ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κάψουλες φαρμακευτικά σκευάσματα
Φωτογραφία Shutterstock

Κομισιόν: Προτείνει τη δημιουργία ειδικού κανονισμού για κρίσιμα φάρμακα

Η πρόταση αποσκοπεί στην προστασία της ανθρώπινης υγείας με την παροχή κινήτρων για τη διαφοροποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού και την ενίσχυση της φαρμακευτικής παραγωγής στην Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε κανονισμό για τη βελτίωση της διαθεσιμότητας φαρμάκων κρίσιμης σημασίας στην Ε.Ε.

Η πρόταση, όπως αναφέρει η Κομισιόν σε σχετική ανακοίνωση, αποσκοπεί στην προστασία της ανθρώπινης υγείας με την παροχή κινήτρων για τη διαφοροποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού και την ενίσχυση της φαρμακευτικής παραγωγής στην Ε.Ε.

Αυτό θα στηρίξει τον φαρμακευτικό τομέα της ΕΕ, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία μας. Ο νόμος αποσκοπεί επίσης στη βελτίωση της πρόσβασης σε άλλα φάρμακα κοινού ενδιαφέροντος, τα οποία ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμα σε ορισμένες αγορές. Η πρωτοβουλία αυτή συμβάλλει στον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας να διασφαλίσει ότι οι ασθενείς της ΕΕ έχουν πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται, όταν τα χρειάζονται.

Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τον νόμο για τα κρίσιμα φάρμακα στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της για τη μείωση των εξαρτήσεων και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά τα φάρμακα και τα ενεργά συστατικά, όπου υπάρχουν μόνο λίγοι προμηθευτές παρασκευαστών ή χωρών. Συμπληρώνει τις νομοθετικές προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων στην ΕΕ, ιδίως τη φαρμακευτική μεταρρύθμιση.

Τα τελευταία χρόνια, τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων και παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η πανδημία COVID-19 και οι γεωπολιτικές εντάσεις, εκθέτουν σαφώς σημαντικά τρωτά σημεία στην αλυσίδα εφοδιασμού φαρμακευτικών προϊόντων της ΕΕ. Οι ελλείψεις μπορούν να θέσουν τη ζωή των ασθενών σε κίνδυνο και να επιβαρύνουν σημαντικά τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Αυτές οι ελλείψεις μπορεί να προκληθούν από προβλήματα μεταποίησης, ευπάθειες της αλυσίδας εφοδιασμού ή παγκόσμιο ανταγωνισμό για πόρους. Ο νόμος για τα κρίσιμα φάρμακα αποσκοπεί στην παροχή βιομηχανικής εργαλειοθήκης για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, καθιστώντας την ΕΕ μια αγορά στην οποία η παραγωγή φαρμάκων κρίσιμης σημασίας θα είναι πιο ελκυστική.

Ο νόμος θα διευκολύνει τις επενδύσεις για εταιρείες που αυξάνουν την παραγωγή φαρμάκων κρίσιμης σημασίας στην ΕΕ, παρέχοντας παράλληλα κίνητρα για δράσεις που καθιστούν τις αλυσίδες εφοδιασμού πιο ανθεκτικές. Θα προσφέρει επίσης στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να ενωθούν για να αυξήσουν την αγοραστική τους δύναμη.

Τα βασικά στοιχεία του νόμου για τα κρίσιμα φάρμακα περιλαμβάνουν:

  • Τα στρατηγικά σχέδια θα δημιουργήσουν, θα αυξήσουν ή θα εκσυγχρονίσουν την παραγωγική ικανότητα της ΕΕ για φάρμακα κρίσιμης σημασίας ή τα συστατικά τους. Τα εν λόγω βιομηχανικά έργα μπορούν να επωφεληθούν από ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση και ταχεία διοικητική, κανονιστική και επιστημονική υποστήριξη.
  • Οι κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις έχουν δημοσιευθεί για να βοηθήσουν τα κράτη μέλη να στηρίξουν οικονομικά τα εν λόγω στρατηγικά έργα.
  • Τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν τις δημόσιες συμβάσεις για τη διαφοροποίηση και την παροχή κινήτρων για την ανθεκτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού. Όσον αφορά τα φάρμακα κρίσιμης σημασίας, οι προμηθευτές θα πρέπει να συμπεριλάβουν ένα ευρύτερο σύνολο απαιτήσεων στις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων, όπως διαφοροποιημένες πηγές υλικού εισροής και παρακολούθηση των αλυσίδων εφοδιασμού. Σε περίπτωση υψηλής εξάρτησης από μία μόνο ή περιορισμένο αριθμό χωρών, θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιούν απαιτήσεις προμηθειών που ευνοούν την παραγωγή φαρμάκων κρίσιμης σημασίας στην ΕΕ. Αυτό θα είναι επίσης δυνατό και για άλλα φάρμακα κοινού ενδιαφέροντος, όταν αυτό δικαιολογείται.
  • Η Επιτροπή θα στηρίξει τις συνεργατικές προμήθειες μεταξύ των διαφόρων κρατών μελών κατόπιν αιτήματος των κρατών μελών, για την αντιμετώπιση των διαφορών διαθεσιμότητας και πρόσβασης σε φάρμακα κρίσιμης σημασίας και άλλα φάρμακα κοινού ενδιαφέροντος σε ολόκληρη την ΕΕ.
  • Θα διερευνηθούν διεθνείς εταιρικές σχέσεις με ομοϊδεάτες χώρες και περιφέρειες, ώστε να διευρυνθεί η αλυσίδα εφοδιασμού και να μειωθούν οι εξαρτήσεις από έναν ή περιορισμένο αριθμό προμηθευτών.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δράση της Κομισιόν για να αποφευχθούν οι ελλείψεις στα αντιβιοτικά

Όπως ανέφερε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα αποφευχθούν τον ερχόμενο χειμώνα ελλείψεις. Ποιες είναι οι συστάσεις για τις προληπτικές ενέργειες.
Χάπια καινοτόμων φαρμάκων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρύ πρόστιμο από Κομισιόν στην Ελλάδα για τις εξαγωγές φαρμάκων

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να επιβληθεί πρόστιμο 100 εκατ. από τις Βρυξέλλες για την απαγόρευση εξαγωγής εμβολίων και 270 φαρμάκων, που έχει τεθεί σε ισχύ τον τελευταίο 1,5 χρόνο.
Χάπια και φάρμακα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Να υπάρξει λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα φάρμακα ζητάει η Ελλάδα

Ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης έστειλε επιστολή στην Ευρωπαία επίτροπο για θέματα Υγείας Στ. Κυριακίδου σημειώνοντας πως το τελευταίο διάστημα αυξάνεται συνεχώς το πρόβλημα επάρκειας συγκεκριμένων φαρμάκων στην ΕΕ.
Επιχειρηματίας σε εκδήλωση
ΔΙΕΘΝΗ

Τσιόδρας: Ζητά απαντήσεις από ΕΕ για δασμούς των ΗΠΑ στα τρόφιμα

Ο Δημήτρης Τσιόδρας ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν επεξεργάζεται μέτρα στήριξης του αγροδιατροφικού τομέα σε περίπτωση επιβολής δασμών 30% από τις ΗΠΑ, τονίζοντας τη σημασία του για αγροτικές περιοχές και την ευρωπαϊκή οικονομία.