Σε αδιέξοδο φαίνονται να οδηγούνται εξ' αρχής οι ευρωπαικές προσπάθειες διαμεσολάβησης για τον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ με το Ιράν, καθώς η Τεχεράνη αρνείται να εγκαταλείψει εντελώς τον εμπλουτισμό του ουρανίου.
Οι τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις (Μ. Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) εκκίνησαν σήμερα την διπλωματική τους πρωτοβουλία για εκτόνωση της κρίσης.
Όμως το Ιράν δεν φαίνεται διατεθειμένο να αποδεχθεί το βασικό αίτημα των Ισραήλ - ΗΠΑ για πλήρη εγκατάλειψη του εμπλουτισμού ουρανίου, που αποτελεί το βασικό στοιχείο του πυρηνικού προγράμματος.
Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι η Τεχεράνη «είναι πρόθυμη να συζητήσει ορισμένους περιορισμούς», αλλά «θα απορρίψει αναμφίβολα» κάθε πρόταση για «μηδενικό εμπλουτισμό», ιδιαίτερα όσο συνεχίζονται τα ισραηλινά πλήγματα.
Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε πως, μετά την τελευταία κλιμάκωση, «η κατάσταση έχει αλλάξει» και πως «η Ευρώπη πρέπει τώρα να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες», αφού η ιρανική ηγεσία «δεν σκοπεύει να εμπλακεί απευθείας με τις ΗΠΑ» υπό τις παρούσες συνθήκες.
Στο γεύμα εργασίας της Γενεύης έλαβαν μέρος οι ΥΠΕΞ Γερμανίας, Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Κάγια Κάλας, συναντώντας τον Ιρανό ομόλογό τους Αμπάς Αραγτσί.
Παρά το ήπιο κλίμα, δεν υπήρξε ουσιαστική σύγκλιση, με τους Ευρωπαίους να ζητούν «χειροπιαστά βήματα αποκλιμάκωσης» και την ιρανική αντιπροσωπεία να επισημαίνει πως «οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες ασφαλείας» που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος.
Κοινοτικές πηγές παραδέχονταν ότι «η μπάλα βρίσκεται πλέον στο ευρωπαϊκό τερέν», καθώς η άρνηση της Τεχεράνης για άμεση διαπραγμάτευση με την Ουάσιγκτον περιορίζει τα περιθώρια αμερικανικής μεσολάβησης.
Παράλληλα, διπλωματικοί παρατηρητές υπενθυμίζουν ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να περάσει και το εμπόδιο του Ισραήλ, το οποίο εξακολουθεί να επιμένει σε «πλήρη και επαληθεύσιμη αποσυναρμολόγηση» του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
Η αποτυχία της πρώτης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας δημιουργεί φόβους για περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή, με διπλωματικές πηγές να προειδοποιούν ότι ένα παρατεταμένο αδιέξοδο θα ενισχύσει το ρίσκο γενικευμένης ανάφλεξης στον Περσικό Κόλπο, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την παγκόσμια ενεργειακή και οικονομική σταθερότητα.