Την ανάγκη για αποφασιστική δράση απέναντι στην κατάχρηση των γεωγραφικών ενδείξεων, όπως η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και η Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), επισημαίνει με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της ευρωομάδας της ΝΔ, Δημήτρης Τσιόδρας.
Ο ίδιος ζητάει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της παραποίησης τροφίμων και ποτών, φαινόμενο που πλήττει τόσο την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή παραγωγή.
Στο επίκεντρο της παρέμβασής του, ο κ. Τσιόδρας θέτει το ζήτημα των διαρκώς αυξανόμενων εισαγωγών παραποιημένων προϊόντων, τα οποία δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των ευρωπαίων και των ελλήνων παραγωγών.
Ερωτά την Κομισιόν για τις στοχευμένες ενέργειες που σκοπεύει να αναλάβει προκειμένου να διασφαλίσει ισότιμους όρους στην αγορά.
Όπως τονίζει, τα προϊόντα που φέρουν γεωγραφικές ενδείξεις, μεταξύ των οποίων το ελαιόλαδο, το κρέας, τα τυροκομικά, και τα ποτά όπως η μπύρα και το κρασί, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα σε περιπτώσεις παραποίησης.
Ειδική μνεία γίνεται στα οινοπνευματώδη ποτά, που καταγράφουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παραποίησης μεταξύ των τροφίμων.
Αναφερόμενος επί των στοιχείων, ο κ. Τσιόδρας υπογραμμίζει τον σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο: στην Ελλάδα, εκτιμάται πως κάθε χρόνο χάνονται 49 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις και περισσότερες από 200 θέσεις εργασίας λόγω παραποίησης προϊόντων.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι απώλειες πωλήσεων ανέρχονται σε 2,289 δισ. ευρώ ετησίως, με εκτιμώμενη απώλεια 5.700 θέσεων εργασίας στον συγκεκριμένο τομέα.
Επιπλέον, επισημαίνει πως τέτοιες πρακτικές δεν πλήττουν μόνο οικονομικά τους παραγωγούς, αλλά συνιστούν και απειλή για τη δημόσια υγεία. Τα εγκληματικά δίκτυα υιοθετούν μεθόδους όπως παραποίηση ετικετών, συσκευασιών και χρήση επικίνδυνων ουσιών στα προϊόντα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τους καταναλωτές.
Συνοψίζοντας, ο Δημήτρης Τσιόδρας τονίζει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να προχωρήσει σε συστηματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάχρησης γεωγραφικών ενδείξεων, με έμφαση στην ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας και την επιβολή της νομοθεσίας κατά της παραποίησης.