Για «μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας την απόφαση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής σχετικά με την άρση ασυλίας 14 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, τα κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά δήλωσαν «παρών» στη σχετική ψηφοφορία, ενώ υπέρ της άρσης ασυλίας τάχθηκαν η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας. Το αίτημα αφορά στα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας, της παράβασης καθήκοντος και της κατάχρησης εξουσίας.
Ο κ. Μαρινάκης επικαλέστηκε το άρθρο 61 του Συντάγματος, τονίζοντας ότι απαγορεύεται η δίωξη ή η εξέταση βουλευτών για γνώμη ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, με μόνη εξαίρεση το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης.
«Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υιοθετούν πλέον τη ρητορική της Χρυσής Αυγής και της Ελληνικής Λύσης, θυμίζοντας το παρελθόν των μνημονίων και της Συμφωνίας των Πρεσπών», υποστήριξε, καταλογίζοντας «θλιβερή και αντιδημοκρατική στάση» στις παρατάξεις που ψήφισαν υπέρ ή δήλωσαν «παρών».
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν προς το ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας τη στάση του «μέγιστο κοινοβουλευτικό ατόπημα» και κατηγορώντας το κόμμα ότι συντάσσεται με τις «δυνάμεις του πιο ακραίου λαϊκισμού».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, να αναθεωρήσει τη στάση του ενόψει της συζήτησης του θέματος στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.
«Είναι αδιανόητο να αμφισβητούνται τα αυτονόητα, όπως η συνταγματικά κατοχυρωμένη άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών, 51 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας», κατέληξε.