Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι η Ουκρανία μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί τα όπλα που της έχουν παραχωρηθεί από τους Δυτικούς συμμάχους της για να εξαπολύσει επιθέσεις εντός του ρωσικού εδάφους, χωρίς κανέναν περιορισμό εμβέλειας.
«Δεν υπάρχουν πλέον όρια εμβέλειας για τα όπλα που παραδόθηκαν στην Ουκρανία, ούτε από τη Βρετανία, ούτε από τη Γαλλία, ούτε από εμάς — ούτε και από τους Αμερικανούς», δήλωσε ο Μερτς σε συνέδριο στο Βερολίνο. «Αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία μπορεί να αμυνθεί χτυπώντας στρατιωτικούς στόχους και εντός της Ρωσίας».
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μία περίοδο έντασης, μετά την πιο σφοδρή επίθεση με drones από τη Μόσχα από την έναρξη του πολέμου.
Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε ανοιχτά την απογοήτευσή του για τη ρωσική επιθετικότητα και τη στασιμότητα των προσπαθειών για κατάπαυση του πυρός.
Το Κρεμλίνο απάντησε χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις Τραμπ «συναισθηματική αντίδραση» και υπερασπίστηκε τις ρωσικές επιθέσεις ως απάντηση στα ουκρανικά πλήγματα.
Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε μέσω του πρακτορείου TASS: «Η έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, στην οποία οι Αμερικανοί κατέβαλαν σημαντική προσπάθεια, είναι ένα πολύτιμο επίτευγμα και είμαστε πραγματικά ευγνώμονες στις ΗΠΑ, στον πρόεδρο Τραμπ».
Ο Μερτς, που ανέλαβε καθήκοντα αυτόν τον μήνα με μια πιο επιθετική ρητορική από τον προκάτοχό του Όλαφ Σολτς, δεσμεύτηκε να διατηρήσει και να ενισχύσει τη στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να επισκεφθεί το Βερολίνο την Τετάρτη.
Από το Ανόι του Βιετνάμ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι πρέπει να τεθεί καταληκτικό χρονοδιάγραμμα στο Κρεμλίνο ώστε να αποδειχθεί πως «ο Πούτιν λέει ψέματα» όταν δηλώνει ότι θέλει ειρήνη.
Ο Μακρόν κάλεσε τον Τραμπ να μετατρέψει την «οργή» του σε πράξεις και να πιέσει για σκληρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.