ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:02
Asia
Φωτο: Shutterstock

Teneo: Εποχή αβεβαιότητας για την Κίνα, τι θα κάνουν Ινδία και Ιαπωνία

Πώς η Κίνα προσπαθεί να ξεπεράσει την οικονομική της αδυναμία και πώς θα απαντήσει στους δασμούς Τραμπ. Το διπλό πρόσωπο της Ινδίας και η πολιτική αστάθεια στην Ιαπωνία.

Η προβληματική οικονομία της Κίνας και ο αντίκτυπος των πιθανών δασμών από την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ θα είναι τα κυρίαρχα θέματα για την κινεζική πολιτική και τις επιχειρήσεις το 2025. 

Όπως εκτιμά η Teneo, μετά από σχεδόν δύο χρόνια κατά τα οποία οι κορυφαίοι ηγέτες εφησύχασαν σχετικά με την επιβράδυνση της ανάπτυξης, την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και την αυξανόμενη αποπληθωριστική πίεση, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στράφηκαν προς την οικονομική τόνωση στα τέλη Σεπτεμβρίου. Πέρα από τα αποθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία, βασικός καταλύτης για αυτή τη στροφή ήταν η στροφή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ προς τη μείωση των επιτοκίων, η οποία μείωσε τις ανησυχίες ότι η κινεζική νομισματική χαλάρωση θα προκαλούσε φυγή κεφαλαίων και καθοδική πίεση στο γουάν. 

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος των κινήτρων αργούν να διαφανούν, συμπεριλαμβανομένου του ύψους των νέων δημοσιονομικών δαπανών και των προτιμώμενων εργαλείων πολιτικής για την αναζωογόνηση της ζήτησης κατοικιών. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φαίνεται να ακολουθούν μια σταδιακή προσέγγιση, με στόχο να κάνουν ακριβώς όσα χρειάζονται για να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης για την αύξηση του ΑΕΠ -που έχει οριστεί στο 5% για το 2024 και πιθανότατα θα είναι παρόμοιος για το 2025- χωρίς να καταφύγουν στα μεγάλης κλίμακας κίνητρα που αναπτύχθηκαν το 2008-09 και το 2015-16. 

Οι τεχνοκράτες του Πεκίνου είναι πιθανό να διατηρούν επίσης κάποιες επιλογές πολιτικής σε εφεδρεία για να ανταποκριθούν στους αναμενόμενους δασμούς του Τραμπ. Κατά τη διάρκεια της πρώτης διακυβέρνησης Τραμπ, το Πεκίνο βασίστηκε κυρίως σε αυξήσεις δασμών που απαντούσαν κάθε φορά στις αντίστοιχες κινήσεις Τραμπ. Αυτή τη φορά, η απάντηση αναμένεται να στηριχθεί περισσότερο σε ασύμμετρα αντίποινα. Τα τελευταία χρόνια, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές έχουν αναπτύξει μια ευρύτερη και ποικιλόμορφη εργαλειοθήκη για αντίποινα, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων των εξαγωγών, ενός καταλόγου «αναξιόπιστων οντοτήτων» και ερευνών κυβερνοασφάλειας σε ξένες εταιρείες τεχνολογίας. 

Αυτή η εργαλειοθήκη εγείρει δικαιολογημένα ανησυχίες στην ξένη επιχειρηματική κοινότητα, αλλά το Πεκίνο είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει αυτά τα εργαλεία με προσοχή. Οι ηγέτες της Κίνας πρέπει να αποφύγουν την εμφάνιση αδυναμίας, αλλά θέλουν επίσης να καλλιεργήσουν την ξένη επιχειρηματική κοινότητα ως πολιτικό σύμμαχο που μπορεί να υποστηρίξει τις δυτικές κυβερνητικές πολιτικές που προωθούν την οικονομική αποσύνδεση από την Κίνα. Επιπλέον, δεδομένης της αδύναμης εγχώριας οικονομίας και της επιβράδυνσης των άμεσων ξένων επενδύσεων, η Κίνα δεν έχει την πολυτέλεια να αποξενώσει περαιτέρω την ξένη επιχειρηματική κοινότητα.

Οι προκλήσεις για τη Νοτιοανατολική Ασία

Οι βασικές οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ασίας θα προσπαθήσουν να προσελκύσουν μέρος των επενδύσεων με γνώμονα τις εξαγωγές, που αποτελούν μέρος της προσπάθειας για την απεξάρτηση από τον κίνδυνο, αλλά οι κυβερνήσεις ανησυχούν επίσης για έναν ευρύτερο εμπορικό πόλεμο. 

Η πιθανή εστίαση της Ουάσινγκτον σε βασικές χώρες της βορειοανατολικής Ασίας θα μπορούσε να δώσει στην περιοχή κάποια ανάσα από το να πρέπει να διαλέξει πλευρά μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, αλλά μπορεί να αποδειχθεί προβληματική για τις Φιλιππίνες, οι οποίες έχουν συνδέσει όλο και περισσότερο την εξωτερική τους πολιτική με την εγγύηση ασφαλείας των ΗΠΑ. 

Στην Ινδονησία, οι απόψεις διίστανται σχετικά με το αν ο νέος πρόεδρος Πρ. Σουμπιάντο θα συνεχίσει να μετριάζει την εθνικιστική ρητορική του. Στην Ταϊλάνδη, η επιστροφή της οικογένειας Σιναβάρτα θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτίωση της σταθερότητας ή να προκαλέσει την αντίδραση των αντιπάλων της οικογένειας. Η μετάβαση στην ηγεσία του Βιετνάμ θα γίνει σαφέστερη αργότερα μέσα στο έτος, με επικρατέστερο τον Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος, Το Λαμ, ενώ στην πολιτική των Φιλιππίνων θα ενταθούν οι εσωτερικές διαμάχες μεταξύ των οικογενειών Μάρκος και Ντουτέρτε.

Το διπλό πρόσωπο της Ινδίας

Εν τω μεταξύ, η Ινδία είναι έτοιμη για σταθερή ανάπτυξη της τάξης του 6%. Ωστόσο, το αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, ο πληθωρισμός, η ανεργία και η υποτίμηση του νομίσματος είναι πιθανό να παραμείνουν. Η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Κόμματος Bhartiya Janata (BJP) είναι απίθανο να επιτύχει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις λόγω της πολιτικής συνασπισμού. 

Πιθανότατα θα συνεχίσει να βασίζεται στις κρατικές επιδοτήσεις, τα κίνητρα παραγωγής και τις επιλεκτικές μειώσεις των δασμών. Οι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού μπορεί να γίνουν λιγότερο συνεργάσιμοι, ανάλογα με τα αποτελέσματα των εκλογών σε βασικές πολιτείες. Αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει τον ανταγωνισμό εντός της Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας, απειλώντας να υπονομεύσει την ηγεσία του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι. 

Σε διεθνές επίπεδο, η Ινδία αναμένεται να συνεχίσει να αντιμετωπίζει περιφερειακές προκλήσεις, με το Μπανγκλαντές, το Νεπάλ και τη Σρι Λάνκα να κυβερνώνται από κόμματα λιγότερο φιλικά προς την Ινδία. Ενώ μια συνοριακή συμφωνία έχει σταθεροποιήσει τις σχέσεις Ινδίας-Κίνας, η βιωσιμότητα της προσέγγισης παραμένει αβέβαιη. Οι τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ αναμένεται να βελτιωθούν υπό την κυβέρνηση Τραμπ, γεγονός που θα μπορούσε με τη σειρά του να επηρεάσει τις σχέσεις με την Κίνα.

Οι προοπτικές της Ιαπωνίας

Η εσωτερική πολιτική στην Ιαπωνία θα ξεκινήσει το 2025 σε μια ασταθή ισορροπία, αφού ο κυβερνών συνασπισμός LDP-Komeito έχασε την πλειοψηφία της Κάτω Βουλής στις γενικές εκλογές του Οκτωβρίου. Ο πρωθυπουργός Σ. Ισίμπα θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας με άτυπη υποστήριξη από το Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού, το οποίο θα απαιτήσει πολιτικές παραχωρήσεις για να βοηθήσει στην ψήφιση του προϋπολογισμού του 2025 και άλλων νομοθετημάτων. 

Το LDP ενδέχεται να επιδιώξει να αντικαταστήσει τον Ισίμπα πριν από τις εκλογές της Άνω Βουλής τον Ιούλιο. Εάν ο κυβερνητικός συνασπισμός χάσει την πλειοψηφία της Άνω Βουλής, η Ιαπωνία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει νομοθετικό αδιέξοδο παρόμοιο με αυτό των ετών 2007-2009 και 2010-2012. Ωστόσο, αν η τύχη του LDP βελτιωθεί, ενδέχεται να προκηρυχθούν διπλές εκλογές για την αποκατάσταση της πλειοψηφίας και στα δύο σώματα. Το μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής θα είναι επίσης αβέβαιο. Το Τόκιο θα ενθαρρυνθεί από τα πρόσφατα θετικά σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ για την Ιαπωνία και η αμερικανο-ιαπωνική συμμαχία είναι ισχυρότερη από ποτέ όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία. 

Ωστόσο, ελλοχεύουν πιθανές παγίδες, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων των σχεδιαζόμενων δασμών του Τραμπ στις αυτοκινητοβιομηχανίες της Ιαπωνίας και των πιθανών απαιτήσεων για υψηλότερες πληρωμές του κράτους υποδοχής ενόψει της λήξης της τρέχουσας συμφωνίας το 2027. Η έλλειψη διπλωματικής εμπειρίας του Iσίμπα σε σύγκριση με τη στενή σχέση του προκατόχου του Σίνζο Άμπε με τον Ντ. Τραμπ αυξάνει την αβεβαιότητα. 

Τα προβλήματα σε Νότιο και Βόρειο Κορέα

Στη Νότια Κορέα, η κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον Γιουν Σουκ Γιολ τον Δεκέμβριο προκάλεσε καταλυτικά μια διαδικασία μομφής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έκτακτες προεδρικές εκλογές το 2025, ενώ η βαθιά πολιτική πόλωση θα συνεχίσει να προκαλεί τριβές για τον προϋπολογισμό και άλλες νομοθετικές πράξεις. Οι δασμοί του Τραμπ απειλούν τους εξαγωγείς αυτοκινήτων, ηλεκτρονικών ειδών και άλλων προηγμένων αγαθών της Νότιας Κορέας και το προηγούμενο δεδικασμένο δείχνει ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να απαιτήσει σημαντική αύξηση των πληρωμών του κράτους υποδοχής από τη Νότια Κορέα για να διατηρήσει τις τρέχουσες δεσμεύσεις των ΗΠΑ για την ασφάλεια. 

Η Βόρεια Κορέα παραμένει μια σημαντική ανησυχία, με τους αυξανόμενους στρατιωτικούς δεσμούς της με τη Ρωσία και τις προόδους της σε πυραύλους και άλλη τεχνολογία. Μια αποδυνάμωση της συμμαχίας ΗΠΑ-Νότιας Κορέας το 2025 θα μπορούσε να οδηγήσει τη Σεούλ να επανεξετάσει την απόκτηση της δικής της ανεξάρτητης πυρηνικής αποτροπής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ