Η Ελλάδα, μέσω του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, συνυπόγραψε τη Διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ευαισθητοποίηση των Ατόμων με Αναπηρίες, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Πολωνίας στο Συμβούλιο της ΕΕ.
Η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται ως σημαντικό βήμα ενίσχυσης του ευρωπαϊκού μετώπου για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, ενισχύοντας τη σημασία του διαλόγου και της δράσης στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στη «Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Αναπηρία», με στόχο τη συνδιαμόρφωση της κοινωνικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ΑμεΑ.
Η χώρα μας, ανάμεσα στα 25 κράτη μέλη που υπέγραψαν τη διακήρυξη, στηρίζει έμπρακτα την ευρωπαϊκή προσπάθεια για ενίσχυση της ορατότητας του αναπηρικού κινήματος.
Όπως τόνισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, «η κοινωνία ευαισθητοποιείται όταν οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα και προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις».
Η ελληνική κυβέρνηση επενδύει σε ένα πλέγμα πολιτικών που μεταφράζονται σε συγκεκριμένες δράσεις: προσφορά 15.000 ηλεκτρικών αμαξιδίων χωρίς οικονομική επιβάρυνση στους δικαιούχους, αναβάθμιση κατοικιών για 2.500 άτομα με αναπηρία, ψηφιακή εκπαίδευση σε νέους κόμβους ενδυνάμωσης, καθώς και υλοποίηση του προγράμματος Προσωπικός Βοηθός για 1.500 άτομα μέχρι σήμερα.
Επιπλέον, το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» διευρύνει τις επιλογές στέγασης με έμφαση στην προσβασιμότητα.
Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, πρόσθεσε πως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η ορατότητα των Ατόμων με Αναπηρία στην κοινωνία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία επικεντρώνεται τόσο στην εξασφάλιση της ανεξάρτητης διαβίωσης και της προσβασιμότητας, όσο και στην ενημέρωση & εκπαίδευση της κοινωνίας για θέματα συμπερίληψης.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η Ελλάδα για πρώτη φορά διαθέτει και το σχέδιο και τη βούληση, αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους».
Με την υπογραφή της Διακήρυξης της ΕΕ για την Ευαισθητοποίηση για τα Άτομα με Αναπηρίες, η Ελλάδα συντονίζεται με τα υπόλοιπα κράτη μέλη στη δέσμευση για την καταπολέμηση των στερεοτύπων και την ενίσχυση της ορατότητας των ΑμεΑ.
Η στρατηγική αυτή τοποθετεί την Ελλάδα στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής προσπάθειας για μια κοινωνία δίκαιη, συμπεριληπτική και προσβάσιμη σε όλους.