ΓΔ: 1955.69 -0.75% Τζίρος: 45.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:51:33
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Dolario, Dolar
Πηγή: Shutterstock

«Βόμβα δολαρίου» στα χρηματιστήρια: Παγκόσμια «βουτιά» κατά 25%

Τοξικό περιβάλλον για μετοχές και ομόλογα σε όλο τον κόσμο δημιουργεί η απότομη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, που προκαλεί τεράστιες μετακινήσεις κεφαλαίων προς το δολάριο. Πτώση παντού, από μετοχές και ομόλογα, μέχρι τα εμπορεύματα.

Η άνοδος του δολαρίου, με τα κέρδη του έναντι του ευρώ να ξεπερνούν το 17% από την αρχή του έτους, σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων δημιουργεί τοξικό περιβάλλον για τις μετοχές. Εξίσου τοξικό γίνεται και το περιβάλλον στα ομόλογα –κρατικά και εταιρικά- με τις αποδόσεις να κάνουν ράλι και τις τιμές να υφίστανται πρωτοφανή εδώ και δεκαετίες πτώση, με την πρώτη bear market στα ομόλογα εδώ και επτά (!) δεκαετίες.

Ουσιαστικά οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια του δολαρίου, καθώς από τη μία πλευρά η Fed εφαρμόζει μία πιο επιθετική νομισματική πολιτική αυξήσεων επιτοκίων και από την άλλη, ακόμη και εάν υπάρχουν πιθανότητες διολίσθησης των ΗΠΑ σε ύφεση, το δολάριο παραμένει το βασικό αποθεματικό νόμισμα και οι ΗΠΑ η οικονομία που διαθέτει τη μεγαλύτερη ευελιξία ώστε να αντιμετωπίσει την κρίση. 

Όπως σημειώνει σε ανάλυσή του ο Economist, σε όλο τον κόσμο, οι χρηματοπιστωτικές αγορές φαίνονται όλο και πιο προβληματικές. Στη Βρετανία, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν εκτοξευθεί και η στερλίνα έχει καταρρεύσει, γεγονός που ώθησε το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Αγγλίας να εκδώσουν ανακοινώσεις προσπαθώντας να καθησυχάσουν τις αγορές. Στην Ιαπωνία, η κυβέρνηση παρενέβη στις αγορές συναλλάγματος για να ανακόψει την πτώση του γεν για πρώτη φορά από το 1998. Στην Κίνα, η κεντρική τράπεζα αύξησε τις απαιτήσεις αποθεματικών για τις συναλλαγές σε συνάλλαγμα, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις εκροές συναλλάγματος. 

Κάθε αγορά έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Η νέα κυβέρνηση της Βρετανίας σχεδιάζει τις μεγαλύτερες μειώσεις φόρων στη χώρα εδώ και μισό αιώνα. Η Ιαπωνία προσπαθεί να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, κόντρα στην παγκόσμια τάση. Η κυβέρνηση της Κίνας παλεύει με τις συνέπειες της πολιτικής των «μηδενικών κρουσμάτων» του κορονοϊού που την έχει απομονώσει από τον κόσμο.

Όλοι όμως αντιμετωπίζουν ένα κοινό σύνολο προκλήσεων. Τα περισσότερα νομίσματα έχουν αποδυναμωθεί αισθητά έναντι του δολαρίου. Ο δείκτης DXY, ένας δείκτης της αξίας του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων, έχει ενισχυθεί 18% φέτος, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών. Ο επίμονος πληθωρισμός στην Αμερική και η ταυτόχρονη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής προκαλούν… πυρετό στις αγορές, καθώς τεράστια διεθνή κεφάλαια επιστρέφουν στο δολάριο και η ρευστότητα σε άλλες αγορές μειώνεται απότομα.

Πριν από μερικές εβδομάδες η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών σημείωνε ότι οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν αλλάξει, καθώς οι δεσμεύσεις των κεντρικών τραπεζιτών για αυξήσεις των επιτοκίων είχαν τιμολογηθεί από τις αγορές και η ρευστότητα στην αμερικανική αγορά κρατικών ομολόγων επιδεινώθηκε. Μετά από μια σύντομη και μέτρια άνοδο τον Αύγουστο, οι μετοχές έχουν σημειώσει νέα χαμηλά για το έτος: ο δείκτης MSCI All Country World Index έχει υποχωρήσει κατά 25% το 2022. Όμως το επενδυτικό άγχος δεν σταματά στις μετοχές. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων με αξιολόγηση "junk" έχουν σκαρφαλώσει ξανά σχεδόν στο 9%, υπερδιπλάσιες από το επίπεδό τους πριν από ένα χρόνο.

Η μεταβλητότητα εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί, ενώ οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό είναι κάτι παραπάνω από δυσοίωνες. Ως εκ τούτου όσο και εάν δεν είναι αρεστό καθίσταται απόλυτα κατανοητή η δέσμευση της Fed να πατάξει τον πληθωρισμό ακόμη και με κόστος διολίσθησης των ΗΠΑ σε ύφεση. 

Έρευνα που δημοσιεύθηκε από την Bank of America διαπιστώνει ότι από το 1980 έως το 2020, όταν ο πληθωρισμός αυξήθηκε πάνω από το 5% στις πλούσιες οικονομίες, χρειάστηκαν κατά μέσο όρο δέκα χρόνια για να υποχωρήσει στο 2%.

Ταυτόχρονα οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη υποβαθμίζονται. Σε πρόσφατη έκθεσή του ο ΟΟΣΑ εκτίμησε ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί μόλις κατά 3% φέτος, από 4,5% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο. Το 2023 αναμένει ανάπτυξη μόλις 2,2%. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων πέφτουν. Το αργό πετρέλαιο τύπου Brent έχει επιστρέψει στα 85 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιανουαρίου. Οι τιμές του χαλκού στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου υποχώρησαν σε χαμηλό δύο μηνών στις 26 Σεπτεμβρίου. Η αδύναμη παγκόσμια οικονομία μπορεί επίσης να οδηγήσει τις εταιρείες να αρχίσουν να υποβαθμίζουν τις προβλέψεις για τα κέρδη τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρεμ Γουάτσα
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η βιασύνη Πόλσoν, η επιμονή Γουάτσα και ο Μελισσανίδης πληρώνει την Intralot

Τα νέα σενάρια για τη βιαστική έξοδο Πόλσον, η σταθερή εμπιστοσύνη Γουάτσα στην Ελλάδα, το νέο κλίμα στις σχέσεις κυβέρνησης - τραπεζών, γιατί πληρώνει 13 εκατ. ο Γ. Μελισσανίδης στην Intralot και οι ασκήσεις υπομονής στην Dimand.
Χρηματιστηριακή αγορά ανάλυση
ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι για bitcoin, άνοδος για δολάριο, ισχυρά κέρδη για τις ευρωαγορές

Ξεπέρασε και τα 82.000 δολάρια το bitcoin. Κέρδη άνω του 1% για τους κορυφαίους δείκτες της Ευρώπης, με το ράλι του δολαρίου να συνεχίζεται και τους αναλυτές να τονίζουν ότι όλα οφείλονται στην εκλογή Τραμπ.
Gold, Xrisos, Xrysos
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς ο χρυσός... νίκησε τις μετοχές και δίνει φέτος κέρδη πάνω από 30%

Η εκτίναξη του πολύτιμου μετάλλου σε ιστορικά υψηλά έφερε τη φετινή του απόδοση πάνω από τον δείκτη S&P 500. Πόλεμοι, αμερικανικές εκλογές και μείωση επιτοκίων ευνοούν τη συνέχιση της ανόδου.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκαν κατά 7,4% τα εισοδήματα των νοικοκυριών στην Ελλάδα το 2023

Η μείωση των τραπεζικών καταθέσεων οφείλεται στην αλλαγή της αποταμιευτικής συμπεριφοράς. Οι Έλληνες αποταμιευτές απέσυραν 2,2 δισ. ευρώ και τα κατηύθυναν σε χρεόγραφα και μετοχικούς τίτλους με τα ομόλογα να είναι οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι.
UBS
ΑΓΟΡΕΣ

Στροφή σε ποιοτικά ομόλογα και μετοχές συνιστά η UBS στους επενδυτές

Απαραίτητη για κάθε επενδυτική χαρτοφυλάκιο η επένδυση σε μετοχές που θα κερδίσουν από την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία θα γίνει βασικός μοχλός για τις αποδόσεις της αγοράς μετοχών για αρκετά χρόνια.