ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης
Φωτογραφία ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης

Μ. Κατρίνης: Η κυβέρνηση δεν αντιδρά στα συνεχή διπλωματικά ραπίσματα

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κατρίνης τόνισε πως η είσοδος της Τουρκίας στον Ευρωπαϊκό Αμυντικό Μηχανισμό συνιστά ένα ακόμα διπλωματικό ράπισμα που έχει δεχθεί η Ελλάδα, χωρίς ανάλογη αντίδραση από την κυβέρνηση.

Για φοβικότητα που οδηγεί ακόμα και σε «νομιμοποίηση των τουρκικών αιτιάσεων περί γκρίζων ζωνών» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, εφόσον, όπως ανέφερε, «εξαίρεσε τα Δωδεκάνησα από τα θαλάσσια πάρκα». Αυτή όμως η προσπάθεια κατευνασμού είναι αναποτελεσματική και έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, αφού «η Τουρκία αντιδρά δυναμικά ακόμα και για τις Κυκλάδες και το Ιόνιο», τόνισε με έμφαση. 

Ο Μιχάλης Κατρίνης έστρεψε τα πυρά του και στην ευρωπαϊκή διάσταση της κυβερνητικής πολιτικής, θέτοντας το ερώτημα «πώς είναι δυνατόν να δημιουργείται ένας Ευρωπαϊκός Αμυντικός Μηχανισμός που, ενώ θα έπρεπε να είναι μηχανισμός προστασίας των κρατών-μελών έναντι όλων των απειλών, φαίνεται όχι μόνο να εξαιρεί την απειλή της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά να την προσκαλεί να γίνει μέρος του». Κατήγγειλε ότι η Τουρκία «που εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ως επιτήδειος ουδέτερος» προσκαλείται «στο τραπέζι της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας», ενώ «η Ελλάδα παρακολουθεί, σιωπά και τοποθετείται κατόπιν εορτής».

«Η είσοδος της Τουρκίας στον Ευρωπαϊκό Αμυντικό Μηχανισμό συνιστά ένα ακόμα από μια σειρά διπλωματικών και γεωπολιτικών ραπισμάτων που έχει δεχθεί η χώρα, χωρίς την ανάλογη αντίδραση από την κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά, αποδίδοντας ευθύνες και στη «Διακήρυξη των Αθηνών», η οποία, όπως είπε, «έδωσε το πράσινο φως στους Ευρωπαίους εταίρους για συνεργασίες με την Τουρκία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας».

Ειδική αναφορά έκανε στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, επισημαίνοντας ότι πέντε χρόνια μετά την υπογραφή του η Ελλάδα δεν έχει πετύχει την ακύρωσή του, ούτε την ευρωπαϊκή του καταδίκη. Αντιθέτως, η Τουρκία το αξιοποιεί για την έκδοση παράνομων NAVTEX, την αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας ακόμα και στην Κάσο, και την παρεμπόδιση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ.

Ο κ. Κατρίνης υπογράμμισε την απώλεια στρατηγικών στηριγμάτων της ελληνικής διπλωματίας, όπως το καθεστώς της Ανατολικής Λιβύης και ο στρατηγός Χαφτάρ, που πλέον προσεγγίζει την Άγκυρα. Αναφερόμενος στη συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, σημείωσε ότι αντί να αποτελέσει θεμέλιο για στρατηγική συνεργασία, ακολούθησαν δεκάδες συμφωνίες Καΐρου–Άγκυρας και κοινή διακήρυξη, για να καταλήξουν τελικά τα πράγματα σε αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Μονής Σινά, σε μια περίοδο πουη κυβέρνηση διαφημίζει την ενίσχυση των σχέσεων με το Κάιρο.

«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι χτίζει συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά ούτε η εξωτερική πολιτική ούτε και η αμυντική διπλωματία έχουν συνέπεια, συνέχεια και στρατηγικό βάθος», δήλωσε ο τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ. Τόνισε πως κάθε ελληνική κίνηση συνοδεύεται από τουρκική αντίδραση που ακυρώνει τα όποια πλεονεκτήματα.
Καταλήγοντας, ανέδειξε την ανάγκη για μια εξωτερική πολιτική που να είναι διεκδικητική, παρεμβατική και με ιστορική συνείδηση και τόνισε: «Η Ελλάδα χρειάζεται στρατηγική που θα την καθιστά πρωταγωνίστρια και όχι θεατή των εξελίξεων. Το ΠΑΣΟΚ έχει την εμπειρία και το πολιτικό θάρρος να την προτείνει και, όταν έρθει η ώρα, να την εφαρμόσει».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Πάσχει το κυβερνητικό αφήγημα για κατευνασμό της Τουρκίας

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε μεταξύ άλλων πως ελληνική κυβέρνηση με πατριωτική εξωτερική πολιτική θα είχε χρησιμοποιήσει το βέτο στην τελωνειακή ένωση αλλά και στη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ.
Katrinis-Mixalis-KINAL-PASOK
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Αναγκαίος ο διάλογος με την Τουρκία αλλά χωρίς εκπτώσεις

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως η Ελλάδα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι επιδιώκει τον διάλογο και την διπλωματική οδό. Να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία όταν συνεχίζει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.