Την αποφασιστική στάση της κυβέρνησης για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων ανέδειξε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Φλώρινα με ανώτατους υπηρεσιακούς παράγοντες, τοπικούς δημάρχους και κτηνοτρόφους.
Ο κ. Κέλλας διαμήνυσε πως στόχος είναι αρχικά ο έλεγχος και στη συνέχεια η πλήρης εκρίζωση της νόσου από το εγχώριο ζωικό κεφάλαιο.
Ειδική αναφορά έγινε στην προστασία της φέτας ως εμβληματικό ελληνικό προϊόν, έναντι εξωτερικών ανταγωνιστικών πιέσεων. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «ο στόχος των ανταγωνιστών μας στο εξωτερικό είναι να πλήξουν το εμβληματικό προϊόν της φέτας, είναι κάτι που δεν θα το επιτρέψουμε», επισημαίνοντας πως η στήριξη των κτηνοτρόφων και της τοπικής παραγωγής αποτελεί προτεραιότητα.
Επιπρόσθετα, κάλεσε τους κτηνοτρόφους σε αυστηρή εφαρμογή των ανακοινωμένων μέτρων βιοασφάλειας και διαβεβαίωσε πως για όσους επλήγησαν σοβαρά από την ευλογιά προβλέπονται αυξημένες αποζημιώσεις, που φτάνουν έως και το 100% των ζημιών σε σχέση με το 2023.
Επιπλέον, αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις του παρατεταμένου εγκλεισμού των ζώων λόγω των περιοριστικών μέτρων, ο Υφυπουργός υπογράμμισε ότι «θα ενισχύσουμε τους κτηνοτρόφους μας με για τις ζωοτροφές», προσφέροντας στήριξη σε όσους δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες σίτισης.
Η ευθύνη για τον συντονισμό και την υγειονομική διαχείριση της κατάστασης έχει ανατεθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενώ το Υπουργείο δεσμεύτηκε να βρίσκεται έμπρακτα στο πλευρό των πληγέντων.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, αυξημένα κρούσματα ευλογιάς έχουν καταγραφεί σε Λάρισα, Μαγνησία και Ξάνθη, με τον κ. Κέλλα να ανακοινώνει πως νέο περιστατικό εντοπίστηκε και στα Τρίκαλα, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση άμεσης αντιμετώπισης.
Η δυσκολία αντιμετώπισης της νόσου επισημάνθηκε από κτηνιάτρους, καθώς ο ιός επιβιώνει έως έξι μήνες και μεταδίδεται εύκολα μέσω ζώων, εξοπλισμού ή ζωοτροφών.
Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Αμυνταίου, Τιμόθεος Ιωαννίδης, ανέδειξε το κοινωνικό και οικονομικό πλήγμα, καθώς η καταστροφή μιας φάρμας συνεπάγεται αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα, ακόμα και με την έγκαιρη καταβολή αποζημιώσεων: «δεν υπάρχει επόμενη ημέρα για τον κτηνοτρόφο και με ποιο τρόπο θα ζήσει την οικογένεια».
Από την πλευρά των τυροκόμων της Φλώρινας, αναφέρθηκε πως τα αυστηρά μέτρα οδήγησαν σε αισθητή πτώση της ημερήσιας συλλογής γάλακτος, με ποσοστά άνω του 40%, ως αποτέλεσμα του εγκλεισμού των ζώων.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, κ. Τάσκας, υπογράμμισε τη συντονισμένη προσπάθεια ανάσχεσης της εξάπλωσης, επισημαίνοντας ότι με την πολύτιμη συνδρομή των κτηνιατρικών αρχών πραγματοποιήθηκαν ελέγχοι σε 41 μονάδες και εξετάστηκαν περίπου 6.000 ζώα για τον περιορισμό της νόσου.
Απαντώντας σε ερωτήματα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Υφυπουργός τόνισε πως πρόκειται για διαχρονικό πρόβλημα που έχει επιδεινωθεί, διαβεβαιώνοντας πως ξεκίνησαν εντατικοί έλεγχοι από την οικονομική αστυνομία και όσοι έλαβαν παρανόμως επιδοτήσεις θα επιστρέψουν τα χρήματα.
Ο κ. Κέλλας σημείωσε ότι, ύστερα από απόφαση του υπουργού κ. Τσιάρα, το νέο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και μελισσοκομίας δεν θα πληρωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς «τα νούμερα σε κάποιες περιοχές είναι υπερβολικά». Παράλληλα, προανήγγειλε αυστηρούς ελέγχους πανελλαδικά, με αποτέλεσμα μαζικές ακυρώσεις αιτήσεων μετά τις σχετικές ανακοινώσεις.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Φλώρινας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ε. Φλώρινας, αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες, ο Προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Φλώρινας, εκπρόσωποι Κτηνοτροφικών Συλλόγων, φορείς του γαλακτοκομικού κλάδου, ιδιοκτήτες σφαγείων, φορείς παραγωγής ζωοτροφών και ο Διευθυντής της Αστυνομίας.