Η βρετανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει περισσότερο στην οικονομία της χώρας για να προστατεύσει την τοπική βιομηχανία από τους δασμούς των ΗΠΑ, πιστεύοντας ότι η παγκοσμιοποίηση όπως την ξέρουμε «έχει φύγει», δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, σύμφωνα με το France Press.
«Ο κόσμος όπως τον ξέρουμε έχει φύγει. Ο νέος κόσμος διέπεται λιγότερο από καθιερωμένους κανόνες και περισσότερο από συμφωνίες και συμμαχίες», δήλωσε ο κεντροαριστερός ηγέτης των Εργατικών σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν στην Τelegraph.
Η Ουάσιγκτον επέβαλε δασμούς 10 τοις εκατό στα βρετανικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, που είναι το ήμισυ του δασμού 20 τοις εκατό σε προϊόντα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε βιομηχανικές πολιτικές για να αντιμετωπίσουμε την καταιγίδα για τις βρετανικές επιχειρήσεις», είπε ο Στάρμερ, συμφωνώντας ότι στη χώρα του οικονομικού φιλελευθερισμού και του ελεύθερου εμπορίου «μερικοί άνθρωποι μπορεί να καλωσορίσουν αυτή την ιδέα».
«Ωστόσο, απλά δεν μπορούμε να αφήσουμε τα παλιά συναισθήματα όταν ο κόσμος γυρίζει τόσο γρήγορα», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος σχεδιάζει να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα μέτρα για τη «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» της βρετανικής οικονομίας.
Σε αυτό το στάδιο, το Λονδίνο δεν έχει ανακοινώσει κανένα μέτρο ως απάντηση στους δασμούς των ΗΠΑ, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση Τραμπ για αρκετές εβδομάδες για να καταλήξει σε οικονομική συμφωνία που θα μπορούσε να αφαιρέσει ορισμένους από αυτούς τους δασμούς.
«Η άμεση προτεραιότητά μας είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να παλέψουμε για την καλύτερη δυνατή συμφωνία», επέμεινε ο Στάρμερ.
«Ωστόσο, όλες οι επιλογές παραμένουν πιθανές», πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση των Εργατικών έχει ξεκινήσει μια διαβούλευση με τις επιχειρήσεις για να διαμορφώσει μια πιθανή απάντηση.
«Θα κάνω μια συμφωνία με τις ΗΠΑ μόνο εάν ωφελήσει τις βρετανικές επιχειρήσεις και (δουλέψει) για την ασφάλεια των εργαζομένων», προειδοποίησε.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή, ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν ότι ένας εμπορικός πόλεμος «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, αλλά τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί».