Τα κράτη μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κατέληξαν σήμερα σε «κατ' αρχήν συμφωνία» σε ένα κείμενο που θα επιτρέψει την καλύτερη προστασία από πιθανές μελλοντικές πανδημίες, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο τη συμπροέδρου του διαπραγματευτικού σώματος και ειδική απεσταλμένη της Γαλλίας για την παγκόσμια υγεία, Αν-Κλερ Αμπρού.
Αυτό το στάδιο έφτασε μετά από τρία χρόνια συζητήσεων.
«Έχουμε μια κατ' αρχήν συμφωνία», εξήγησε, εν αναμονή της τελικής συμφωνίας από μεμονωμένες χώρες.
Οι αντιπρόσωποι θα συναντηθούν ξανά την Τρίτη, 15 Απριλίου, στη Γενεύη για να βελτιώσουν το κείμενο και να καταλήξουν σε τελική συμφωνία. Πρέπει ακόμη να εγκριθεί από όλα τα κράτη μέλη του ΠΟΥ στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας στη Γενεύη τον Μάιο.
Μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση των διαπραγματεύσεων, η οποία διήρκεσε σχεδόν 24 ώρες, οι σύνεδροι χειροκρότησαν δυνατά και συνεχάρησαν ο ένας τον άλλο για την κατ' αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε.
«Αυτό είναι ένα πολύ καλό μήνυμα. Είστε μέρος μιας απίστευτης ιστορίας που γράφεται» αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος έμεινε στην αίθουσα με τους αντιπροσώπους όλη τη νύχτα.
Ένα από τα κύρια σημεία διαμάχης χθες ήταν η παράγραφος 11 του κειμένου των 30 σελίδων, η οποία καθορίζει τη μεταφορά τεχνολογίας για την παραγωγή προϊόντων υγείας που σχετίζονται με πανδημίες, ιδίως προς όφελος των αναπτυσσόμενων χωρών.
Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής πιέζουν για να διευκολυνθεί αυτή η μεταφορά.
Το θέμα ήταν στο επίκεντρο της δυσαρέσκειας των φτωχότερων χωρών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, όταν είδαν ότι οι πλούσιες χώρες μονοπωλούσαν τις δόσεις και τις δοκιμές εμβολίων, σημειώνει το AFP.
Αρκετές χώρες όπου η φαρμακοβιομηχανία συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία αντιτίθενται στην ιδέα των υποχρεωτικών μεταφορών και επιμένουν στον εθελοντικό χαρακτήρα τους.
Το κείμενο που δείχνει πώς επιλύθηκε αυτό το ζήτημα δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί.
Μόνο η εμπειρία θα δείξει εάν η συμφωνία θα αντέξει την απόλυτη δοκιμασία - μια πιθανή μελλοντική πανδημία, για την οποία ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε ότι το ερώτημα είναι «όχι αν θα συμβεί, αλλά πότε».