Στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης βρέθηκαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, οι οποίες, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ρίχνουν φως στις πολιτικές επιλογές της περιόδου του δημοψηφίσματος του 2015.
Ο Παύλος Μαρινάκης σχολίασε με έντονο ύφος πως ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας σε διεθνές μέσο ενημέρωσης, παραδέχθηκε την εργαλειοποίηση του δημοψηφίσματος και την απόκλιση της συμφωνίας που υπεγράφη τότε από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως σημειώνεται, σε δήλωσή του στους “Financial Times”, ο τέως υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως «θα ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός με μία καλή δόση λιτότητας χωρίς δημοψήφισμα».
Η τοποθέτηση αυτή ερμηνεύεται από κυβερνητικούς κύκλους ως ομολογία σχετικά με τη στρατηγική της τότε κυβέρνησης και τη χρήση του δημοψηφίσματος ως εργαλείου πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως η παραδοχή αυτή έρχεται με δεκαετή καθυστέρηση και ανέδειξε το χαρακτήρα του δημοψηφίσματος ως «θέατρο», που οδήγησε στην υπογραφή μιας συμφωνίας λιτότητας αντίθετης με τις προεκλογικές υποσχέσεις.
Ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός εξαπατήθηκε, με τη μισή κυβέρνηση να σχεδιάζει την έξοδο από το ευρώ και την άλλη μισή να στηρίζει ένα ψευδεπίγραφο δημοψήφισμα, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η οικονομία και η εμπιστοσύνη επενδυτών και πολιτών βρίσκονταν υπό κατάρρευση.
Κλείνοντας, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι ο κυνισμός, η δημαγωγία και ο τυχοδιωκτισμός εκείνης της περιόδου θα αποτελούν στο μέλλον αρνητικό παράδειγμα πολιτικής διαχείρισης.
Παράλληλα, απηύθυνε δημόσια πρόσκληση προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να τοποθετηθούν ξεκάθαρα στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης για το εάν το δημοψήφισμα του 2015 υπήρξε μια σκηνοθετημένη εξαπάτηση, που οδήγησε σε μια προαποφασισμένη συμφωνία με βαρύ κόστος για την ελληνική οικονομία, το οποίο εκτιμάται, όπως σημειώνει, στα 100 δισ. ευρώ.