Την ικανοποίησή του για την αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% που αποφάσισε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως υπήρξε και συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και σύντομα θα υπάρξει ανακοίνωση για την ημερομηνία επίσημης συνάντησης.
«Η Ελλάδα ήδη συγκαταλέγεται στις πέντε χώρες με τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες εντός της Συμμαχίας και διαθέτει φιλόδοξο πρόγραμμα για τα επόμενα χρόνια», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας τη σημασία της δέσμευσης των κρατών-μελών για αμυντικές δαπάνες ύψους 5% του ΑΕΠ έως το 2035.
Από αυτό το ποσοστό, το 3,5% αφορά αποκλειστικά εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ το υπόλοιπο καλύπτει δαπάνες που σχετίζονται με την πολιτική προστασία και τις υποδομές» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που υπογράμμισε ότι δεν είδε κάποια διαφοροποίηση στο κοινό ανακοινωθέν.
Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για το άρθρο 5 της Συμμαχίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε απόλυτα προσηλωμένος στις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ. «Έχω κάθε λόγο να είμαι ικανοποιημένος από τις αποφάσεις που ελήφθησαν και από την αύξηση των αμυντικών δαπανών», κατέληξε.
Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι είχε μια σύντομη συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου, και όπως είπε, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνεννόηση για τον καθορισμό ημερομηνίας επίσημης συνάντησης. «Όταν επιβεβαιωθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, θα μπορούμε να πούμε περισσότερα» επισήμανε.
Για τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Αμερικανό Ντ. Τραμπ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η χώρα μας δεν ετεροπροσδιορίζεται και δεν σχολιάζω τις επαφές άλλων ηγετών, όπως η συνάντηση Ερντογάν-Τραμπ».
Στην παρέμβασή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή, επισημαίνοντας την ανάγκη για διπλωματικές πρωτοβουλίες που θα αποτρέψουν την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από το Ιράν.
Αναφέρθηκε επίσης στη Λιβύη και στο παράνομο τουρκολιβικό «μνημόνιο», το οποίο – όπως είπε – δεν έχει κανένα νομικό κύρος και «δεν μπορεί να παραγάγει κανένα νομικό αποτέλεσμα».
Παράλληλα, επισήμανε τις αυξημένες προσφυγικές ροές, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει μέτρα και βρίσκεται σε επικοινωνία με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την περαιτέρω αντιμετώπιση του ζητήματος, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας παραμένει πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. «Εχω συζητήσει με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το θέμα. Θέλουμε να συνεργαστούμε με τις αρχές της Λιβύης για να μηδενιστούν οι ροές», υποστήριξε.