ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Πιέσεις στα χρηματιστήρια και ράλι στην ενέργεια προκαλεί η Ρωσία

Στο «κόκκινο» το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γεν. Δείκτη χαμηλότερα από τις 940 μονάδες. Εκτίναξη τιμών ενέργειας, με το brent στο +3% και το φυσικό αέριο στο +7,7%.

Σε κατάσταση… έκτακτης ανάγκης βρίσκονται οι αγορές σε διεθνές επίπεδο, ενώ στο ίδιο κλίμα κινείται και το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στα παραδοσιακά καταφύγια, όπως ο χρυσός, ενώ την ίδια ώρα εκτινάσσονται οι τιμές τόσο πετρελαίου όσο και φυσικού αερίου. 

Απώλειες 1,19% σημειώνει στις 10:54 ο Γενικός Δείκτης, στις 938 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 7,05 εκατ. ευρώ και το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζουν απώλειες. Πτώση 1,21% εμφανίζει ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 1,34%. 

Στο -1,55% διαμορφώνεται ο τραπεζικός δείκτης, με την Alpha Bank να έχει απώλειες 1,26%, τη Eurobank να υποχωρεί 1,88%, την Εθνική Τράπεζα να βρίσκεται στο -1,26%, ενώ 1,79% χαμηλότερα κινείται η Τράπεζα Πειραιώς

Στο «κόκκινο» το σύνολο του ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης με απώλειες άνω του 2% για τις μετοχές των Viohalco, Aegean Airlines, Mytilineos, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Στο -1,38% η μετοχή της Coca-Cola HBC, παρά την ανακοίνωση θετικών μεγεθών για το 2021 και αύξηση του μερίσματος, ενώ πτώση 1,40% σημειώνει η μετοχή του ΟΠΑΠ. Στο -0,48% ο ΟΤΕ και στο -0,86% κινείται η ΔΕΗ.

Ράλι για χρυσό και ενέργεια

Η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία την ανεξαρτησία των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ και κυρίως να ξεκινήσει η αποστολή στρατευμάτων σε αυτές δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα, με ΕΕ και ΗΠΑ να ξεκαθαρίζουν ότι καταφθάνουν σκληρές κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Ακόμη πιο ανησυχητική γίνεται η κατάσταση μετά την ανακοίνωση εκ μέρους του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών ότι ουσιαστικά η Ρωσία έχει, ήδη, ξεκινήσει την εισβολή στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να μην φαίνεται πρόθυμη να υπαναχωρήσει και να τραβά στα άκρα την όλη υπόθεση. 

Σε αυτό το κλίμα οι επενδυτές προχωρούν σε αθρόες ρευστοποιήσεις όλων των τοποθετήσεων που θεωρούνται ως «υψηλού ρίσκου» όπως οι μετοχές και στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια με αποτέλεσμα η τιμή του χρυσού να ξεπερνά εκ νέου το επίπεδο των 1.900 δολαρίων, καθώς έφθασε έως και τα 1.918,30 δολάρια αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο εννέα μηνών

Ανάλογη είναι η εικόνα και στις αγορές ενέργειας με την τιμή τόσο του πετρελαίου όσο και του φυσικού αερίου στην Ευρώπη να σημειώνουν ράλι. Πιο συγκεκριμένα κέρδη 3,5% εμφανίζει το brent στα 96,32 δολάρια, ενώ κέρδη που ξεπερνούν το 5% σημειώνει το αμερικανικό αργό στα 94,67 δολάρια. Έκρηξη ανόδου για την τιμή του φυσικού αερίου στην ολλανδική αγορά που έφθασε να ενισχύεται έως και 13%, ενώ λίγο πριν τις 11 εμφανίζει κέρδη που ξεπερνούν το 7,7% στα 78,18 ευρώ. 

«Βουτιά» σε Ευρώπη και αμερικανικά futures

Κάτι παραπάνω από μεγάλες πιέσεις ασκούνται στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί 1,35% και όλους τους κλαδικούς δείκτες του να βρίσκονται στο κόκκινο. 

Απώλειες 1,54% για τον γερμανικό DAX, με τον βρετανικό FTSE 100 να αποδυναμώνεται 0,48%, ενώ 0,88% χαμηλότερα κινείται ο γαλλικός CAC 40. Πτώση άνω του 1% τόσο για τον ιταλικό FTSE MIB όσο και για τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35. «Θύμα» της επιθετικότητας Πούτιν και το ρωσικό χρηματιστήριο, με τον δείκτη MICEX να υποχωρεί άνω του 4%. 

Ανάλογο κλίμα επικρατεί και στα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 1,13%, τον S&P 500 να έχει απώλειες 1,40%, ενώ μεγαλύτερες είναι οι πιέσεις για την τεχνολογία, με τον Nasdaq να βρίσκεται στο -2,17%. 

Οι πρώτες ενδείξεις για το τι… περιμένει τους επενδυτές έγιναν ορατές στις ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί 1,71%, τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ να εμφανίζει πτώση 2,88%, ενώ σχετικά ηπιότερες ήταν οι πιέσεις για την κινεζική αγορά με τον Shanghai Composite να αποδυναμώνεται 0,96%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο
ΑΓΟΡΕΣ

Τι κρύβει η ψυχραιμία των αγορών μπροστά στον σκληρό πόλεμο Ισραήλ - Ιράν

Μικρή άνοδος του πετρελαίου στην Ασία, παρά την κλιμάκωση του πολέμου το Σαββατοκύριακο, καθώς δεν επηρεάζεται προς το παρόν η προσφορά. Χωρίς κραδασμούς οι πρώτες κινήσεις των μετοχών.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Κόντρα στον άνεμο κινούνται οι αγορές, επιστροφή αγοραστών στο ΧΑ

Παρά τον πόλεμο και την αύξηση επιτοκίων, οι επενδυτές δείχνουν διάθεση ανάληψης ρίσκου. Ισχυρή άνοδος του Nasdaq, απώλειες άνω του 9% για το πετρέλαιο. Ανοδική πορεία στο ΧΑ, αναζήτηση ευκαιριών σε χαμηλές αποτιμήσεις και αύξηση του τζίρου.
Χρηματιστήριο και αγορές
ΑΓΟΡΕΣ

Δυναμική επιστροφή αγοραστών στο ΧΑ, ψύχραιμες οι αγορές για τον Τραμπ

Σε νέα πολυετή υψηλά οδηγούν οι αγοραστές τον Γενικό Δείκτη, υψηλή η αξία των συναλλαγών. Ξεχωρίζουν οι τραπεζικές μετοχές, «βαρίδι» σήμερα η Coca Cola HBC. Σταθεροποίηση στα διεθνή χρηματιστήρια μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Τι κερδίζει το ελληνικό χρηματιστήριο από την ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο

Με κέρδη που ξεπερνούν το 20% φέτος, το ΧΑ υπεραποδίδει θεαματικά και ήταν ευαίσθητο σε ενδεχόμενη επιδείνωση του διεθνούς κλίματος, την οποία οι αγορές αποφεύγουν μετά το deal ΗΠΑ και Κίνας.