ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Χρήστος Σταικούρας
Φωτογραφία Χρήστος Σταικούρας

Σταϊκούρας: Η στέγαση είναι κρίσιμη πρόκληση για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη

Ο Χρ. Σταϊκούρας στο συνέδριο ERES ανέδειξε τις προκλήσεις της στέγασης, τον ρόλο των υποδομών, της τεχνολογίας και την ανάγκη σύμπραξης κράτους–αγοράς–πανεπιστημίων.

Στις μεγάλες προκλήσεις και τις στρατηγικές ευκαιρίες της αγοράς ακινήτων αναφέρθηκε ο βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας και Αναπληρωτής Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την τοποθέτησή του στο 31ο Ετήσιο Συνέδριο του European Real Estate Society (ERES), που διοργανώθηκε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Όπως υπογράμμισε, η αγορά ακινήτων δεν αποτελεί απλώς έναν τομέα οικονομικής δραστηριότητας, αλλά «θεμέλιο της κοινωνικής συνοχής, μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης και στοιχείο ζωτικής σημασίας για το μέλλον της οικονομίας»

Σημείωσε ότι σήμερα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, αντιμετωπίζοντας βαθιές μεταβολές που επηρεάζουν την αξία, τη λειτουργία και τον ρόλο της μέσα στην κοινωνία.

Ειδική μνεία έκανε στην ευρωπαϊκή στεγαστική κρίση, με χαρακτηριστικά που οξύνονται και στην Ελλάδα.  «Η κρίση στέγασης βαθαίνει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη.

 Οι τιμές κατοικίας έχουν αυξηθεί κατά περίπου 50% την τελευταία δεκαετία, πλήττοντας κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα», επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας. 

Πρόσθεσε πως, όταν η στέγη γίνεται απρόσιτη, διαβρώνεται η κοινωνική συνοχή και επιβραδύνεται η ανάπτυξη. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, έκανε λόγο για έντονο και πολυεπίπεδο στεγαστικό πρόβλημα, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. 

Όπως είπε, δεν αφορά μόνο τις τιμές, αλλά και την προσβασιμότητα, την ποιότητα ζωής και τη δυνατότητα κοινωνικής κινητικότητας, ενώ συνδέεται με την άνοδο των ενοικίων, την εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) και τη δυσκολία των νέων να αυτονομηθούν.

Ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε το κυβερνητικό σχέδιο για τη στέγαση, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα συνεκτικό πλέγμα 43 δράσεων, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 6,5 δισ. ευρώ, το οποίο απευθύνεται σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο πολίτες. 

«Το σχέδιο αυτό εδράζεται σε τρεις πυλώνες: ενίσχυση της ιδιοκατοίκησης, αξιοποίηση κενών δημόσιων ακινήτων και ανάπτυξη της κοινωνικής στέγασης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην επίδραση της τεχνολογίας στον μετασχηματισμό του real estate, επισημαίνοντας πως νέα εργαλεία και συστήματα ενισχύουν τη διαφάνεια, τη διαχείριση, την κατασκευή και την αποτίμηση ακινήτων. 

«Η τεχνολογία μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργικότητα της αγοράς, μόνο όταν ενσωματωθεί σε ένα θεσμικό πλαίσιο με διαφάνεια, λογοδοσία και συμμετοχή», ανέφερε.

Παράλληλα, σημείωσε πως οι υποδομές αποτελούν κρίσιμο παράγοντα διαμόρφωσης της αξίας ακινήτων. «Τα ακίνητα αποκτούν ή χάνουν αξία, όχι μόνο από τα εγγενή χαρακτηριστικά τους, αλλά και από το περιβάλλον στο οποίο εντάσσονται, όπως τα μεταφορικά δίκτυα, οι κοινωνικές υπηρεσίες και οι ενεργειακές υποδομές», τόνισε.

 Ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα υλοποιεί σημαντικές επενδύσεις που ενισχύουν τη συνδεσιμότητα και την ανθεκτικότητα των υποδομών.

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι η ελληνική αγορά ακινήτων έχει αναπτυχθεί έντονα τα τελευταία χρόνια, προσελκύοντας επενδυτικά κεφάλαια, παρά τις διεθνείς κρίσεις. 

«Η ελληνική αγορά διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά που την καθιστούν τόσο πρόκληση όσο και επενδυτική ευκαιρία», σημείωσε.

Ολοκληρώνοντας, ανέφερε ότι το real estate δεν είναι απλώς μια κατηγορία επενδύσεων, αλλά συνδέεται με τον τρόπο που οργανώνεται ο χώρος, η εργασία και η καθημερινότητα των πολιτών. 

«Οφείλουμε να χτίσουμε μια αγορά ακινήτων που εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας, μέσα από συνεργασία: της Πολιτείας που θέτει τους κανόνες, της αγοράς που υλοποιεί με υπευθυνότητα, της πανεπιστημιακής κοινότητας που προσφέρει γνώση και της κοινωνίας που συμμετέχει ενεργά».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκανε... κοιλιά η αγορά των κατοικιών, ποιες περιοχές ήταν ανθεκτικές

Ξεπέρασε το 12% η μείωση των μεταβιβάσεων κατοικιών. Διατηρείται η κινητικότητα σε περιοχές τουριστικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος όπως η Αθήνα, η Γλυφάδα, η Βουλιαγμένη και τα τουριστικά νησιά.