Στον Μυστρά βρέθηκε την Πέμπτη 29 Μαΐου 2025 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση στις επετειακές εκδηλώσεις «Παλαιολόγεια 2025», τιμώντας τη μνήμη του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και των πεσόντων κατά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Στην επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά, προεξήρχε ο Μητροπολίτης Μονεμβασιάς και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος. Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του Παλαιολόγου.
Μεταξύ των παρισταμένων ήταν ο Υφυπουργός Άμυνας Θανάσης Δαβάκης, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ Δημήτριος Χούπης και Γεώργιος Κωστίδης, καθώς και εκπρόσωποι της Βουλής, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ενόπλων δυνάμεων.
Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Δένδιας ανέδειξε τη θυσία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου ως «πράξη απόλυτης ιστορικής συνείδησης και ευθύνης απέναντι στο Γένος», υπογραμμίζοντας ότι η Άλωση της Πόλης αποτελεί βαθύ τραύμα αλλά και πηγή εθνικής αφύπνισης.
Αναφέρθηκε στη στέψη του Παλαιολόγου στον Μυστρά το 1449, στη σημασία της διατήρησης της συλλογικής μνήμης και στον ρόλο της Ορθοδοξίας στη διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας.
Ο Υπουργός τόνισε ακόμη ότι «η Άλωση δεν υπήρξε το τέλος του Ελληνισμού, αλλά το έναυσμα για την εθνική αναγέννηση και την Επανάσταση του 1821».
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στον Κανονισμό SAFE της ΕΕ, κάνοντας λόγο για κινδύνους αν δεν διασφαλιστεί η κοινή στρατηγική αντίληψη των εταίρων απέναντι στις απειλές, «ειδικά όταν αυτές προέρχονται από κράτη που δεν έχουν αναθεωρήσει casus belli κατά της Ελλάδας».
«Για να υπάρξει η Ευρώπη, πρέπει να βασίζεται σε αξίες, μνήμη και κοινό πολιτιστικό υπόβαθρο», σημείωσε, προειδοποιώντας για κινδύνους «αυτοϋπονόμευσης της Δύσης» αν αυτά παραβλεφθούν.
Ο Νίκος Δένδιας έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως «η ελληνική αμυντική πολιτική οφείλει να στηρίζεται στην αυτοδυναμία, με τις Ένοπλες Δυνάμεις ως εγγυητή της εθνικής ανεξαρτησίας», συνδέοντας το παρελθόν με την «Ατζέντα 2030» για την ασφάλεια και αυτονομία της χώρας.