ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Georgantas, Ypourgeio Psifiakis Politikis, Kivernisi
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Γ. Γεωργαντάς: Νέα διέξοδο απασχόλησης για τους νέους γεωργούς

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε ότι το πρόγραμμα Νέων Γεωργών υπηρετεί την ευρωπαϊκή λογική του Green Deal και της κυκλικής ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής.

Συνολικά 13.105 αιτήσεις υποβλήθηκαν για ένταξη στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών σε 7 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, όπως προκύπτουν από τα αποτελέσματα αξιολόγησης που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Με πράξεις ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε τη νέα γενιά αγροτών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με καθαρά αναπτυξιακή διάσταση και ως στόχο έχει να δώσει κίνητρα σε εκείνους που έχουν επιλέξει να γίνουν επαγγελματίες αγρότες. Με το πρόγραμμα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού και συμβάλλουμε στην δημογραφική ανανέωση του κλάδου, ενώ στηρίζουμε και την ελληνική περιφέρεια» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσέθεσε ότι «το πρόγραμμα υπηρετεί πλήρως την ευρωπαϊκή λογική του GreenDeal και της αειφόρου, περιβαλλοντικής, ψηφιακής και κυκλικής ανάπτυξης αλλά και την αντίληψη της κυβέρνησης για μετάβαση της αγροτικής παραγωγής από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης».

Από τη μεριά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος δήλωσε ότι «κάναμε πράξη τον αρχικό μας σχεδιασμό, ολοκληρώνοντας την αξιολόγηση ενός προγράμματος ύψους 520 εκατ. ευρώ, μέσα σε λιγότερους από έξι μήνες. Όταν παλαιότερα αντίστοιχα προγράμματα ολοκληρώνονταν σε περισσότερο από έναν χρόνο. Αξίζει να υπογραμμίσω ότι οι αιτήσεις και η αξιολόγησή τους έγιναν ψηφιακά, καταργώντας τον φυσικό φάκελο Συνολικά, τα 9 από τα 10 απαιτούμενα έγγραφα συγκεντρώθηκαν ψηφιακά».

Το εν λόγω πρόγραμμα σύμφωνα με τον κ. Στύλιο είναι ένας «πιλότος» που σχεδιάστηκε «προκειμένου να εξετάσουμε πώς θα εφαρμόσουμε πιο απλές, ψηφιακές και γρήγορες διαδικασίες και στις μελλοντικές προσκλήσεις. Άλλωστε, αποτελεί πολιτική απόφαση η μείωση της γραφειοκρατίας. Με τέτοια προγράμματα, όπως αυτό των Νέων Γεωργών, δίνουμε μία διέξοδο απασχόλησης στη νέα γενιά της πατρίδας μας. Στηρίζουμε, εμπράκτως, τον αγροδιατροφικό τομέα, προχωρώντας στην ηλικιακή ανανέωση των απασχολουμένων σε αυτόν. Βοηθούμε έτσι και τις αγροτικές οικογένειες να δώσουν τη σκυτάλη στις νέες γενιές»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΑΑΤ, από τις συνολικά 13.105 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, εγκρίθηκαν οι 9.336 καλύπτοντας το 90% του προγράμματος των συγκεκριμένων Περιφερειών, ενώ οριστικά έχουν απορριφθεί 1.355 αιτήσεις καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Οι υπόλοιπες 2.414 αιτήσεις, όπως σημειώνει το ΥΠΑΑΤ, θα επανεξετασθούν σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία και με βάση τις ενστάσεις προκειμένου να καλύψουν το υπόλοιπο 10% του προγράμματος.

Στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, βάσει του προϋπολογισμού του προγράμματος και των αιτήσεων που υποβλήθηκαν έχει καλυφθεί το 100% του προγράμματος, πλην εκείνων που δεν κάλυπταν τις προϋποθέσεις.

Σημειώνεται ότι στο παρόν πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 520 εκατ. ευρώ, υποβλήθηκαν 40% περισσότερες αιτήσεις από το προηγούμενο και οι δικαιούχοι λαμβάνουν έως 40.000 ευρώ ενώ στο προηγούμενο πρόγραμμα ελάμβαναν έως 17.000 ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Melissokomos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε πρωτοφανή κρίση το ελληνικό μέλι: Έμειναν χωρίς στήριξη οι παραγωγοί

Ιταλία και Κύπρος παρενέβησαν για να στηρίξουν τη μελισσοκομία και εξασφάλισαν συμφωνίες με την Κομισιόν, ενώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν λαμβάνει πρωτοβουλίες. Μείωση παραγωγής έως και κατά 90%.
businessdaily-Melissokomoi-Meli
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί εξαφανίζεται το ελληνικό μέλι: «Κραχ» στην παραγωγή κατά 70%

Η ακραία ξηρασία έκανε το 2024 τη χειρότερη χρονιά στην ιστορία της μελισσοκομίας. Οι μέλισσες λιμοκτονούν, η μείωση παραγωγής φτάνει τοπικά και το 90%. Πλημμυρίζει η αγορά από «ελληνοποιημένο» μέλι.
Τρακτέρ σε αγρό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπανάκι» για την Ελλάδα καθώς έχει χαθεί το 31% των αγροκτημάτων

Σύμφωνα με μελέτη της Greenpeace, από το 2007 έχουν χαθεί 2 εκατ. εμπορικά αγροκτήματα στην ΕΕ. Σημαντική η μείωση κερδών στα μικρά αγροκτήματα της Ελλάδας που το 2021 κέρδιζαν 29% λιγότερα σε σχέση με το 2007.
Κωνσταντίνος Τσιάρας Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσιάρας: Επιχειρείται η συνολική ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα

Όπως επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιχειρείται μια σειρά από παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής, και πολιτικές για προϊόντα που παράγει η χώρα και έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα.