Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας άνοιξε τις εργασίες της 29ης Ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist, δηλώνοντας με έμφαση ότι η Ελλάδα «παραμένει φάρος σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη γειτονιά μας».
Τόνισε πως η χώρα αποτελεί έναν σταθερό και αξιόπιστο σύμμαχο, που προσεγγίζει τους διεθνείς διαλόγους με ρεαλισμό και ειλικρίνεια.
Ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στον διάλογο και τη διεθνή νομιμότητα, απορρίπτοντας κάθε μορφή μονομερούς επιβολής ή αναθεωρητισμού.
Σημείωσε πως η διεθνής συγκυρία χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα, με διαρκείς γεωπολιτικές εντάσεις, ενίσχυση του εθνικισμού και επανεμφάνιση του «δικαίου του ισχυρού» εις βάρος της πολυμέρειας και της συνεργασίας.
Ο Κ. Τασούλας αναφέρθηκε στις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου που απειλούνται σήμερα: το απαραβίαστο των συνόρων, η εθνική κυριαρχία, η απαγόρευση της βίας, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα που καταπατώνται σε πολλές περιοχές του κόσμου.
Την ίδια στιγμή, η αξιοπιστία της φιλελεύθερης παγκόσμιας τάξης, όπως οικοδομήθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο – αμφισβητείται, εξαιτίας παγκόσμιων ανισοτήτων και εσωτερικών κρίσεων στις δυτικές δημοκρατίες.
Αναφορικά με την Ουκρανία, υπογράμμισε πως η στήριξη της Ελλάδας απέναντι στη ρωσική εισβολή δεν είναι μόνο πράξη αλληλεγγύης, αλλά επιβεβαίωση της προσήλωσης της χώρας στις αρχές του διεθνούς δικαίου.
Παράλληλα, για τη Μέση Ανατολή τόνισε την ανάγκη βιώσιμης λύσης μέσω της διπλωματίας και της δημιουργίας δύο κρατών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Σχετικά με την Κύπρο, χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτη την απόρριψη της βίας ως μέσο επίλυσης διαφορών και στήριξε ανοιχτά τις προσπάθειες για δίκαιη και βιώσιμη λύση, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Πρόεδρος μίλησε ακόμη για την ανάγκη της Ευρώπης να αναλάβει πιο συντονισμένο και αυτόνομο ρόλο σε θέματα άμυνας, εξωτερικής πολιτικής και οικονομίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ρήξη με τις διατλαντικές σχέσεις.
Τέλος, επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει πρωτοστατήσει διαχρονικά στην οικοδόμηση κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, ενώ κλείνοντας επανέλαβε το κεντρικό του μήνυμα: η πίστη στο διεθνές δίκαιο και η προσήλωση στις θεμελιώδεις αρχές της ειρηνικής συνύπαρξης δεν είναι ρομαντισμός, αλλά επιτακτική ανάγκη.