ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Βουρβουρού Χαλκιδική
Φωτογραφία Κυριακή Μάλαμα

Μάλαμα: Η άμεση κινητοποίηση απέτρεψε τα χειρότερα στη Βουρβουρού

Η κ. Μάλαμα σημειώνει την ανάγκη για σχεδιασμό και επαγρύπνηση, επισημαίνοντας τη σημασία του δάσους Δραγουντέλι και τα προβλήματα στην εφαρμογή του 112.

Την αναγκαιότητα διαρκούς ετοιμότητας για την προστασία του φυσικού πλούτου της Χαλκιδικής υπογράμμισε η βουλευτής Χαλκιδικής, κ. Μάλαμα, με αφορμή την επικίνδυνη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στο Λιβάρι της Βουρβουρούς. 

Όπως σημείωσε, η φωτιά ελέγχθηκε χάρη στην άμεση κινητοποίηση και την αυταπάρνηση όλων των εμπλεκόμενων δυνάμεων, ωστόσο, αν η κατάσταση είχε ξεφύγει λίγο ακόμη, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές για ανθρώπινες ζωές, κατοικίες και το εμβληματικό δάσος του Δραγουντέλι.

Η κ. Μάλαμα εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τους πιλότους των εναέριων μέσων, τους πυροσβέστες, την πολιτική προστασία, την αστυνομία, τους εθελοντές, τους ιδιώτες και τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Στη συνέχεια, επεσήμανε πέντε κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν από την εμπειρία της συγκεκριμένης πυρκαγιάς. Πρώτον, τη σημασία της ύπαρξης επαρκών πτητικών μέσων σε ετοιμότητα για την προστασία του Δραγουντελιού, τονίζοντας πως χωρίς αυτά τα ελικόπτερα και αεροσκάφη, η έκβαση της φωτιάς θα ήταν πολύ διαφορετική.

Δεύτερον, έθεσε το θέμα της εποπτείας και του χρόνου εντοπισμού της πυρκαγιάς. Όπως σημείωσε, «μια φωτιά σβήνει εύκολα στην αρχή της», όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση η εστία έγινε αντιληπτή όταν είχε ήδη πάρει μεγάλη έκταση. 

Αναρωτήθηκε αν λειτουργούσαν drones ή ραντάρ αντιπυρικής επιτήρησης στην περιοχή, επισημαίνοντας την ανάγκη για σύγχρονες μεθόδους παρακολούθησης.

Το τρίτο ζήτημα που ανέδειξε αφορά τη διερεύνηση των αιτίων της φωτιάς. Η βουλευτής δήλωσε ότι αναμένει το πόρισμα του ειδικού κλιμακίου της Πυροσβεστικής πριν εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις αστοχίες που σημειώθηκαν με την αποστολή μηνυμάτων από το 112. Όπως ανέφερε, οι οδηγίες δεν διαφοροποιήθηκαν με βάση τη γεωγραφική θέση των πολιτών, με αποτέλεσμα άτομα που βρίσκονταν πίσω από το πύρινο μέτωπο να οδηγηθούν άθελά τους προς τη φωτιά, προκαλώντας επικίνδυνες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Τέλος, η κ. Μάλαμα επισήμανε την ανάγκη για έγκαιρο και αποτελεσματικό σχεδιασμό. Τόνισε ότι στη Χαλκιδική παρατηρείται η συνέχιση εργασιών κοντά σε δασικές εκτάσεις, ενώ σε πολλά σημεία δεν έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός των δασών μέσω του προγράμματος ANTINERO. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο προγραμματισμός σώζει το δάσος», ζητώντας καλύτερη προετοιμασία για την επόμενη αντιπυρική περίοδο.

Η δήλωσή της ολοκληρώθηκε με έμφαση στη μοναδικότητα του δάσους Δραγουντέλι, το οποίο χαρακτήρισε ως το τελευταίο σημαντικό δάσος στη χώρα μετά τη Δαδιά.

 Υπογράμμισε πως το δάσος δέχεται έντονες πιέσεις λόγω της κλιματικής κρίσης και της ανθρώπινης δραστηριότητας, και κατέληξε λέγοντας: «Αν χαθεί, θα είναι εθνικό πλήγμα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ