Την ώρα που τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται αντιμέτωπα με διαρκώς επιδεινούμενες οικονομικές πιέσεις, καθώς η αλματώδης αύξηση των ενοικίων σε πολλές περιοχές της χώρας και ειδικά στην παραμεθόριο απορροφά μεγάλο μέρος του οικογενειακού τους εισοδήματος, το υπουργείο έρχεται να δώσει απάντηση δημιουργώντας ουσιαστικά ένα «κουμπαρά» για το στεγαστικό.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στο στεγαστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, επισήμανε ότι έχει στόχο «την κάλυψη των αναγκών στέγασης των επαγγελματικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, όταν η Πατρίδα μεταθέτει κάπου αυτά τα στελέχη για την εκπλήρωση της αποστολής τους. Το στεγαστικό πρόγραμμα, λοιπόν, των Ενόπλων Δυνάμεων τα τελευταία 20 χρόνια, την τελευταία εικοσαετία, συνολικά είχε κατασκευάσει 799 κατοικίες».
Όσον αφορά τη δική του διοίκηση στο υπουργείο είπε πως «εμείς, μέχρι τον Αύγουστο του επόμενου χρόνου, θα έχουμε κατασκευάσει στη Θράκη και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου κυρίως, 1.059 κατοικίες και μέχρι το 2027 θα φτάσουμε στον αριθμό των 2.059 κατοικιών. 2.059. Ήδη, σήμερα που συζητάμε, εάν τα στοιχεία που μου έχουν δοθεί είναι ακριβή, έχουμε υπερβεί τις 799 κατοικίες της προηγούμενης εικοσαετίας».
Πώς θα δημιουργηθεί ο «κουμπαράς»
Πώς θα εξοικονομηθούν όμως αυτά τα χρήματα για να προχωρήσει το στεγαστικό πρόγραμμα. Όπως ανέφερε ο υπουργός η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη συγχώνευση επιπλέον 45 στρατοπέδων. Ήδη έχει προβεί σε συγχωνεύσεις 137 στρατοπέδων, ενώ παράλληλα προχωρά στη συγχώνευση των Στρατιωτικών Δικαστηρίων από 15 σε 6. Η Στρατιωτική Δικαιοσύνη θα διατηρήσει παρουσία στην Αθήνα, στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη και στην Ξάνθη.
Από όλα αυτά θα υπάρχει μια συνολική εξοικονόμηση πόρων 85 εκατ. τον χρόνο και μια επιπλέον εξοικονόμηση 16,5 εκατ. από τις συγχωνεύσεις των στρατοπέδων.
Παράλληλα την ίδια ώρα με την κατάργηση της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα θα εξοικονομηθούν 2 εκατ. ευρώ ετησίως καθώς και 29.504 ανθρωποώρες τον μήνα.
Στρατιωτικό real estate
Εκτός από τις παραπάνω μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που υποδηλώνουν μία εντελώς άλλη νοοτροπία στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς με την Ατζέντα 2030 πλέον μπαίνουν σε μία άλλη εποχή, η σημαντικότερη αλλαγή - που έχει φέρει όμως και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις - είναι το στρατιωτικό... real estate που επιχειρεί να δημιουργήσει ο υπουργός Νίκος Δένδιας.
Μέσα από το νομοσχέδιο η κυβέρνηση προχωρά στη συγχώνευση των υφιστάμενων ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων σε ένα νέο, ενιαίο Ταμείο Ακινήτων Εθνικής Άμυνας (Τ.Α.Εθ.Α.), καθώς και στη δημιουργία ενός εξειδικευμένου «Φορέα Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων» (Φ.Α.Α.Ε.Δ.), με παράλληλη προώθηση δράσεων για τη στέγαση του προσωπικού των ΕΔ. Όλα αυτά εντάσσονται στην ευρύτερη στρατηγική εκσυγχρονισμού του πλαισίου διαχείρισης της στρατιωτικής δημόσιας περιουσίας.
Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία επιδιώκει τη διαχείριση των 2.529 ακινήτων των ΕΔ, βάζοντας τέλος στον κατακερματισμό που παρατηρείται μέχρι σήμερα.
Στον πυρήνα της στρατηγικής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας βρίσκονται δύο βασικά προγράμματα: το Στρατηγικό Σχέδιο Αξιοποίησης Ακινήτων (περιοδικό πενταετές πλάνο με αντικείμενο επενδύσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ) και το Δεκαετές Σχέδιο Στέγασης Προσωπικού, με στόχευση στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε ακριτικές περιοχές και νησιά.
Όπως τόνισε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, «η φιλοδοξία είναι να χρησιμοποιηθούν τα έσοδα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων για τη χρηματοδότηση του στεγαστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων και για τη συντήρηση των δομών». Μία άποψη, όμως, με την οποία διαφωνούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.