ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Γιώργος Δριτσάνος, Vice President Secure Power & Data Centers της Schneider Electric

Γ. Δριτσάνος: Το σχέδιο επέκτασης της Schneider Electric στην Ελλάδα

Data centers, έργα real estate development, διαχείρισης ενέργειας και εκσυγχρονισμού δικτύων ηλεκτροδότησης βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του γαλλικού ομίλου, τονίζει ο Γ. Δριτσάνος σε συνέντευξη στο BD.

Την πρόθεση της Schneider Electric να αναπτύξει περαιτέρω το αποτύπωμα της στην Ελλάδα τονίζει ο Γιώργος Δριτσάνος, Vice President Secure Power & Data Centers για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Business Daily, στο πλαίσιο της παρουσίασης του HER1 της Digital Realty στο Ηράκλειο. 

Ο γαλλικός όμιλος, με τζίρο που ξεπέρασε τα 38 δισ. το 2024, βλέπει στην Ελλάδα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στον ενεργειακό τομέα, τα data centers και τα έργα real estate development.

Όπως αναφέρει, η δυναμική μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο διακίνησης δεδομένων και η ραγδαία ανάπτυξη της αγοράς data center πρόκειται να αποτελέσει ένα σημαντικό πυλώνα για την διεύρυνση της παρουσίας της Schneider Electric στη χώρα.

Η εταιρεία, έχοντας παρουσία σε κάποια από τα μεγαλύτερα data centers που υπάρχουν ήδη, βρίσκεται σε συζητήσεις και διεκδικεί μέρος από τις επενδύσεις που θα εκτοξευτούν τα επόμενα χρόνια. «Ως ο μεγάλος ηγέτης στη διαχείριση ενέργειας και του αυτοματισμού, θα είμαστε αρωγοί στη συγκεκριμένη προσπάθεια και συζήτηση, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε datacenters τα οποία να είναι και βιώσιμα και με υψηλή ενεργειακή απόδοση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δριτσάνος.

Παράλληλα, η Schneider Electric κοιτά και προς την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, καθώς η αγορά του real estate & development ανθεί και πάλι στην Ελλάδα. Η εταιρεία έχει ήδη δώσει το στίγμα της με τη συνεργασία που είχε με την Dimand για τον Πύργο του Πειραιά, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις για συνεργασίες και με άλλες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων.

Η συνέντευξη του Γιώργου Δριτσάνου

  • Η Schneider Electric ήδη έχει συμμετάσχει σε πολλά έργα ανάπτυξης ακινήτων σε συνεργασία με τη Dimand. Να περιμένουμε κι άλλες στρατηγικές συνεργασίες πάνω σε αυτό τον τομέα;

Ναι, είναι μια αγορά που την παρακολουθούμε, και είναι μια αγορά η οποία είναι ιδιαίτερα αναπτυσσόμενη στην Ελλάδα. Περιμένουμε να υπάρξουν αρκετοί μετασχηματισμοί, αλλαγές και πολλές επενδύσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για δέκα περίπου χρόνια η Ελλάδα βρέθηκε σε μια δύσκολη κατάσταση, με περιορισμένες επενδύσεις στο real estate και στο property development. Αυτή τη στιγμή εκτελούνται τεράστια projects,τόσο σε υποδομές κτιρίων, όσο και σε real estate και development για τα οποία θα έχετε νέα μας σύντομα.

Η Dimand είναι μια από αυτές τις συνεργασίες και συζητιούνται και άλλες με πολλές εταιρίες του κλάδου, οι οποίες θα ανακοινωθούν όταν βρίσκονται σε μια πιο ώριμη φάση.

  • Ιδιαίτερη κινητικότητα και παρουσία, ωστόσο, καταγράφει η εταιρεία και στα datacenters, την ίδια στιγμή που και μεγάλοι παίκτες έρχονται στην Ελλάδα. Έχετε ήδη τη συνεργασία με την DigitalRealty.

Υπάρχουν και άλλοι παίκτες που έχουν ανακοινώσει ότι θα έρθουν, και με κάποιους από αυτούς βρισκόμαστε σε φάση διαγωνισμού ή τεχνικής κουβέντας μαζί τους, οπότε είναι λίγο ιδιαίτερα λεπτό το ζήτημα αυτή τη στιγμή.

Γενικώς, με τους περισσότερους έχουμε συνεργασία, είτε απευθείας, είτε μέσω συνεργατών. Ως ο ηγέτης στη διαχείριση ενέργειας και αυτοματισμού, θα είμαστε αρωγοί στη συγκεκριμένη προσπάθεια και συζήτηση μαζί τους, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε data centers, τα οποία είναι και βιώσιμα και με υψηλή ενεργειακή απόδοση.

  • Υπάρχει όμως και το ενεργειακό ζήτημα που προκύπτει από τα datacenter και τις υψηλές απαιτήσεις ενέργειας που έχουν και πρόκειται να αυξηθούν περαιτέρω με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Βλέπουμε και ότι η Αττική δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει.

Σωστά, υπάρχουν πολλές προκλήσεις πάνω στις δράσεις που είναι να γίνουν. Προφανώς η Αθήνα έχει ένα πεπερασμένο ηλεκτρικό δίκτυο, το οποίο δεν είναι ακόρεστο και δεν μπορεί να υποστηρίξει όλες τις δράσεις. Πρόσφατα είδαμε την ΔΕΗ να ανακοινώνει μεγάλη επένδυση για data center στη Μακεδονία.

Σίγουρα η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας παράγοντας που θα αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας, αλλά παράλληλα και εμείς το βλέπουμε και σαν μία λύση.

Αυτή τη στιγμή, όπως ανέφερε ο Αλέξανδρος Μπεχράκης, Managing Director της Digital Realty,το HER1, όπως και τα υπόλοιπα των Αθηνών τροφοδοτούνται 100% από ΑΠΕ. Άρα η τεχνητή νοημοσύνη θα παίξει ρόλο στον διαμοιρασμό του ηλεκτρικού φορτίου και στην ανακατανομή ενέργειας προερχόμενη από ΑΠΕ, ώστε να ενσωματωθεί στην κατανάλωση του data center,με στόχο το δυνατόν μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα. 

Η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί μεν το πρόβλημα της κατανάλωσης, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί και τη λύση ώστε να ενσωματωθούν όλες oi ΑΠΕ σε λύσεις microgrid.

  • Κινδυνεύουμε να χαθούν επενδύσεις σε datacenters και υψηλή τεχνολογία καθώς δεν υπάρχει ο ηλεκτρικός χώρος;

Ο κίνδυνος να χαθεί μια επένδυση γιατί δεν υπάρχει το ηλεκτρικό φορτίο πάντα υπάρχει και είναι από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλοι οι μεγάλοι παίχτες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του allocation για τα datacenters. Πέρα από το να βρεις τον χώρο πρέπει να βρεις και το ηλεκτρικό χώρο για να μπορέσεις να το κάνεις. 

Η πρόσφατη ΚΥΑ μπορεί να βοηθήσει σίγουρα, βλέπουμε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα τροφοδοτείται από ΑΠΕ σε ένα επίπεδο της τάξης του 60% - δηλαδή ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της παραγωγής είναι από ΑΠΕ. Θα βοηθήσει σίγουρα, αλλά σίγουρα μπορεί να γίνουν και περισσότερα βήματα ώστε να φτάσουμε κάποια στιγμή στο 100%.

Σίγουρα ο στόχος αυτός δεν είναι εύκολος, καθώς το βράδυ θα πρέπει ουσιαστικά να λειτουργεί το data center μόνο με αιολικό δυναμικό ή και υδροηλεκτρικό. Η Κρήτη έχει αιολικό δυναμικό το οποίο μπορεί να ενσωματώσει σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, δηλαδή να φορτίζεις τις μπαταρίες την ημέρα και το βράδυ να λειτουργεί αν όχι 100% αλλά επί το πλείστον με ΑΠΕ.

Υπάρχουν διάφορες λύσεις. Εμείς, ως Schneider Electric, έχουμε όλη την τεχνογνωσία για την ενσωμάτωση των έξυπνων συστημάτων microgrid. Προφανώς υπάρχουν βήματα βελτίωσης, που ήδη γίνονται και συνεχίσουν να γίνονται με στόχο να γίνουμε net zero χώρα, με παραγωγή 100% από ΑΠΕ.

  • Με όλα αυτά, μπορεί κάποιος εύκολα να καταλάβει, ότι είναι απαραίτητη η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας.

Υπάρχει πολύ μεγάλη κουβέντα στο συγκεκριμένο κομμάτι, εμείς ως Schneider Electric εκτελέσαμε και εκτελούμε στη Σερβία ένα πολύ μεγάλο έργο ψηφιοποίησης όλου του ηλεκτρικού δικτύου. Στο πλαίσιο του έργου αυτού ψηφιοποιείται όλη η υποδομή του δικτύου της Σερβίας. Οπότε μπορεί ο πάροχος, ο διαχειριστής, να έχει σε real time, δεδομένα για το πού έχει down time, πού υπάρχει βλάβη, πού πρέπει να κάνει επέκταση και να δώσει περισσότερη ισχύ, πού υπάρχουν ρευματοκλοπές κτλ. 

Το πρόβλημα ισχύει για όλα τα ευρωπαϊκά δίκτυα. Στη Ρώμη, για παράδειγμα, υπάρχει ηλεκτρικό δίκτυο που είναι 50-60 ετών, και είναι πολύ δύσκολο να γίνει οτιδήποτε, γιατί όπως και σε εμάς η πόλη είναι γεμάτη μνημεία. Τα τελευταία 10 χρόνια έχει γίνει η ψηφιοποίηση και ο εξηλεκτρισμός όλων των δικτύων, οικιστικών και βιομηχανικών. Έχουν ενσωματωθεί τεχνολογίες, όπως είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι αντλίες θερμότητας. Όλα αυτά πρέπει να έχουν και τις κατάλληλες παροχές και ταυτόχρονα να μπορούν τα δίκτυα να αντεπεξέλθουν σε όλες αυτές τις δυναμικές αλλαγές.

Στη Schneider Electric βλέπουμε αυτή την τάση και ως απάντηση έχουμε την λύση για τη διαχείριση ενέργειας.

  • Από ό,τι καταλαβαίνω η λύση του microgrid θα είναι η προτεινόμενη λύση πλέον για την ανάπτυξη όλων των data centers. Ειδικά σε μια περίοδο που η Ελλάδα ετοιμάζεται να γίνει κόμβος data centers και το ενεργειακό ζήτημα είναι το πιο βασικό που μας απασχολεί.

Είναι η λύση που δίνουμε σε ένα μεγάλο καταναλωτή, όπως μια βιομηχανία, ένα datacenter ή ένα κτίριο γραφείων. Η Schneider Electric προσφέρει τη λύση με την πλατφόρμα EcoStruxure η οποία ενσωματώνει τα πάντα.  Στον «μεγάλο» καταναλωτή, δηλαδή τα datacenters, το κτίριο, ή την βιομηχανία, εμείς δίνουμε μια λύση ενσωμάτωσης των ΑΠΕ και των μπαταριών (δηλαδή των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας), ώστε ο καταναλωτής-χρήστης να έχει τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση και διαχείριση.

Ένα κλειστό δίκτυο microgrid μπορεί, για παράδειγμα, να φορτίζει την μπαταρία το πρωί όταν είναι χαμηλή η κιλοβατώρα και το βράδυ να λειτουργεί με τη χρήση της μπαταρίας, ώστε να επιτύχει εξοικονόμηση ενέργειας.

Προφανώς χρειάζεται ο ηλεκτρικός χώρος να δώσει την ενέργεια, αλλά με τη λύση microgrid μπορείς να εξισορροπήσεις όλη αυτή τη μεγάλη κατανάλωση ενέργειας. Τα microgrids δεν είναι η λύση στον ενεργειακό χώρο, αλλά η λύση στη διαχείρισή της.

  • Εκτός από τις νέες συνεργασίες, η Schneider Electric πως σκοπεύει να επεκτείνει περαιτέρω το αποτύπωμά της στην Ελλάδα;

Ένας στόχος που είναι πολύ απαιτητικός είναι ο εξηλεκτρισμός των μέσων μεταφοράς, καθώς αυτή τη στιγμή οι υποδομές τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες.

Επίσης στηSchneider Electric δίνουμε μεγάλη έμφαση στο στελεχιακό δυναμικό και επενδύουμε πάρα πολύ σε νέους ανθρώπους. Για παράδειγμα, τα τελευταία δύο χρόνια τρέχαμε τη δράση Beyond Green Skills, μέσα από την οποία βρίσκουμε τα καλύτερα ταλέντα από τα ελληνικά πανεπιστήμια και πολυτεχνεία. Μέσω του προγράμματος εργάστηκαν μαζί μας περίπου 15 νέοι, που ήταν τελειόφοιτοι και απόφοιτοι και κάποιοι από αυτούς, είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε, ότι αποτελούν πλέον και μόνιμα μέλη της εταιρείας.

Είναι μεγάλη πρόκληση για όλους η εύρεση νέων συνεργατών και ταλέντων που θα μπορέσουν να υποστηρίξουν όλη αυτή την ανάπτυξη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τεχνική Ολυμπιακή: Τα projects στα ακίνητα και το ρεύμα από βιομάζα

Mε «μαξιλάρι» τα σταθερά έσοδα της ναυτιλίας, η Τεχνική Ολυμπιακή επεκτείνεται και σε άλλους τομείς δραστηριότητας, όπως το real estate development και η παραγωγή ενέργειας από βιομάζα. Τι γίνεται με το Πόρτο Καρράς.
ΔΕΗ-Φωτοβολταικά
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mega Project ΔΕΗ: 5,8 δισ. για ΑΠΕ, data center και υψηλή τεχνολογία

Η επενδυτική πρόταση της ΔΕΗ προβλέπει 3.000 MW εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ, data center 300 ΜW και περίπου 20.000 νέες θέσεις εργασίας. Ν. Τσάφος: «Σε μερικά χρόνια θα ανατρέξουμε στη σημερινή μέρα και θα τη δούμε ως σημείο καμπής».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδυτές από real estate - τουρισμό με το βλέμμα στο Χωροταξικό των ΑΠΕ

Το νομοσχέδιο θα διαμορφώνει όχι μόνο τις νέες επενδύσεις ενέργειας αλλά συχνά και την αξία των στρεμμάτων που βρίσκονται δίπλα από τις πράσινες μονάδες. Τις επόμενες ημέρες συζήτηση στη Βουλή για το θέμα.