ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
Φωτογραφία Shutterstock

Ενεργοποιείται η Task Force Ενέργειας της ΕΕ – Ηγετικό ρόλο αναλαμβάνει η Ελλάδα

Ξεκινά η Task Force για την Ενεργειακή Ένωση με τη συμμετοχή Ελλάδας, με στόχο τον συντονισμό πολιτικών, την ενεργειακή ασφάλεια και την ενίσχυση των διασυνδέσεων.

Την επίσημη έναρξη λειτουργίας της Task Force για την Ενεργειακή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την Πολωνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας. 

Πρόκειται για μια νέα δομή υψηλού επιπέδου με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Κομισιόν και των κρατών-μελών, η οποία θα λειτουργεί ως μηχανισμός ενίσχυσης του ευρωπαϊκού συντονισμού σε κρίσιμα ζητήματα ενεργειακής πολιτικής.

Η Ελλάδα έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην πρωτοβουλία, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου, να θέτει ως βασική προτεραιότητα την επιχειρησιακή ενεργοποίηση της Task Force. 

Με αίτημα της ελληνικής πλευράς, η πρώτη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουνίου, ενώ η γενική ολομέλεια της Task Force αναμένεται να συνέλθει τον Σεπτέμβριο.

Η νέα αυτή ευρωπαϊκή δομή εντάσσεται στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για Προσιτή Ενέργεια που εγκρίθηκε νωρίτερα το έτος και αποσκοπεί στην άρση των εμποδίων για τη δημιουργία μιας πραγματικά ενιαίας αγοράς ενέργειας στην ΕΕ. Μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων περιλαμβάνονται:

  • Η βέλτιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων ενεργειακών υποδομών
  • Η επιτάχυνση των διασυνδέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των εθνικών ενεργειακών συστημάτων
  • Ο αποτελεσματικότερος συντονισμός στον σχεδιασμό και τη λειτουργία των εθνικών δικτύων
  • Η παρακολούθηση της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης στα κράτη-μέλη
  • Η ανταλλαγή τεχνικών και πολιτικών εμπειριών γύρω από την εφαρμογή της ευρωπαϊκής ενεργειακής νομοθεσίας

Η Task Force θα υποστηρίζεται επιχειρησιακά από οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), καθώς και από εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας, Νταν Γιόργκενσεν, χαρακτήρισε την Task Force «κινητήριο μοχλό για την υλοποίηση μιας ασφαλούς, καθαρής και προσιτής ενεργειακής μετάβασης», προσθέτοντας ότι «η ευρωπαϊκή ενεργειακή ένωση είναι προϋπόθεση για την ευημερία και την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής κοινωνίας και οικονομίας».

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, οι υπουργοί Ενέργειας των κρατών-μελών υιοθέτησαν Συμπεράσματα της Προεδρίας που επικεντρώνονται στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη. Στο κείμενο δίνεται έμφαση:

  • Στην επιτάχυνση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)
  • Στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης
  • Στις επενδύσεις σε ανθεκτικές και σύγχρονες ενεργειακές υποδομές
  • Στη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού και την εγχώρια παραγωγή καθαρών τεχνολογιών

Ιδιαίτερη βαρύτητα για την ελληνική πλευρά έχει η ρητή αναφορά στην ανάγκη προστασίας των έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως τα υποθαλάσσια ηλεκτρικά καλώδια, από εξωτερικές παρεμβάσεις τρίτων χωρών. 

Παράλληλα, τα συμπεράσματα επιβεβαιώνουν το δικαίωμα των κρατών-μελών να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς τους πόρους, με σεβασμό στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Η δημιουργία της Task Force για την Ενεργειακή Ένωση αντανακλά την πρόθεση της Ευρώπης να ενισχύσει τις συντονισμένες προσπάθειες απέναντι σε προκλήσεις όπως η ενεργειακή επάρκεια, η ασφάλεια εφοδιασμού και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, ενώ δίνει έμφαση και στην πράσινη μετάβαση με έμφαση στην ενεργειακή συνοχή και αλληλεγγύη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WindEurope 2024: Επενδύσεις 7 δισ. ευρώ για υπεράκτια αιολικά πάρκα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της WindEurope, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να αναπτύξει αιολικά πάρκα της τάξεως των 29 GW ετησίως από το 2024 έως το 2030, καθιστώντας παράλληλα εφικτούς τους στόχους της για το 2030.