Θετική υποδοχή είχε από επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ, κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.
Η γενική εκτίμηση των παρεμβάσεων ήταν ότι η νομοθετική πρωτοβουλία κινείται σε ορθή κατεύθυνση, θέτοντας βάσεις για τη μείωση της πρόσβασης των νέων σε επιβλαβείς ουσίες, με αιχμή την εκπαίδευση, την ενημέρωση και την πρόληψη από μικρή ηλικία.
Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσίασε το νομοσχέδιο, επισημαίνοντας πως στόχος είναι η ουσιαστική δυσχέρανση της πρόσβασης ανηλίκων σε καπνικά και αλκοολούχα προϊόντα.
«Στέλνουμε σαφές μήνυμα στην κοινωνία: έχουμε πρόβλημα. Και με το αλκοόλ στους νέους και με το κάπνισμα. Η απάντηση είναι όχι κάπνισμα, όχι αλκοόλ, άσκηση και καλή διατροφή», τόνισε ο υπουργός.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, μίλησε για ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου και παρουσίασε δράσεις πρόληψης, όπως σχολικά προγράμματα ενημέρωσης και ιατρεία διακοπής καπνίσματος.
Ο Αθανάσιος Θεοχάρης, πρόεδρος του ΕΟΠΑΕ, επεσήμανε ότι η Ελλάδα παρουσιάζει ανησυχητικά ποσοστά σε κατανάλωση κάνναβης, αλκοόλ και καπνού στους νέους. Υπογράμμισε πως η πρόβλεψη για έλεγχο συμμόρφωσης αποτελεί θετική τομή.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην απαγόρευση γευστικών και αρωματικών προσθέτων στα καπνικά προϊόντα και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, που όπως επισημάνθηκε, ελκύουν ιδίως ανήλικους.
Η Παρασκευή Κατσαούνη από την Πνευμονολογική Εταιρεία και ο Ευάγγελος Φιλόπουλος από την Αντικαρκινική Εταιρεία ζήτησαν πλήρη απαγόρευση αρωμάτων, όπως της μενθόλης.
Ο τελευταίος μάλιστα πρότεινε επιπλέον απαγόρευση του καπνίσματος σε σχολεία και παραλίες, σημειώνοντας ότι κάθε χρόνο 14,4 δισ. αποτσίγαρα ρυπαίνουν το περιβάλλον στην Ελλάδα.
Θετικά τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επισημαίνοντας πως τα σχολικά προγράμματα πρόληψης έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Ο Αναστάσιος Σαουλίδης, από την Ένωση Ασθενών Ελλάδας, ζήτησε περισσότερη έμφαση στις δράσεις πρόληψης.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν επίσης επαγγελματικοί φορείς όπως ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος, που χαιρέτισε την καθιέρωση υποχρεωτικής ηλικιακής ταυτοποίησης, και η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών, δια της Σοφίας Παπανικολάου, η οποία δήλωσε πως το πλαίσιο συνεισφέρει στην αποτροπή της πρόσβασης των ανηλίκων στο αλκοόλ.
Αντιρρήσεις εξέφρασε ο Αλέξανδρος Σταθακιός, από το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, λέγοντας ότι «το νομοσχέδιο έχει απαγορεύσεις αλλά όχι ενίσχυση της πρόληψης».
Η Ευαγγελία Μαρκάκη, πρόεδρος του ΕΚΕΨΥΕ, τάχθηκε υπέρ των περιορισμών στην κατανάλωση και εμπορία, ενώ ζήτησε και περιορισμούς σε περίπτερα και σούπερ μάρκετ.
Η Ελπίδα Πάβη, κοσμήτορας της ΕΣΔΥ του ΠΑΔΑ, χαρακτήρισε θετική τη μείωση της πρόσβασης ανηλίκων σε καπνό και αλκοόλ, ζητώντας περαιτέρω ενίσχυση της πρόληψης.
Απαντώντας στις τοποθετήσεις, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε προσωπικά υπέρ της απαγόρευσης των γεύσεων, ωστόσο παραδέχθηκε ότι υπήρξε έντονη αντίδραση ενηλίκων καπνιστών και οργανωμένων ομάδων, που «μας έκανε πιο διστακτικούς».
«Θα δούμε», ανέφερε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής νομοθετικής ρύθμισης. Για την απαγόρευση καπνίσματος σε παραλίες, σημείωσε ότι θα παρακολουθήσει την εφαρμογή σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, πριν ληφθούν περαιτέρω μέτρα.
Σε ερώτηση γιατί το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει την κάνναβη, απάντησε ότι θα ακολουθήσει ειδική νομοθετική πρωτοβουλία, καθώς η κάνναβη εμπίπτει στο νομικό πλαίσιο περί ναρκωτικών.
Όπως αποκάλυψε, έχει ήδη αποσταλεί σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για διευκρινίσεις.
Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων με υπέρ της ΝΔ, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν για τη στάση τους στην Ολομέλεια.