Προσπάθεια προσέγγισης οφέλους και κόστους από τη δρομολογημένη εξαγορά της ΕΧΑΕ από τη Euronext κάνουν παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς, υπογραμμίζοντας στο BD ότι υπάρχουν και σημαντικές αρνητικές παράμετροι, οι οποίες σχετίζονται κυρίως με τη μεταφορά της εκκαθάρισης συναλλαγών από την Ελλάδα στην Ιταλία και που θα μπορούσαν να απαλυνθούν με ορισμένες κινήσεις.
Το μεγάλο όφελος, τονίζουν, θα έχουν οι 25 μεγάλες εισηγμένες της ελληνικής αγοράς, που θα έχουν απεριόριστη προσβασιμότητα σε κεφάλαια σε μία αγορά με καθημερινό τζίρο 1,2 δισ. ευρώ.
Επίσης, ωφελημένοι θα είναι οι δύο global custodians, BNP και CITI, διότι θα μπορέσουν να καταργήσουν άμεσα τα τοπικά υποκαταστήματα, καθώς και οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες διαπραγμάτευσης οι οποίες θα απορροφήσουν μεγάλο μέρος των ιδιωτών πελατών.
Τα «αθέατα» κόστη
Η πιθανή εξαγορά του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών από το Euronext, παράλληλα, εκτιμάται ότι θα έχει σοβαρά αποτελέσματα στη λειτουργία της αγοράς:
- Μεταφορά της καθημερινής εκκαθάρισης (περίπου 200 εκατ. ευρώ) από το ελληνικό target 2 στο Ιταλικό, λόγω της συγχώνευσης της ΕΤΕΚ (Εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Αθηνών Α.Ε.).
- Παύση ανάπτυξης ειδικευμένων λογισμικών συστημάτων με πολύ σημαντικά έσοδα από διεθνείς συνεργασίες (ΟΑΣΗΣ, Σ.Α.Τ. κα)
- Απώλεια των πολύ σημαντικών και γεωπολιτικά συνεργασιών, με ΧΑΚ στην Κύπρο, Bursa Kuwait, Belex κ.α.
- Αδυναμία άντλησης κεφαλαίων για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (startup), καθώς το Euronext πολύ μικρές εταιρείες θεωρεί αυτές με κεφάλαιο περίπου 20 εκατ. ευρώ.
- Παύση καταχώρησης μη εισηγμένων τίτλων σε άυλη μορφή στο μητρώο της ATHEXCSD, έργο που επιταχύνθηκε λόγω των αλλαγών στην εταιρική και φορολογική νομοθεσία (ν.4569/18, ν.4548/18 και ν.4916/22)
- Παύση λειτουργίας σε εύλογο διάστημα του εθνικού μητρώου τελικών δικαιούχων με αποτέλεσμα αδυναμία άντλησης κεφαλαίων για τα ΟΕΔ, καθώς στηρίζονται οι εγγραφές στους τελικούς δικαιούχους για το όριο των 15.000€ ανά μερίδα δικαιούχου στο Σ.Α.Τ. για τη διακρίβωση του ορίου συμμετοχής των ιδιωτών.
- Λειτουργία εξ ολοκλήρου της αγοράς σε μοντέλο Συλλογικών Λογαριασμών (omnibus accounts), με ότι συνεπάγεται για τους όρους διαφάνειας της αγοράς
- Παύση παροχής δεκάδων υπηρεσιών retail σε δικαιούχους, καθώς δεν περιλαμβάνονται στο μοντέλο της Euronext (παροχή πληροφόρησης, άρση απορρήτου, εκποιήσεις, κληρονομιές, έκδοση κωδικών lei, έκδοση κωδικών ISIN κ.α.).
- Ισχυρή πίεση, λόγω των πολύ υψηλών εξόδων, σε όλες τις μικρομεσαίες Χρηματιστηριακές/ΑΕΠΕΥ και ΑΕΕΔ.
- Διαγραφή από το ταμπλό όλων των μικρομεσαίων εταιρειών, λόγω της αδυναμίας παρακολούθησης των εξόδων που επιβάλλει ο όμιλος Euronext
- Απώλεια σε σύντομο χρονικό διάστημα εκατοντάδων εξειδικευμένων θέσεων εργασίας από τον Όμιλο ATHEXgroup, τις χρηματιστηριακές εταιρείες και τις μικρές εισηγμένες.
Πώς μπορούν να μετριαστούν οι αρνητικές συνέπειες
Για να μετριαστούν οι αρνητικές συνέπειες προτείνεται από παράγοντες της αγοράς ο διαχωρισμός του Αποθετηρίου και της Εκκαθάρισης.
Ειδικότερα, προτείνεται η άμεση απόσχιση από την ΕΧΑΕ της ΕΛΚΑΤ (Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων Α.Ε.) και της ΕΤΕΚ, που θα μπορούσε να διενεργηθεί με επιστροφή κεφαλαίου στους υφιστάμενους μετόχους και να καταχωρηθούν οι τίτλοι των εταιρειών ως μη εισηγμένοι στο μητρώο της ΕΛΚΑΤ.
Με αυτό τον τρόπο θα παραμείνει μεγάλο μέρος της Εκκαθάρισης στην Ελλάδα, ακόμη και για συναλλαγές που θα εκτελούνται στο Euronext.
Ο διακανονισμός μεγάλου μέρους των συναλλαγών θα συνεχίσει να γίνεται από την ΕΛΚΑΤ ειδικά για τους δικαιούχους που επιθυμούν να τηρούνται οι τίτλοι τους στην ατομική μερίδα τους.
Οι μικρομεσαίες εισηγμένες που δεν θα μπορούν να μείνουν στο Euronext θα συνεχίσουν να είναι καταχωρημένες στην ΕΛΚΑΤ.
Θα συνεχισθούν ανεμπόδιστα οι αντλήσεις κεφαλαίων για Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου, συνεχίζοντας να χρησιμοποιούν το εθνικό μητρώο δικαιούχων στο Σ.Α.Τ. (Σύστημα Άυλων Τίτλων).
Θα συνεχίσουν οι διεθνείς συνεργασίες με ΧΑΚ, BELEX κα και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται λογισμικό το οποίο εξάγεται.
Θα συνεχίσει η αποϋλοποίηση και καταχώρηση σε άυλη μορφή των μη εισηγμένων ανωνύμων εταιρειών.
Θα συνεχίσει η ΕΛΚΑΤ να εκδίδει κωδικούς ISIN ως εκπρόσωπος της ANNA (Association of National Numbering Agencies) και κωδικούς LEI για τα ημεδαπά νομικά πρόσωπα, εργασίες που δεν ενδιαφέρουν το EURONEXT.
Θα συνεχίσει ανεμπόδιστα να λειτουργεί το πλαίσιο κληρονομικής διαδοχής όπως έως σήμερα και το πλαίσιο εκποιήσεων τίτλων.
Επιπλέον μπορεί να δημιουργηθεί ένας μικρός ελληνικός πολυμερής μηχανισμός διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) που θα βοηθά την άντληση κεφαλαίων μικρών και πολύ μικρών εταιρειών (startup) για να αναπτυχθούν.