Σαφές άνοιγμα στον ευρωπαϊκό διάλογο για την πυρηνική ενέργεια έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο «Energy Transition Summit: East Med & Southeast Europe», που συνδιοργάνωσαν οι Financial Times και η Καθημερινή στην Αθήνα.
Ο πρωθυπουργός τόνισε τη στρατηγική σημασία της ελληνικής συμμετοχής σε μια ενεργειακή μετάβαση όπου τα πυρηνικά επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο.
«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει χώρα με πυρηνική ενέργεια», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως δεν πρόκειται για άμεση επιλογή, αλλά για αναγκαία στρατηγική προετοιμασία.
Όπως είπε, η συζήτηση για τις επενδύσεις στην πυρηνική τεχνολογία και στους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMRs) έχει ήδη ξεκινήσει στην Ευρώπη και η χώρα μας δεν μπορεί να απουσιάζει.
Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στο τραπέζι και τη ναυτιλία, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα, ως κορυφαία ναυτική δύναμη, οφείλει να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικής τεχνολογίας στον ελληνόκτητο στόλο σε βάθος δεκαετίας. Πρότεινε μάλιστα τη σύσταση ειδικών ομάδων εργασίας με τη ναυτιλιακή κοινότητα.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας (net zero) χωρίς την πυρηνική ενέργεια είναι πρακτικά ανέφικτη.
Οι ανανεώσιμες πηγές, όπως υπογράμμισε, παρουσιάζουν αδυναμίες σταθερότητας και επάρκειας, κάτι που φάνηκε και στο πρόσφατο μπλακ άουτ στην Ιβηρική.
Την ίδια ώρα, χώρες με μακρά παράδοση κατά της πυρηνικής ενέργειας – όπως η Δανία – επανεξετάζουν πλέον τη στάση τους.
«Η Ελλάδα δεν είναι ακόμη μέρος της ευρωπαϊκής πυρηνικής αλυσίδας, αλλά δεν θα μείνει εκτός. Είναι θέμα εθνικής στρατηγικής», ανέφερε, υπενθυμίζοντας πως το θέμα είχε θέσει ήδη από το 2024, από το βήμα του συνεδρίου του Economist.
Αναφερόμενος στην Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη αναπροσαρμογής των ρυθμιστικών περιορισμών, ώστε να μη θιγεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. «Θέλουμε να είμαστε φιλόδοξοι αλλά ρεαλιστές», σημείωσε.
«Το Ιράν δεν μπορεί να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο»
Σε γεωπολιτικό επίπεδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και προειδοποίησε για τις επιπτώσεις στην οικονομία, το εμπόριο και τη ναυτιλία.
Ξεκαθάρισε ότι «το Ιράν δεν μπορεί να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο» και κάλεσε τις ΗΠΑ να ηγηθούν πρωτοβουλίας διαλόγου. Παράλληλα, δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί στρατιωτικά σε ενδεχόμενη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση.
Ειδικά για τη Γάζα, ζήτησε άμεση εκεχειρία και εγγυήσεις για απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ ανέδειξε ως επιτυχία τον ασφαλή επαναπατρισμό Ελλήνων πολιτών από την εμπόλεμη ζώνη.
Αισιόδοξος για τρίτη θητεία
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την προσήλωση στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων, της δημοσιονομικής σταθερότητας και της στήριξης του κοινωνικού κράτους.
Υποστήριξε ότι τα πλεονάσματα κατευθύνονται σε αναπτυξιακές και κοινωνικές δράσεις, και εμφανίστηκε αισιόδοξος για το ενδεχόμενο τρίτης κυβερνητικής θητείας.
«Οι πολίτες θα μας εμπιστευτούν ξανά, εφόσον αποδείξουμε ότι μπορούμε να φέρουμε αποτέλεσμα και να προχωρήσουμε τη χώρα μπροστά», δήλωσε.