Τη σημαντική συμβολή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στην ενίσχυση της διαφάνειας και της αμοιβής των υπερωριών ανέδειξε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως είπε, η επέκταση του μέτρου οδηγεί ήδη σε θεαματικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» για τον Μάιο του 2025, καταγράφηκαν υπερπολλαπλασιασμένες δηλωμένες υπερωρίες σε κλάδους όπως ο τουρισμός (+1055%), η εστίαση (+129%), το λιανεμπόριο (+92%) και η βιομηχανία (+85%).
«Να πόσο σημαντική είναι η κάρτα. Καταγράφει πόση ώρα πραγματικά δουλεύει ο εργαζόμενος και διασφαλίζει ότι αμείβεται για το χρόνο που δουλεύει», σημείωσε η υπουργός.
Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε και στη σύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, μέσω του μηχανισμού διάγνωσης αναγκών που λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο και ανά περιοχή.
«Η πληροφορία αυτή πρέπει να φτάνει στο Υπουργείο Παιδείας, και όχι στο Λύκειο, είναι αργά τότε.
Από το Δημοτικό πρέπει τα παιδιά να μαθαίνουν για τα σύγχρονα επαγγέλματα, όπως τα πράσινα επαγγέλματα, η ναυτιλία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η υπουργός παρουσίασε και τους βασικούς άξονες του νέου εργασιακού νομοσχεδίου. Ο πρώτος είναι η απλοποίηση των διαδικασιών προσλήψεων, μειώνοντας τα απαιτούμενα έγγραφα από τέσσερα σε ένα. «Πιο απλά για όλους, εργαζόμενους και εργοδότες», σχολίασε.
Ο δεύτερος άξονας του νομοσχεδίου περιλαμβάνει νέες ρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων, με έμφαση στην ενίσχυση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.
Μεταξύ των βασικών προβλέψεων είναι η δυνατότητα τετραήμερης εργασίας για εργαζόμενους γονείς, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και την πέμπτη να την αφιερώνουν στο παιδί τους, κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη.
Παράλληλα, προωθείται η επέκταση της άδειας κυοφορίας και λοχείας και σε περιπτώσεις εργαζομένων που ασφαλίζονται σε περισσότερα από ένα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να διασφαλιστεί η ίση μεταχείριση και η ουσιαστική στήριξη της μητρότητας.
Τέλος, το γονικό επίδομα κατοχυρώνεται ως ακατάσχετο, αφορολόγητο και ανεκχώρητο, ενισχύοντας το εισόδημα των οικογενειών και αποτρέποντας την οικονομική επιβάρυνση από άλλες υποχρεώσεις ή κατασχέσεις.
Ο τρίτος άξονας αφορά την ενίσχυση των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας, με αυστηροποίηση των κυρώσεων. «Η πράξη βίας σε βάρος ελεγκτή τιμωρείται αυστηρά, ακόμη και αν ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί», τόνισε.
Η κα Κεραμέως διευκρίνισε ότι η δυνατότητα εργασίας έως και 13 ώρες την ημέρα προϋποθέτει ρητή συμφωνία εργοδότη και εργαζόμενου και αφορά έως 37 ημέρες τον χρόνο. «Δεν είναι υποχρεωτικό. Είναι μια ευελιξία με όριο και έλεγχο. Επιπλέον, συμφέρει πιο πολύ να προσληφθεί δεύτερος εργαζόμενος», σημείωσε.
Αναφορικά με τη μείωση εισφορών σε υπερεργασία, νυχτερινά και αργίες, εξήγησε ότι είχε ως στόχο την αύξηση της δηλωμένης εργασίας. «Πριν δύο μήνες, λιγότερο από 1% των εργοδοτών δήλωνε εισφορές για υπερωρίες. Πλέον, έχουμε αύξηση στα έσοδα των ταμείων κατά 48%», ανέφερε.
Έφερε, μάλιστα, και παράδειγμα: «Αν δουλέψεις Κυριακή και πάρεις 10 ευρώ αντί για 6, οι εισφορές υπολογίζονται πια στα 6. Έτσι, όλοι κερδίζουν και ο εργαζόμενος και η επιχείρηση».
Αναφορικά με δημοσιεύματα περί δυνατότητας «απόλυσης με sms», η υπουργός απάντησε κατηγορηματικά: «Δεν υπάρχει καμία τέτοια διάταξη. Προκαλώ τον κ. Χρηστίδη να μας δείξει πού το είδε. Δεν αφορά απόλυση, αφορά την πρόσληψη».