ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Χαρτονομίσματα BRICS
Aνησυχίες από BRICS για τους μονομερείς δασμούς, καμία αναφορά σε Τραμπ

Teneo: Η δύσκολη «μάχη» των BRICS για να ξεφύγουν από το δολάριο

Η απειλή Τραμπ για εξοντωτικούς δασμούς 100% σε όσες χώρες εγκαταλείψουν το δολάριο φέρνει νέα εμπόδια στην προσπάθεια των BRICS για διαφοροποίηση. Ποιες είναι οι στρατηγικές των χωρών.

Καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αναλαμβάνει για άλλη μια φορά το τιμόνι της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, οι απειλές του να τιμωρήσει τις χώρες για διαφοροποίηση από το δολάριο και οι προσπάθειές του να μειώσει τα εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ομάδα των BRICS+. 

Οι απειλές του Τραμπ για δασμούς 100%, όπως σημειώνει σε ανάλυσή της η Teneo, στις χώρες που απομακρύνονται από το δολάριο φαίνεται να είναι σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας, σημειώνει η Teneo. Ωστόσο, λίγες χώρες βασίζονται στο δολάριο για το 100% των διεθνών πληρωμών τους, καθιστώντας ασαφές τι ακριβώς σημαίνει «απομάκρυνση από το δολάριο». Είτε ο Τραμπ ορίζει είτε όχι τις κόκκινες γραμμές του, πιθανός στόχος θα μπορούσαν να είναι οι χώρες που συμμετέχουν σε νέες ή διευρυμένες συμφωνίες ανταλλαγής γουάν με την Κίνα. 

Επιπλέον, οι βασικοί παίκτες δεν στοχεύουν να εγκαταλείψουν εντελώς το δολάριο. Αντίθετα, επιδιώκουν να δημιουργήσουν εναλλακτικές λύσεις αντί του δολαρίου. Το πρωταρχικό κίνητρο είναι ο φόβος της χρήσης του δολαρίου ως όπλου μέσω κυρώσεων και δασμών. Ένα βασικό ερώτημα είναι εάν η απειλή περαιτέρω κυρώσεων ή δασμών σε χώρες που έχουν ήδη επηρεαστεί από τέτοιες πολιτικές θα χρησιμεύσει ως αποτελεσματικός αποτρεπτικός παράγοντας. 

Μια σημαντική ένδειξη θα είναι εάν ο Τραμπ μεσολαβήσει για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Εάν αυτό περιλαμβάνει την άρση κάποιων οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, η Μόσχα μπορεί να άρει τις προτεραιότητές της από την προσπάθεια αποδολαριοποίησης. Ορισμένοι ρωσικοί όμιλοι θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε δυτικά νομίσματα, καθώς το εμπόριο γίνεται λιγότερο δύσκολο. Ωστόσο, αυτό δεν θα άλλαζε τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό στόχο του Κρεμλίνου να αναπτύξει εναλλακτικές λύσεις σε αυτό που αντιλαμβάνεται ως ξεπερασμένη, κυριαρχούμενη από τη Δύση παγκόσμια διακυβέρνηση, που υποστηρίζεται από τον στόχο του μετριασμού των επιπτώσεων πιθανών μελλοντικών κυρώσεων.

Εν τω μεταξύ, στην Κίνα, οι προσπάθειες διαφοροποίησης από το δολάριο βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Η μείωση αυτών των προσπαθειών δεν θα πείσει τον Τραμπ να εγκαταλείψει τους πρόσθετους δασμούς που σκοπεύει να επιβάλει στην Κίνα για άλλους λόγους, δίνοντας στο Πεκίνο ελάχιστα κίνητρα να περιορίσει τις προσπάθειές του για αποδολαριοποίηση. Για τους ηγέτες της Κίνας, η αποδολαριοποίηση αντανακλά μια προσπάθεια να απομονωθεί η χώρα από τον ίδιο τύπο οικονομικού εξαναγκασμού των ΗΠΑ που έχει απειλήσει ο Τραμπ κατά των χωρών που απομακρύνονται από το δολάριο. 

Η Ινδία έχει τη δική της ατζέντα για την προώθηση της μεγαλύτερης χρήσης της ρουπίας στο διασυνοριακό εμπόριο και τη χρηματοδότηση και δεν ενδιαφέρεται για την υπερβολική εξάρτηση από το γουάν. Ως εκ τούτου, η Ινδία είναι πιθανό να υιοθετήσει μια προσεκτική προσέγγιση, επιδιώκοντας να διατηρήσει το status quo. Για παράδειγμα, το Νέο Δελχί δεν θα μπορούσε ούτε να προωθήσει ούτε να περιορίσει τις πρωτοβουλίες άμεσου διακανονισμού με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή τους εμπορικούς μηχανισμούς σε τοπικό νόμισμα με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών για ρωσικό πετρέλαιο σε ντιρχάμ των Εμιράτων. Εκτός από την πίεση για διακανονισμούς ρουπίων-ντιρχάμ, η κεντρική τράπεζα της Ινδίας έχει ανανεώσει τις συζητήσεις για την επέκταση του εμπορίου σε τοπικό νόμισμα με τη Ρωσία, αλλά υπάρχουν ανησυχίες για αντίποινα από τις ΗΠΑ.

Εν μέσω προσδοκιών ότι ο Τραμπ θα αυξήσει τους δασμούς, η Κίνα φαίνεται να τοποθετείται ως πρωταθλητής του ελεύθερου εμπορίου, ανακοινώνοντας σχέδια για μέτρα όπως η μονομερής μείωση των δασμών. Ενώ το Πεκίνο μπορεί να στοχεύσει αμερικανικές εταιρείες για αντίποινα κατά των πολιτικών καταναγκασμού του Τραμπ, οι Κινέζοι ηγέτες είναι πιο πιθανό να κάνουν το αντίθετο, επιδιώκοντας να καταστήσουν αμερικανικές εταιρείες ως συμμάχους που θα ασκήσουν πιέσεις κατά του προστατευτισμού των ΗΠΑ. 

Οποιεσδήποτε απώλειες για την Κίνα μπορεί να είναι το κέρδος για την Ινδία. Εάν ο Τραμπ επιβάλει τους απειλούμενους δασμούς του 60% στις κινεζικές εισαγωγές, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ευκαιρίες για την Ινδία να ενισχύσει τις εξαγωγές της στις ΗΠΑ. 

Ως μέλος των BRICS, το Νέο Δελχί θα συνεχίσει να προωθεί μόνο περιορισμένες σχέσεις με το Πεκίνο, διευρύνοντας παράλληλα οικονομικές συνεργασίες που αμφισβητούν την επιρροή της Κίνας, ειδικά στην Αφρική. Ομοίως, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα δεν επιδιώκει την πλήρη ευθυγράμμιση με το Πεκίνο ούτε το πάγωμα των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η δεύτερη προεδρία του Τραμπ, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ευθυγράμμιση της Βραζιλίας με τους BRICS+, είναι πιθανό να αποδυναμώσουν τις διπλωματικές σχέσεις με την Ουάσιγκτον. 

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ανάληψη της εκ περιτροπής προεδρίας των BRICS το 2025, ο Λούλα τόνισε ότι το μπλοκ θα υποστηρίξει μια πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων και πιο ισορροπημένες διεθνείς σχέσεις. Ενώ ο Λούλα υπέγραψε δεκάδες εμπορικές συμφωνίες με τον Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 τον Νοέμβριο, επέλεξε να μην συμμετάσχει στην πρωτοβουλία «Belt and Road» παρά την επιμονή της Κίνας, για να αποφύγει να βλάψει τις ήδη ψυχρές σχέσεις με τις ΗΠΑ. 

Η Νότια Αφρική θέλει ομοίως να δώσει προτεραιότητα στην οικονομική διπλωματία και να βελτιώσει τους εμπορικούς της δεσμούς με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Κίνα. Ωστόσο, είναι εκτεθειμένη σε παγκόσμιο γεωοικονομικό κατακερματισμό και πιθανούς δασμολογικούς πολέμους. Η Νότια Αφρική - μαζί με άλλες αφρικανικές χώρες - αντιμετωπίζει επίσης τη συγκεκριμένη ανησυχία για το εάν οι ΗΠΑ θα επεκτείνουν την AGOA όταν η εμπορική συμφωνία είναι προς ανανέωση το 2025.

Ως χώρα που θα προεδρεύσει της G20 τους επόμενους 12 μήνες, μπορεί να αναμένει μικρή υποστήριξη από την Ουάσιγκτον στην ατζέντα της για την προώθηση της πολυμέρειας, τη μεταρρύθμιση των θεσμών παγκόσμιας διακυβέρνησης, τη διεθνή χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική και το πολυμερές εμπόριο και την αντιμετώπιση βασικών ζητημάτων όπως η κλιματική αλλαγή—όλα με τρόπο που εξισορροπεί την ανταγωνισμού για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεκίνο αρνείται πως θέλει να επηρεάσει τις εκλογές του Καναδά

Η Κίνα και η Ινδία πιθανόν να προσπαθήσουν να εμπλακούν στις καναδικές βουλευτικές εκλογές στις 28 Απριλίου, ενώ η Ρωσία και το Πακιστάν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, δήλωσε χθες η υπηρεσία κατασκοπείας της χώρας.
Βλαντίμιρ Πούτιν ομιλία BRICS
ΔΙΕΘΝΗ

BRICS: Έπεσαν στο κενό τα σχέδια της Ρωσίας κατά του κυρίαρχου δολαρίου

Η Ρωσία αναζητεί τον τρόπο για να ξεφύγει από το δολάριο μετά τις βαρύτατες διεθνείς κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί, αλλά στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν δεν πέτυχε ουσιαστικά αποτελέσματα.
russia-oil
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα και Ινδία στήριξαν τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου το 2023

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Α. Νόβακ, το μερίδιο της Κίνας έχει αυξηθεί στο 45-50% ενώ και η Ινδία έχει γίνει σημαντικός εταίρος τα τελευταία δυο χρόνια, αντισταθμίζοντας τις απώλειες από την Ευρώπη.