ΓΔ: 1970.41 -0.76% Τζίρος: 179.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Opla-Russia
Shutterstock

Παραστάσεις Ελλάδας για τις εξαγωγές όπλων από την Ισπανία στην Τουρκία

Τον Οκτώβριο του 2020 η ελληνική πλευρά υπενθύμισε μέσω επιστολής της προς την Ισπανία την υποχρέωση των κρατών μελών να αποτρέπουν την εξαγωγή εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή ή διεθνείς επιθετικές ενέργειες.

Η ελληνική πλευρά έχει εγείρει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων ευρωπαϊκών κρατών προς την Τουρκία, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές και σημειώνουν πως το ζήτημα αυτό είχε τεθεί μετ' επιτάσεως από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2020.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουν πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε αποστείλει επιστολή στην τότε Ισπανίδα ομόλογό του Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια (Arancha González Laya) τον Οκτώβριο του 2020, στην οποία υπενθύμιζε την υποχρέωση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβονται την Κοινή Θέση 2008/944, η οποία υπογραμμίζει: «Τα κράτη - μέλη είναι αποφασισμένα να αποτρέψουν την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή ή διεθνείς επιθετικές ενέργειες, ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση».

Παράλληλα, υπενθυμίζουν ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υιοθέτησε Συμπεράσματα στις 14 Οκτωβρίου 2019, στα οποία επανέλαβε την ανωτέρω κοινή θέση, με αφορμή την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία.

Τέλος, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα αυτό, καθώς ο εν γένει αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, τέθηκε και κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον νέο Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες (José Manuel Albares), κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος και άρμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγώνας δρόμου της Ελλάδας με Τουρκία για τα δισεκατομμύρια του SAFE

Χρηματοδότηση με τα φθηνά δάνεια του προγράμματος SAFE, ύψους 150 δισ. ευρώ, διεκδικούν πλέον και οι τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες. Ποια αναχώματα στήνει η ελληνική διπλωματία, ποιες παγίδες κρύβει η ερμηνεία του κανονισμού για το SAFE.
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Παρών στη Σύνοδο των Υπ. Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, θα παρευρεθεί στη συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στις 3-4 Απριλίου. Ο Τούρκος υπουργός θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες από το Παρίσι, όπου νωρίτερα πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Σάντσεθ για τη Γάζα

Ο Ερντογάν τόνισε, επίσης, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει κάθε είδους ευθύνες, μεταξύ άλλων και ως εγγυήτρια χώρα, για να διασφαλίσει τη διαρκή ειρήνη και να συνεργαστεί με την Ισπανία για τον σκοπό αυτόν.
ΔΙΕΘΝΗ

Εκτός του προγράμματος για τα F-35 η Τουρκία, διαβεβαιώνουν οι ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα επανένταξης της γειτονικής χώρας στο πρόγραμμα καθώς παραμένει ακόμα υπό το καθεστώς κυρώσεων λόγω της απόκτησης των S-400.