Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) επιβεβαίωσε επισήμως τα πλήγματα που δέχθηκε ο υπό κατασκευή ερευνητικός αντιδραστήρας βαρέος ύδατος στη Χοντάμπ (πρώην Αράκ), καθώς και παρακείμενες εγκαταστάσεις στο Ιράν, από ισραηλινή στρατιωτική ενέργεια.
Ο συγκεκριμένος αντιδραστήρας, στη μορφή που είχε αρχικά σχεδιαστεί, θα μπορούσε να παράγει πλουτώνιο, υλικό με δυνητική χρήση σε πυρηνικά όπλα. Παρόλα αυτά, η Τεχεράνη διαβεβαιώνει επανειλημμένα τη διεθνή κοινότητα ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας αφορά αποκλειστικά "μη στρατιωτικούς σκοπούς".
Στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015 μεταξύ Ιράν και Δύσης, ο αντιδραστήρας αυτός επανασχεδιάστηκε, με τον πυρήνα του να αφαιρείται και να σφραγίζεται με σκυρόδεμα, αντανακλώντας τη δέσμευση της Τεχεράνης για αποκλειστικά ειρηνική χρήση της πυρηνικής της τεχνολογίας. Το Ιράν είχε ενημερώσει τον ΔΟΑΕ ότι η έναρξη λειτουργίας του αντιδραστήρα αναμενόταν το 2026.
Σε επίσημη ενημέρωση, ο ΔΟΑΕ ανέφερε πως ο "ερευνητικός αντιδραστήρας βαρέος ύδατος του Χοντάμπ, ο οποίος είναι υπό κατασκευή, επλήγη. Δεν λειτουργούσε και δεν περιείχε πυρηνικό υλικό, επομένως δεν υπήρχαν ραδιολογικές επιπτώσεις". Η δήλωση αυτή δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα Χ, καθησυχάζοντας ως προς τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Το λεγόμενο βαρύ ύδωρ ή οξείδιο του δευτερίου, αποτελεί βασικό τεχνολογικό στοιχείο στη διαδικασία πυρηνικής σχάσης, λειτουργώντας ως επιβραδυντής νετρονίων και επιτρέποντας την απελευθέρωση θερμότητας μέσα στον αντιδραστήρα.
Σε προγενέστερη αναφορά του, ο ΔΟΑΕ είχε δηλώσει πως δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι είχε πληγεί η παρακείμενη μονάδα παραγωγής βαρέος ύδατος. Ωστόσο, με νεότερη ανακοίνωση, επισημαίνει πως "αν και η ζημιά στην παρακείμενη μονάδα παραγωγής βαρέος ύδατος δεν ήταν αρχικά ορατή, πλέον εκτιμάται πως τα βασικά κτίρια της εγκατάστασης επλήγησαν, συμπεριλαμβανομένης της μονάδας απόσταξης".