ακριβή ηλεκτροπαραγωγή στα νησιά επιβαρύνει τους καταναλωτές με 850 εκατ. ευρώ.
Για αυτό ολοκληρώνεται φέτος η διασύνδεση της Κρητης και τα επόμενα χρόνια ακολουθούν οι αντίστοιχες με δυτικές Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.
Επίσης μίλησε για τις ρευματοκλοπές, τονίζοντας ότι στο πρόσφατο πρόγραμμα επιδότησης των επιχειρήσεων αποκλείστηκαν όσες κάνουν ρευματοκλοπή.