Οι Ευρωπαίοι πρέπει να θέσουν κάποιες κόκκινες γραμμές την παραμονή της διευθέτησης της σύγκρουσης στην Ουκρανία και, ειδικότερα, να αντιταχθούν σε μια δομή ασφαλείας που βασίζεται σε σφαίρες επιρροής, δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Δεν μπορεί να τεθεί θέμα ανοίγματος της πόρτας σε αυτή τη ρωσική φαντασίωση μιας νέας αδιαίρετης τάξης ασφαλείας στην οποία θα υπάρχουν σφαίρες ενδιαφέροντος», είπε την τελευταία ημέρα της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου.
Ένα άλλο «αδιαπραγμάτευτο» σημείο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. «Αυτή είναι απόφαση των Ουκρανών», τόνισε.
Αυτή την εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, την οποία το Κίεβο επιθυμεί αλλά η Μόσχα απορρίπτει κατηγορηματικά, ως «μη ρεαλιστική», υπενθυμίζει το AFP. Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένεται να έχουν συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία με Ρώσους και Ουκρανούς διαπραγματευτές τις επόμενες ημέρες για να προσπαθήσουν να τερματίσουν τον πόλεμο.
Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Στούμπ, αυτό απαιτεί μια διαδικασία τριών σταδίων.
Πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, «πρέπει να επανεξοπλίσουμε την Ουκρανία και να ασκήσουμε τη μέγιστη πίεση στη Ρωσία», πιστεύει. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με πρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τη χρήση των παγωμένων περιουσιακών της στοιχείων, «ώστε η Ουκρανία να ξεκινήσει αυτές τις διαπραγματεύσεις από θέση ισχύος».
Στη συνέχεια θα μπορούσε να ακολουθήσει κατάπαυση του πυρός, κατά τη διάρκεια της οποίας θα μπορούσαν να εισαχθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως ανταλλαγή κρατουμένων ή «η παράδοση των απαχθέντων παιδιών», είπε.
Για να διασφαλιστεί η διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός, οι Ουκρανοί «θα αναλάβουν την πρωτοβουλία, με την Ευρώπη να παρέχει υποστήριξη και τις Ηνωμένες Πολιτείες να λειτουργούν ως δίχτυ ασφαλείας».
Το τρίτο στάδιο θα είναι η έναρξη των πραγματικών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
«Πιθανώς θα χρειαστούν πολύ χρόνο, αλλά αυτό είναι το σημείο όπου ξεκινάτε να συζητάτε πιο περίπλοκα ζητήματα, όπως το έδαφος, η ασφάλεια, οι αποζημιώσεις και η ανοικοδόμηση», τόνισε ο Φινλανδός πρόεδρος.
Αν θέλουν να επηρεάσουν τη διαδικασία, οι Ευρωπαίοι πρέπει να «αναλάβουν περισσότερες ευθύνες» ενισχύοντας την άμυνά τους, τόνισε. «Πρέπει να μιλάμε λιγότερο και να ενεργούμε περισσότερο», πρόσθεσε ο Alexander Stubb.