Το Ιράν επιβεβαίωσε σήμερα ότι εξακολουθεί να δεσμεύεται πλήρως στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT), παρότι ανέστειλε τη συνεργασία του με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).
Ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, δήλωσε ότι η Τεχεράνη παραμένει προσηλωμένη τόσο στη Συνθήκη όσο και στη συμφωνία διασφαλίσεων.
Σύμφωνα με τον Ιρανό ΥΠΕΞ, η συνεργασία με τον Οργανισμό θα γίνεται πλέον μόνο μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας, για λόγους «ασφαλείας».
Η δήλωση ήρθε λίγες ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα από το κοινοβούλιο και ορίζει πως κάθε μελλοντική επιθεώρηση του ΔΟΑΕ θα χρειάζεται έγκριση του Συμβουλίου.
Ο ΔΟΑΕ, από την πλευρά του, σημείωσε ότι αναμένει επίσημη ενημέρωση από τις ιρανικές αρχές. Ο ΟΗΕ χαρακτήρισε την αναστολή συνεργασίας «ανησυχητική», ενώ οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για «απαράδεκτη απόφαση».
Η απόφαση της Τεχεράνης ήρθε στον απόηχο του 12ήμερου πολέμου Ιράν–Ισραήλ, ο οποίος ξεκίνησε με ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στις 13 Ιουνίου και απαντήθηκε από πυραυλικές επιθέσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετείχαν στη σύρραξη βομβαρδίζοντας τρεις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Μια εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στις 24 Ιουνίου και, μέχρι στιγμής, διατηρείται.
Η Τεχεράνη κατηγορεί τον ΔΟΑΕ για μεροληψία υπέρ των δυτικών χωρών και για στήριξη των ισραηλινών επιθέσεων. Στην ίδια γραμμή, ο υπουργός Εξωτερικών Αραγτσί επέκρινε δημόσια το Βερολίνο, απαντώντας σε προτροπή του γερμανικού ΥΠΕΞ να ανακληθεί η απόφαση. Επέκρινε τη Γερμανία για την «ξεκάθαρη υποστήριξή» της προς το Ισραήλ, ακόμη και σε επιθέσεις σε προστατευόμενες πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την πολεμική σύρραξη, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς επαίνεσε τις ενέργειες του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις «βρώμικη δουλειά ενάντια στην ιρανική τρομοκρατία».
Ο νόμος που περιορίζει τη συνεργασία με τον ΔΟΑΕ, σε συνδυασμό με τις ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις, επαναφέρει στο προσκήνιο την ανησυχία για τις πυρηνικές προθέσεις της Τεχεράνης και το μέλλον του NPT στην ευρύτερη περιοχή.