Σοβαρές επιπτώσεις στη ναυσιπλοΐα, τη γεωργία και τα τοπικά οικοσυστήματα προκαλεί η πτώση της στάθμης του Δούναβη στην Ουγγαρία, καθώς ο ποταμός βρίσκεται σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα.
Το φαινόμενο, που εμφανίζεται νωρίτερα από το συνηθισμένο, εντείνεται λόγω του κύματος καύσωνα που σαρώνει την Ευρώπη, με τις θερμοκρασίες στη Βουδαπέστη να αγγίζουν τους 35°C.
Ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης αποτελεί ζωτικής σημασίας υδάτινη οδό μεταφοράς, όμως οι συνθήκες ξηρασίας επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς.
Σύμφωνα με τον Ατίλα Μπεντσίκ, αντιπρόεδρο της Ουγγρικής Ναυτιλιακής Ένωσης, τα φορτηγά πλοία υποχρεώνονται να μεταφέρουν μόλις το 30-40% του συνήθους φορτίου τους, οδηγώντας σε διπλασιασμό του κόστους μεταφοράς.
Η κατάσταση δεν περιορίζεται μόνο στον Δούναβη. Χαμηλή στάθμη υδάτων παρατηρείται και στον ποταμό Βιστούλα στη Βαρσοβία, αλλά και στον Ρήνο στη Γερμανία, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για τις συνέπειες στην ευρωπαϊκή οικονομία και περιβάλλον.
Αν και τέτοια φαινόμενα δεν είναι πρωτόγνωρα, συνήθως εμφανίζονται αργότερα το καλοκαίρι, δήλωσε ο Ατίλα Στζέγκι, εκπρόσωπος της ουγγρικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Υδάτων. Ελπίδες για σταδιακή βελτίωση δίνει η πρόβλεψη για βροχοπτώσεις στην περιοχή απορροής του Δούναβη την ερχόμενη εβδομάδα.
Η ένταση του φαινομένου αποτυπώνεται και στα στατιστικά στοιχεία της κρατικής μετεωρολογικής υπηρεσίας HungaroMet, που καταγράφει μόλις το 17% των φυσιολογικών βροχοπτώσεων για τον Ιούνιο. Ο φετινός Ιούνιος χαρακτηρίστηκε ως ο πιο ξηρός από το 1901.
Αντιμέτωποι με τη νέα πραγματικότητα βρίσκονται και οι κάτοικοι της περιοχής. «Ο Ιούνιος είναι παραδοσιακά μήνας με πολλές βροχές. Τώρα βλέπουμε καθαρό νερό, ιδανικό για καγιάκ, αλλά η ανησυχία είναι μεγάλη», σημειώνει ο Γκιόργκι Ματαβόφσκι, αθλητής καγιάκ που απολαμβάνει τον Δούναβη στη Σομπ, βόρεια της Βουδαπέστης.
Η συνεχιζόμενη ξηρασία, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, ενισχύει τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των υδάτινων πόρων στην Κεντρική Ευρώπη και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την οικονομία.