Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα κινείται η πολιτική πόλωση στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας έρευνας του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ). Τα στοιχεία καταδεικνύουν πως η συναίνεση από πλευράς αντιπολίτευσης επί νομοσχεδίων της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχει υποχωρήσει στον χαμηλότερο βαθμό των τελευταίων 21 ετών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη, κατά τη μέση διάρκεια της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου (2023-2025), το ποσοστό συναίνεσης της αντιπολίτευσης στα κυβερνητικά νομοθετήματα διαμορφώθηκε μόλις στο 12,8%.
Η πτώση αυτή είναι αισθητή σε όλα τα κόμματα του αντιπολιτευτικού φάσματος. Ενδεικτικά, το ΚΚΕ παραμένει σταθερά σε μηδενική συναίνεση (0%), ενώ το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό (31%) αν και σημείωσε πτώση 1,8 μονάδων το τελευταίο έτος.
Σύμφωνα με τα επιμέρους αποτελέσματα:
- Το κόμμα Νίκη καταγράφει μείωση 3 ποσοστιαίων μονάδων, με συνολικό δείκτη συναίνεσης στο 6%.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει πτώση 2,6 μονάδων, φθάνοντας το 13,8%.
- Οι Σπαρτιάτες υποχωρούν κατά 2 μονάδες, με συνολική συναίνεση 12,9%.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η κλιμάκωση της πόλωσης εντοπίζεται κυρίως στους οικονομικούς νόμους, όπου η αντιπολίτευση υιοθετεί μια επίμονη στάση άρνησης.
Όπως αναφέρεται, το φαινόμενο ενισχύεται περαιτέρω από τις μετατοπίσεις των κομμάτων προς πιο ακραίες θέσεις: ενώ τα κόμματα που κινούνται στο κέντρο, όπως το ΠΑΣΟΚ, διατηρούν υψηλότερα επίπεδα συναίνεσης, τα ακροαριστερά και ακροδεξιά σχήματα παραμένουν σε διαρκή αντιπαλότητα.
Η μελέτη φιλοξενεί και τη δήλωση του γενικού διευθυντή του ΚΕΦΙΜ, Νίκου Ρώμπαπα, ο οποίος επισημαίνει τον αυξανόμενο κίνδυνο πολιτικής αδράνειας: «Η πόλωση δεν πρέπει να οδηγήσει σε αδυναμία λήψης αποφάσεων.
Η μεταρρυθμιστική κόπωση γίνεται ορατή, και η αντιπολίτευση – αντί να προτείνει εναλλακτικές – κινείται προς μαξιμαλιστικές θέσεις».
Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ