ΓΔ: 1974.69 -0.55% Τζίρος: 32.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:10:02
internet-diadiktyo-fiber
Φώτο: Shutterstock

«Σέρνονται» οι συνδέσεις στο ίντερνετ, «πετάει» το δίκτυο της κινητής

Με τη μισή ταχύτητα έναντι του διεθνούς μέσου όρου «τρέχουν» οι σταθερές συνδέσεις στο διαδίκτυο, ενώ πολύ πάνω από τον μέσο όρο βρίσκονται οι ταχύτητες του δικτύου κινητής, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ookla για το 2021.

Σχεδόν 50% χαμηλότερες από τον μέσο όρο παγκοσμίως είναι οι ταχύτητες των συνδέσεων στο διαδίκτυο στη σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων και μετρήσεων στις τηλεπικοινωνίες Ookla. Τα στοιχεία της αμερικανικής εταιρείας έρχονται να επιβεβαιώσουν πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, σύμφωνα με τις οποίες, ενώ στην κινητή τηλεφωνία είμαστε μεταξύ των πρώτων αγορών διεθνώς, στη σχέση ποιότητας με τιμή, στη σταθερή τηλεφωνία βρισκόμαστε σχεδόν στην 100η θέση διεθνώς.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Oookla, η μέση ταχύτητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο για έναν συνδρομητή σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα ήταν στα τέλη του 2021 στα 31,85 Mbps όταν ο μέσος όρος διεθνώς βρίσκεται στα 58 Mbps. Η Ελλάδα ήταν μάλιστα πίσω από χώρες όπως η Αίγυπτος, το Μεξικό, η Αργεντινή, οι Φιλιππίνες και η Κολομβία. Τον υψηλότερο μέσο όρο ταχύτητας πρόσβασης στο Διαδίκτυο εξακολουθεί αν έχει η Σιγκαπούρη με 184,65 Mbps, ενώ ακολουθεί η Ταϋλάνδη (171,37 Mbps) και στην τρίτη θέση βρίσκεται το Χονγκ Κονγκ με 158,19 Mbps.

Οι εξαιρετικά αρνητικές επιδόσεις της χώρας μας ήταν αυτές που παρακίνησαν, όπως φαίνεται, τη διοίκηση του ΟΤΕ και της μητρικής γερμανικής εταιρείας Deutsche Telekom, όταν πριν από λίγες εβδομάδες ανακοίνωσαν διπλασιασμό ταχυτήτων στη σταθερή τηλεφωνία, χωρίς αύξηση κόστους. Βέβαια, η εξαγγελία περιείχε τον αστερίσκο «όπου είναι τεχνικά εφικτό», κάτι που σημαίνει πως θα είναι σχετικά περιορισμένος ο αριθμός των συνδρομητών που θα επωφεληθούν από την προσφορά. Επιπλέον, η προσφορά του ΟΤΕ έχει προκαλέσει την αντίδραση των ανταγωνιστών του οι οποίοι αντί να ακολουθήσουν το δρόμο του μεγαλύτερου «παίκτη» κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να μην εφαρμοστεί ο διπλασιασμός ταχυτήτων με το ίδιο κόστος.

Αντίθετα, στην κινητή τηλεφωνία οι ταχύτητες πρόσβασης στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με το μέσο όρο διεθνώς, πάλι με βάση τα στοιχεία της Ookla. Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας προσφέρουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο με μέση ταχύτητα 52,59 Mpbs όταν ο μέσος παγκόσμιος όρος βρίσκεται στα 29,06 Mbps. Μάλιστα η Ελλάδα είναι στην πρώτη 15αδα διεθνώς στο σχετικό πίνακα της Ookla. Τα ταχύτερα δίκτυα κινητής διαθέτουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), η Νότια Κορέα και η Κίνα. 

Όσο για τα στοιχεία κόστους, σήμερα η διοίκηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), κατά την ακρόαση για την ανανέωση της θητείας της στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, θα υποστηρίξει πως οι τηλεπικοινωνίες είναι ένας από τους λίγους κλάδους της οικονομίας όπου καταγράφεται πτώση τιμών.

Τις τελευταίες ημέρες πυκνώνουν οι ανησυχίες στην Ευρώπη για τις επιπτώσεις που θα έχει στον ανταγωνισμό το κύμα συγχωνεύσεων στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών που περιορίζει τους «παίκτες» στην αγορά κινητής τηλεφωνίας από τέσσερις σε τρεις. Επί χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η σημερινή Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager μπλόκαρε τέτοιες συγχωνεύσεις στις μεγάλες αγορές. Τώρα φαίνεται πως θα αλλάξει στάση, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις ώστε η βρετανική Vodafone να απορροφήσει την Iliad στην Ιταλία και να περιοριστούν σε τρεις οι ανταγωνιστές στην κινητή. Αν εγκριθεί μια τέτοια συμφωνία, θα ανοίξει το δρόμο για αντίστοιχες συγχωνεύσεις και σε Γαλλία, Γερμανία, κ.λπ.
Στην Ελλάδα, η συγχώνευση των Nova – Wind Hellas θα οδηγήσει σε μείωση των εταιρειών τηλεπικοινωνιών από τέσσερις σε τρεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κ. Νεμπής: Δίκτυα και υπηρεσίες οχυρώνουν τον ΟΤΕ απέναντι στον ανταγωνισμό

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Κ. Νεμπής υπογράμμισε ότι ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα όπως το αξιόπιστο δίκτυο οπτικών ινών, ενώ προσφέρει και μια μεγάλη γκάμα υπηρεσιών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Cosmote Telekom: Νέες υπηρεσίες και AI από το «μπουκέτο» της Telekom

Η Cosmote Telekom ενισχύει τη θέση στην αγορά με εφόδιο την είσοδο της στο παγκόσμιο οικοσύστημα της μητρικής Telekom. Ποιες είναι οι νέες υπηρεσίες που προσφέρει στους καταναλωτές. Οι επενδύσεις στα δίκτυα.
ΑΓΟΡΕΣ

Αναταράξεις στη μετοχή του ΟΤΕ προκαλεί η επίθεση της ΔΕΗ στο ίντερνετ

Ένταση του ανταγωνισμού στις υπερυψηλές ταχύτητες, που θα πιέσει τη συνδρομητική βάση και τα έσοδα του ΟΤΕ, φέρνει η είσοδος της ΔΕΗ στη λιανική. Υποχωρεί η μετοχή του ΟΤΕ υποχωρεί κοντά στο -2%.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΤΕ: Ανοικτό το ενδεχόμενο εισόδου επενδυτή στη νέα θυγατρική υποδομών

Στα 632,9 εκατ. ευρώ αποτιμήθηκε η αξία της νέας θυγατρικής που θα ενσωματώσει τις υποδομές του ΟΤΕ, ενώ το διοικητικό συμβούλιο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αναζήτησης επενδυτή για τη νέα εταιρεία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΤΕ: Ισχυρά μεγέθη στο α' τρίμηνο, πού βάζει τον πήχη η διοίκηση για το 2025

Σταθερές επιδόσεις για τον ΟΤΕ στο πρώτο τρίμηνο. Ανταμοιβή στους μετόχους για το 2025 ύψους 451 εκατ. με μέρισμα 298 εκατ. (0,7216 ευρώ ανά μετοχή) και αγορά ιδίων μετοχών ύψους 153 εκατ. περίπου.