Την προοπτική καταγραφής υψηλής κερδοφορίας από το ελληνικό χρηματιστήριο ενσωματώνει η πρόταση εξαγοράς του Euronext με premium 15% για τη μητρική ΕΧΑΕ, σε μια εποχή όπου αποτελεί κεντρικό στόχο της Ευρώπης η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών και το Euronext πρωτοστατεί σε αυτή την προσπάθεια.
Η ελληνική αγορά είναι μια καλή αγορά αλλά δεν έχει μηχανισμό «πώλησης». Δηλαδή μηχανισμό που να προσελκύσει ξένες εταιρείες από τις γειτονικές χώρες.
Αντιθέτως το Εuronext διαθέτει τέτοιο μηχανισμό και μπορεί να συνδράμει στην ενίσχυση των εσόδων του ΧΑ με την προσθήκη ξένων εταιρειών από Κύπρο, Τουρκία (η διαπραγμάτευση σε ευρώ για μια τουρκική εταιρεία σημαίνει πάρα πολλά), ή Ρουμανία και Βουλγαρία.
«Μόνο τις ευρωπαϊκές εταιρείες που βλέπουν οι πωλητές του Euronext με κεφαλαιοποίηση 200-300 εκατ. ευρώ τις οποίες λόγω μεγέθους δεν μπορούν να τις εντάξουν, αν τις προωθήσουν στην Αθήνα θα μεγαλώσει απότομα η πίτα των εσόδων για το ΧΑ», αναφέρει στο BD γνωστός χρηματιστής.
Επίσης, οι εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης του ΧΑ εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν αν το ΧΑ ενταχθεί στις αγορές του Euronext αφού θα αυξηθεί η ορατότητα προς τους ξένους θεσμικούς επενδυτές. Εννοείται ότι θα αλλάξει και το status του ΧΑ που προαλείφεται έτσι και αλλιώς να περάσει σύντομα στις ανεπτυγμένες αγορές.
Παράλληλα, η εξαγορά του ΧΑ αναβαθμίζει και την ελληνική οικονομία. Επιπλέον, υπό την προϋπόθεση ότι η συναλλαγή θα αυξήσει τον αριθμό των ενδιαφερόμενων αγοραστών και πωλητών αναμένεται να μειωθεί το bid offer spread της αγοράς. Δηλαδή το κόστος των συναλλαγών, το οποίο σήμερα είναι υψηλό λόγω της χαμηλής ρευστότητας της αγοράς.
Ποιοι θίγονται από το deal
Από τη άλλη πλευρά, έμπειροι παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν και τυχόν δυσκολίες που θα επιφέρει η συναλλαγή αυτή -αν ολοκληρωθεί- στις χρηματιστηριακές εταιρείες.
Σήμερα για να αγοράσει κάποιος μετοχές στην Ελλάδα το κάνει μέσω ελληνικής ΑΧΕ. Τώρα όμως που το ΧΑ θα είναι συνδεδεμένο με όλες τις άλλες αγορές του Euronext ο θεματοφύλακας, για παράδειγμα, ενός θεσμικού επενδυτή στη Λισαβόνα θα παρακάμψει την ελληνική ΑΧΕΠΕΥ και θα κάνει από αλλού τη συναλλαγή με στόχο το μειωμένο κόστος για τον πελάτη του.
Από αυτή την πρακτική θα πιεστούν οι μεγάλες τραπεζικές ΑΧΕ που διενεργούσαν και τις μεγαλύτερες σε αξία συναλλαγές. Επίσης, αν ο ο νέος ιδιοκτήτης του ΧΑ καταστεί το Euronext ενδεχομένως να αλλάξουν οι προϋποθέσεις για να είσαι μέλος του ΧΑ και να ζητηθεί να αυξηθούν τα όρια κεφαλαιακής επάρκειας των ΑΧΕΠΕΥ.
Η αρχιτεκτονική του deal
H πρόταση εξαγοράς της ΕΧΑΕ που κατέθεσε το Euronext αποτιμά την ΕΧΑΕ στα 399 εκατ. ευρώ, δηλαδή 6,9 ευρώ ανά μετοχή. Με premium περίπου 15% σε σχέση με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος της ΕΧΑΕ (6,03 ευρώ). H συναλλαγή δεν θα γίνει με μετρητά αλλά με ανταλλαγή μετοχών με αναλογία μία μετοχή του Euronext για κάθε 21 μετοχές της ΕΧΑΕ.
Το Εuronext αποτελείται από τις χρηματιστηριακές αγορές της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Νορβηγίας. Στο Εuronext διαπραγματεύονται οι μετοχές περίπου 1.800 εισηγμένων εταιρειών με συνολική κεφαλαιοποίηση που υπερβαίνει τα 6 τρισ. ευρώ.
Στη διαδικασία ενοποίησης των κεφαλαιαγορών της Ευρώπης το Euronext έχει τον πρώτο λόγο και η μετοχή του έχει προκαλέσει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον φέτος, σημειώνοντας άνοδο 35%, ενώ σε βάθος 12 μηνών κερδίζει 62%. Η κεφαλαιοποίησή του πλησιάζει τα 15 δισ. ευρώ.
Η κίνηση για εξαγορά της ΕΧΑΕ ήταν αναμενόμενη, ενόψει και της αναβάθμισης σε ανεπτυγμένη αγορά. Το Euronext φιλοδοξεί να συμβάλει στην ενοποίηση των κεφαλαιαγορών ώστε η Ευρώπη να μπορέσει να ανταγωνιστεί τις αγορές των ΗΠΑ, καθώς σήμερα έχουμε φαινόμενα διαγραφής εταιρειών από τις αγορές της Ευρώπης και εισαγωγής τους στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ.
Το Euronext συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη ρευστότητα στην Ευρώπη. Διαχειρίζεται περίπου το 25% της συνολικής δραστηριότητας διαπραγμάτευσης μετοχών (cash equity trading) στην Ευρώπη.
«Μια ενδεχόμενη συμφωνία θα επέτρεπε στους συμμετέχοντες στην ελληνική χρηματοπιστωτική αγορά να ενταχθούν σε ένα δίκτυο άνω των 1.800 εισηγμένων εταιρειών με συνολική κεφαλαιοποίηση που υπερβαίνει τα 6 τρισ. ευρώ. Η αποδεδειγμένη εμπειρία της Euronext στην ενσωμάτωση υποδομών για τις κεφαλαιαγορές αποτελεί ιδανική ευκαιρία για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ελκυστικότητας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς διεθνώς καθώς και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και ανταγωνιστικότητας του ενοποιημένου Ομίλου.
Το ενδιαφέρον της Euronext για την ΕΧΑΕ αντικατοπτρίζει την ισχυρή εμπιστοσύνη της Euronext στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καθώς και στην αναπτυξιακή προοπτική από την περαιτέρω ενσωμάτωση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Euronext.
Σε ανακοίνωσή της η ΕΧΑΕ αναφέρει ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με τους συμβούλους του, αξιολογεί την πρόταση από στρατηγική και οικονομική σκοπιά. Επί του παρόντος, το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει προβεί σε συζητήσεις με την Euronext και θα ανταποκριθεί το αμέσως επόμενο διάστημα».