Σημαντική στήριξη σε δημιουργούς και πολιτιστικούς φορείς ανά την Ελλάδα παρέχει και φέτος το υπουργείο Πολιτισμού, μέσω του προγράμματος «Δημιουργική Ελλάδα – Επιχορηγήσεις Σύγχρονου Πολιτισμού 2025», με συνολική χρηματοδότηση ύψους 1.921.000 ευρώ.
Η ενίσχυση αφορά τέσσερις άξονες πολιτιστικής δράσης: το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία, τις δράσεις για παιδιά και εφήβους, τις πρωτοβουλίες καθολικής προσβασιμότητας για ΑμεΑ και τις ψηφιακές πολιτιστικές δράσεις.
Το πρόγραμμα, που υλοποιείται σταθερά τα τελευταία χρόνια, στοχεύει στην ενίσχυση της πολιτιστικής πολυφωνίας, στην καινοτομία και την εξωστρέφεια, ενδυναμώνοντας την εγχώρια πολιτιστική παραγωγή και αναδεικνύοντας νέα εστίες δημιουργίας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.
Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σημείωσε σχετικά:
«Το ΥΠΠΟ στηρίζει έμπρακτα τους φορείς και δημιουργούς που διαμορφώνουν τη σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα της χώρας. Ενισχύουμε πρωτοβουλίες σε κρίσιμους τομείς όπως η φιλαναγνωσία, οι δράσεις για νέους, η καθολική προσβασιμότητα και οι ψηφιακές εφαρμογές στον πολιτισμό.
Η “Δημιουργική Ελλάδα” φέρνει πιο κοντά τους πολίτες στην πολιτιστική δημιουργία και συμβάλλει ουσιαστικά στην εξωστρέφεια της σύγχρονης τέχνης».
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Ιάσονας Φωτήλας, τόνισε:
«Για ακόμη μια χρονιά, επενδύουμε στις ιδέες και τα έργα καλλιτεχνών και φορέων, ενισχύοντας το πολιτιστικό αποτύπωμα της χώρας σε κάθε επίπεδο.
Στηρίζουμε ευαίσθητους τομείς και πρωτοβουλίες που προάγουν τη δικαιοσύνη, τη συμπερίληψη και την ανοιχτότητα στον πολιτισμό».
286 φορείς ενισχύονται σε όλη την Ελλάδα
Η επιλογή των προτάσεων έγινε κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων, ενώ την αξιολόγηση ανέλαβαν πέντε ειδικές επιτροπές αποτελούμενες από στελέχη του υπουργείου και ειδικούς ανά θεματική ενότητα.
Αναλυτικά οι εγκρίσεις:
- Τομέας «Βιβλίο – Γράμματα – Φιλαναγνωσία»:
Εγκρίθηκαν 66 προτάσεις (από 72 αιτήσεις) με επιχορήγηση 497.000 ευρώ. Από τους φορείς, οι 46 ζήτησαν και αιγίδα. Η επιτροπή αξιολόγησης περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, τους συγγραφείς Μηνά Βιντιάδη και Κωνσταντίνο Ακρίβο, καθώς και τον εκδότη Γεώργιο Μουρούτη. - Τομέας «Δράσεις για Παιδιά και Εφήβους»:
Από 122 αιτήσεις εγκρίθηκαν 116, με συνολική χρηματοδότηση 600.000 ευρώ. Αξιολογήθηκαν από ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή της Μαρίας Μαγκανάρη (Μικρό Εθνικό), της Σοφίας Μαντουβάλου και της συγγραφέα-παραγωγού Αθηνάς Ρικάκη. - Τομέας «Καθολική Προσβασιμότητα – ΑμεΑ»:
Από 59 αιτήσεις εγκρίθηκαν 54, με ποσό 350.000 ευρώ. Συμμετείχαν εκπρόσωποι από το ΚΕΑΤ και την ΕΣΑμεΑ, καθώς και αρμόδιοι προϊστάμενοι του ΥΠΠΟ. - Τομέας «Ψηφιακές Δράσεις Πολιτισμού»:
Εγκρίθηκαν 50 προτάσεις (από 74 υποβληθείσες), με συνολικό ποσό 474.000 ευρώ. Ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής ήταν ο καθηγητής Δημήτρης Χαρίτος και η Αγιάτις Μπενάρδου (DARIAH).
Το πρόγραμμα «Δημιουργική Ελλάδα» επιβεβαιώνει τον κομβικό ρόλο του ΥΠΠΟ στη στήριξη της πολιτιστικής παραγωγής, προσφέροντας οικονομική ενίσχυση, θεσμική αναγνώριση και ευκαιρίες προβολής σε δημιουργικές δυνάμεις σε κάθε περιοχή της χώρας.