ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: Shutterstock

JPMorgan: Συστήνει μείωση έκθεσης σε μετοχές, αναμένει «ξεφούσκωμα» της ανόδου

Υποχώρηση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου αναμένει ο Μ. Κολάνοβιτς, κορυφαίος αναλυτής της αμερικανικής τράπεζας, ενώ εκτιμά ότι οι αποτιμήσεις θα υποχωρήσουν το επόμενο διάστημα.

Εξασθένιση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου στις αγορές αναμένει για το επόμενο διάστημα ο Μάρκο Κολάνοβιτς, στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan. 

Όπως υπογραμμίζει αιτίες για αυτήν την πορεία θα είναι οι αναταράξεις στις τράπεζες, το πρόσφατο ράλι στο πετρέλαιο και η επιβράδυνση της ανάπτυξης, ενώ οι μετοχικές αποτιμήσεις μπορεί να επιστρέψουν στα χαμηλά επίπεδα του 2022. 

«Η Fed δεν έδειξε καμία πρόθεση να μειώσει τα επιτόκια φέτος, ωστόσο τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου παρουσιάζουν ένα άνευ προηγουμένου ράλι, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να διαπραγματεύονται κοντά σε ιστορικά υψηλά και τις αμερικανικές μετοχές να ανακάμπτουν μετά τις πρόσφατες απώλειες.  Αναμένουμε μια αντιστροφή του κλίματος για τη διάθεση ανάληψης κινδύνου και η αγορά να δοκιμάσει εκ νέου το χαμηλό του περασμένου έτους κατά τους επόμενους μήνες», υποστηρίζει ο αναλυτής της JPMorgan.

Κατά την άποψή του, οι εισροές σε μετοχές τις τελευταίες εβδομάδες «δεν έχουν νόημα» και καθοδηγήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από συστημικούς επενδυτές, λόγω πιέσεων σε όσους διαθέτουν θέσεις short και μια πτώση του δείκτη μεταβλητότητας Cboe Volatility Index, ή VIX.  Η πτώση του VIX κάτω από το 20, ένα επίπεδο που συνδέεται με λιγότερο αγχωτικές περιόδους, υποδηλώνει ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι η τραπεζική κρίση έχει περιοριστεί βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, ο Κολάνοβιτς χαρακτηρίζει το σημερινό σκηνικό της αγοράς ως «την ηρεμία πριν από την καταιγίδα». 

Ένας από τους μεγαλύτερους αισιόδοξους της Wall Street κατά το μεγαλύτερο μέρος περσινού sell off, ο Κολάνοβις έχει έκτοτε αλλάξει τακτική και συστήνει μείωση της έκθεσης σε μετοχές, καθώς οι προοπτικές για την οικονομία έχουν υποχωρήσει. 

Οι μετοχές παρέμειναν ανθεκτικές φέτος, παρά την αύξηση των επιτοκίων που έχει πλήξει τα εταιρικά κέρδη, έχει επιβραδύνει την ανάπτυξη και έχει προκαλέσει μια σειρά από καταρρεύσεις τραπεζών στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό. Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο 7% το πρώτο τρίμηνο μετά από πτώση σχεδόν 20% το 2022, ενώ τα κέρδη στις μετοχές τεχνολογίας έχουν ωθήσει τον Nasdaq 100 σε άνοδο 20% από τις αρχές Ιανουαρίου και σε ανοδική πορεία.

Η υπεραπόδοση της τεχνολογίας έχει μεγεθυνθεί ακόμη περισσότερο πρόσφατα, καθώς οι επενδυτές αυξάνουν τα στοιχήματα ότι οι πιέσεις του τραπεζικού συστήματος θα ωθήσουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να πατήσει φρένο στην εκστρατεία σύσφιξης.

«Η διάθεση ανάληψης ρίσκου μοιάζει με ακορντεόν. Οι κεντρικές τράπεζες τονίζουν ότι υπάρχει ακόμη ανάγκη πολέμου κατά του πληθωρισμού, ως εκ τούτου ο βασικός άγχος των αγορών για υψηλά επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να επιστρέψει», τονίζει ο Κολάνοβιτς. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο και αγορές
ΑΓΟΡΕΣ

Δυναμική επιστροφή αγοραστών στο ΧΑ, ψύχραιμες οι αγορές για τον Τραμπ

Σε νέα πολυετή υψηλά οδηγούν οι αγοραστές τον Γενικό Δείκτη, υψηλή η αξία των συναλλαγών. Ξεχωρίζουν οι τραπεζικές μετοχές, «βαρίδι» σήμερα η Coca Cola HBC. Σταθεροποίηση στα διεθνή χρηματιστήρια μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ.
ΑΓΟΡΕΣ

ΕΚΤ: Οι νέοι κίνδυνοι στα χρηματιστήρια και τα πλεονεκτήματα της Ευρώπης

Ανέκαμψαν μετά το σοκ του Απριλίου οι τιμές των μετοχών, αλλά είναι εκτεθειμένες σε πτώση αν επιδεινωθούν οι προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη και την παγκόσμια ανάπτυξη, τονίζει η ΕΚΤ. Γιατί βρίσκονται σε καλύτερη θέση οι αγορές της Ευρώπης.
Δείκτης χρηματιστηρίου πτώση
ΑΓΟΡΕΣ

«Βαρύ κλίμα» και ανάμεικτα πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Χαμηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς το επενδυτικό κλίμα βάρυναν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία που εκτοξεύτηκε τον Απρίλιο και το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Τι κερδίζει το ελληνικό χρηματιστήριο από την ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο

Με κέρδη που ξεπερνούν το 20% φέτος, το ΧΑ υπεραποδίδει θεαματικά και ήταν ευαίσθητο σε ενδεχόμενη επιδείνωση του διεθνούς κλίματος, την οποία οι αγορές αποφεύγουν μετά το deal ΗΠΑ και Κίνας.