ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Θάνος Πλεύρης βουλή
Φωτό: ΑΠΕ

Πλεύρης: Η Ελλάδα υιοθετεί το πιο αυστηρό μεταναστευτικό πλαίσιο στην ΕΕ

Ο Θ. Πλεύρης παρουσίασε στη Βουλή νέο αυστηρό πλαίσιο για τη μετανάστευση: φυλάκιση χωρίς αναστολή ή επιστροφή για όσους απορρίπτεται το αίτημα ασύλου, με ηλεκτρονική επιτήρηση.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε στη Βουλή ότι η Ελλάδα θα υιοθετήσει το «πιο αυστηρό πλαίσιο» για την παράνομη είσοδο μεταναστών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 Στόχος, δήλωσε, είναι όποιος δεν δικαιούται άσυλο να έχει δύο επιλογές: «φυλακή ή επιστροφή». Η εξαγγελία συνοδεύτηκε από παρουσίαση νέων μέτρων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της αύξησης των μεταναστευτικών ροών, με έμφαση στα πρόσφατα δεδομένα για την Κρήτη.

Η συζήτηση διεξήχθη στο πλαίσιο απαντήσεων του υπουργού σε δύο επίκαιρες ερωτήσεις, του πρόεδρου της «Νίκης», Δημήτρη Νατσιού, και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρου Καζαμία, που εξέφρασαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις.

 Ο κ. Νατσιός κατηγόρησε την κυβέρνηση για «χαλαρή πολιτική» στα σύνορα, με αποτέλεσμα τον, όπως είπε, «εξισλαμισμό» της Ευρώπης και μετατροπή της Ελλάδας στο πρώτο «ισλαμικό εμιράτο», ενώ ο κ. Καζαμίας άσκησε κριτική στον υπουργό περί στρατιωτικοποίησης της Κρήτης.

Ο κ. Πλεύρης ανέδειξε τη νομοθετική τροπολογία για την αναστολή αιτήσεων ασύλου ως καταλύτη για τη μείωση των ροών, σημειώνοντας ότι από την ψήφισή της δεν παρατηρήθηκε καμία νέα παράνομη είσοδος στην Κρήτη. 

Αναγνωρίστηκε, βέβαια, ότι στον περιορισμό των ροών συνετέλεσαν και άλλοι παράγοντες, όπως οι καιρικές συνθήκες και οι διπλωματικές πρωτοβουλίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το α' εξάμηνο του 2025 καταγράφηκαν 27.425 αιτήματα ασύλου, με 15.041 απορριπτικές αποφάσεις στο πρώτο βαθμό και άλλες 4.760 στο δεύτερο, τονίζοντας τη γρήγορη λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου. 

Επέμεινε ότι οι νεοεισερχόμενοι που δεν δικαιούνται άσυλο θα τίθενται άμεσα σε κράτηση, διαδικασία που παρακάμπτει τα προηγούμενα στάδια εξέτασης.

Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε πως έτσι «διασφαλίζουμε ότι δεν θα πάνε στα Πατήσια, στον Άγιο Παντελεήμονα και στην Αχαρνών», αλλά θα εντάσσονται σε κλειστές δομές χωρίς δικαίωμα ασύλου και θα δρομολογείται άμεσα η επιστροφή τους. Το μέτρο αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό, θα συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο Δημήτρης Νατσιός, από την πλευρά του, αμφισβήτησε την επάρκεια των μέτρων φύλαξης και χαρακτήρισε τις υφιστάμενες πολιτικές «υποκριτικά ημίμετρα». Ζήτησε διαφάνεια για τις αιτήσεις ασύλου που απορρίφθηκαν, τις επιστροφές μεταναστών από ευρωπαϊκές χώρες και τον ακριβή ρόλο του Πολεμικού Ναυτικού στην επιτήρηση των συνόρων.

 Επιπλέον, εξέφρασε ανησυχία για τη δράση μεγάλων σκαφών που μεταφέρουν φουσκωτά κοντά στην Κρήτη και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας με την ΕΕ για την αποτελεσματικότερη ανίχνευση τέτοιων δικτύων διακίνησης.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στο ρόλο των ΜΚΟ, κάνοντας λόγο για «ύποπτες δραστηριότητες» και ζητώντας αυστηρό έλεγχο, καθώς και την κατάργηση πλαισίου που επιτρέπει τη δημιουργία δομών φιλοξενίας σε μικρούς οικισμούς.

Σχετικά με το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς διαβούλευση, ο υπουργός τόνισε ότι καθίσταται «πρωταρχικό ποινικό αδίκημα» η άρνηση επιστροφής για όσους έχει απορριφθεί το αίτημα ασύλου.

 Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή, ενώ θα εισαχθεί η ηλεκτρονική επιτήρηση για όσους βρίσκονται σε καθεστώς ημιελευθερίας ή ελευθερίας ώστε να εντοπίζονται άμεσα όταν απορρίπτεται η αίτησή τους.

Παράλληλα, προγραμματίζεται επανεξέταση όλων των παροχών προς τους αιτούντες άσυλο ενώ διεξάγεται ήδη διαχειριστικός έλεγχος σε όλες τις ΜΚΟ συνεργαζόμενες με το υπουργείο.

Η αποτελεσματική διαχείριση των αναγκαστικών επιστροφών εξακολουθεί να εξαρτάται από τη συνεργασία με τρίτες χώρες, όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και η Αίγυπτος, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη. 

Παρά τις δυσκολίες, η κυβέρνηση επιδιώκει τη σύναψη περισσότερων διεθνών συμφωνιών, διευρύνοντας ταυτόχρονα τον χάρτη των ασφαλών χωρών προέλευσης, για να περιορίσει τις δυνατότητες κατάθεσης νέων αιτημάτων ασύλου.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται πλέον στις οικειοθελείς επιστροφές, καθώς όσοι εισέρχονται παράνομα θα αντιμετωπίζουν πλέον την απώλεια επιδομάτων και ελευθερίας. 

Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «Θες να μπεις φυλακή χωρίς αναστολή ή να γυρίσεις οικειοθελώς;» – μια διαδικασία που αναμένεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους σκοπεύουν να εισέλθουν παράνομα.

Ο υπουργός υπογράμμισε με έμφαση πως η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με τέτοιο αυστηρό πλαίσιο, στέλνοντας το μήνυμα πως «όποιος δικαιούται προστασία να πάρει άσυλο, όποιος όμως δεν δικαιούται, η διαδρομή θα είναι φυλακή ή επιστροφή».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ