Μετά από μία σειρά συγκρούσεων στο πεδίο των δασμών επί σειρά μηνών, η αγορά ομολόγων βλέπει με απαισιοδοξία την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
- Η υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Moody's,
- η οριακή έγκριση από τη Βουλή των αντιπροσώπων του γιγαντιαίου φορολογικού νομοσχεδίου των ΗΠΑ με ταυτόχρονη σειρά φοροαπαλλαγών αλλά και αύξηση δαπανών,
- η σταδιακή αύξηση των ελλειμμάτων,
- η προοπτική νέων δασμών 50% στην Ε.Ε. και 25% στην Apple
Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την απαισιόδοξη συμπεριφορά της αμερικανικής αγοράς ομολόγων απέναντι στον πληθωρισμό.
Η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ «μιλάει» μαζί μας και μας λέει ότι πιθανώς κάποια μεγάλη αλλαγή έρχεται.
Άλλοι παράγοντες που απαιτούν την προσοχή των επενδυτών είναι η ταυτόχρονη άνοδος του Bitcoin καθώς και του χρυσού ως εναλλακτικές μορφές αντιστάθμισης της διόγκωσης του παγκόσμιου κρατικού χρέους.
Οι δύο αυτές εναλλακτικές επενδύσεις μας επικοινωνούν ότι η εικόνα για τον πληθωρισμό παραμένει ανησυχητική.
Η αναζήτηση της λογικής στην αγορά ομολόγων ή μετοχών απαιτεί συχνά τη μαθηματικοποίηση της αγελαίας συμπεριφοράς των επενδυτών, ήτοι την τεχνική ανάλυση.
Γιατί όμως την τεχνική ανάλυση;
Γιατί με το πέρασμα των ετών η συμπεριφορά των ανθρώπων σε σημαντικά γεγονότα παραμένει ίδια, τα ανθρώπινα ένστικτα παραμένουν ίδια. Οι άνθρωποι παραμένουν ίδιοι.
Φόβος και απληστία είναι τα ένστικτα που παραμένουν αναλλοίωτα στη συναισθηματική διεργασία των επενδυτών. Ο κύκλος των συναισθημάτων παραμένει ίδιος, όσα χρόνια και να περάσουν.
Συγκεκριμένα, από το μακρινό καλοκαίρι του 1987 έως τα χαμηλά της κρίσης του Covid το Μάρτιο του 2020, το yield της αμερικανικής 30ετίας βρίσκεται σε ένα σταθερό πτωτικό κανάλι το οποίο έχει διαρραγεί από τις αρχές του 2022.
Η απόδοση των 30ετών ομολόγων ΗΠΑ

Η εικόνα μετά από περίπου 40 χρόνια είναι πλέον εντελώς διαφορετική. Ένα νέο ανοδικό κανάλι έχει σχηματιστεί το οποίο από το 2022 τεχνικά διαγράφει ξεκάθαρα higher lows and higher highs (constructive price action).
Η διαγραμματική εικόνα του 30ετούς Αμερικανικού ομολόγου μας δείχνει ότι οι επενδυτές οφείλουν να παρακολουθούν με προσοχή την Αμερικάνικη αγορά ομολόγων καθώς η εξυπηρέτηση χρέους για τις ΗΠΑ γίνεται σταθερά δυσκολότερη.
Φυσικά στις αγορές, το ρητό του Stuart Walton "η φιλοσοφία μου είναι να κινούμαι σαν την μέδουσα και να αφήνω την αγορά να με σπρώχνει εκεί που επιθυμεί" θα πρέπει να είναι η κυρίαρχη κουλτούρα των επενδυτών, καθώς όλα τα δεδομένα είναι ένοχα μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.
Η πιθανότητα της ύφεσης στην Αμερική παραμένει υπαρκτή και θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να έρθει επίσης από την αυτοεκπληρούμενη προφητεία του Wealth Effect.
Συχνά ακούμε απαξιωτικά την φράση «δεν είναι το χρηματιστήριο η οικονομία», όμως η θεωρία του Wealth Effect πιστοποιεί ότι η απώλεια ενός raging bull market οδηγεί τις εταιρείες σε περιορισμό προσλήψεων, μείωση των IPO's (δημόσιων εγγραφών) και ταυτόχρονη διάχυση αρνητικής ψυχολογίας στους υπαλλήλους τους ότι θα οδηγηθούν σε απώλεια εργασίας.
Οι τελευταίοι μειώνουν την κατανάλωση, οι εταιρείες μειώνουν το capex (κεφαλαιακές δαπάνες) και η αυτοεκπληρούμενη προφητεία της ύφεσης εμφανίζεται σαν ώριμο φρούτο.
Η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ δεν σημαίνει όμως απαραίτητα και πτώση του Αμερικανικού χρηματιστηρίου, καθώς οι αγορές είναι συχνά αποσυνδεδεμένες από την πραγματικότητα..
Ο δυναμισμός, η καινοτομία, η δημιουργικότητα και η ορμή της Αμερικανικής οικονομίας απέναντι σε όλες τις οικονομίες παγκοσμίως παραμένει όμως ακόμα αδιαμφισβήτητος, παρά τις τρέχουσες συγκυρίες,
Οι επενδυτές παγκοσμίως θα πρέπει να θυμούνται την φράση του θρυλικού Αμερικανού επενδυτή Warren Buffett: "Never bet against America".
*Ο κ. Αναστάσιος Γάλλος, MBA, BSc, είναι Certified Portfolio Manager (Γ) και Director at Value Investments ike (αποκλειστικός συνεργάτης της Wealth Fund Services Ltd).
Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται αποκλειστικά για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί το παρόν ως επενδυτική συμβουλή ούτε προτροπή ή υποκίνηση ή προσφορά για την αγορά ή πώληση ή για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Οι πληροφορίες που εκτίθενται στο παρόν βασίζονται σε δεδομένα από δημόσιες πηγές και παρόλο που οι πληροφορίες που εκτίθενται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.