Δεν προτίθεται να δεσμευτεί προκαταβολικά για την αποστολή στρατευμάτων σε ενδεχόμενη διεθνή σύγκρουση η Αυστραλία, δήλωσε ο υπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας, Πατ Κόνροϊ, απορρίπτοντας φήμες περί πιέσεων από το Πεντάγωνο για σαφή τοποθέτηση όσον αφορά πιθανή αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας με αφορμή την Ταϊβάν.
Σε συνέντευξη του στο δίκτυο Australian Broadcasting Corporation, ο Κόνροϊ τόνισε πως προτεραιότητα της χώρας είναι η διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας και αποφυγή συζητήσεων γύρω από "υποθετικά σενάρια". Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η τελική απόφαση για συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων θα ληφθεί αποκλειστικά από την εκάστοτε αυστραλιανή κυβέρνηση και όχι εκ προοιμίου».
Αντιδράσεις σε αμερικανικές πιέσεις και διεθνές ενδιαφέρον για την Ταϊβάν
Αναλυτικό δημοσίευμα των Financial Times ανέδειξε ότι ο Έλμπριτζ Κόλμπι, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για θέματα πολιτικής, εντείνει τις πιέσεις προς Αυστραλούς και Ιάπωνες αξιωματούχους, ζητώντας σαφείς δεσμεύσεις σχετικά με την πιθανή στάση τους σε περίπτωση κλιμάκωσης στην Ταϊβάν.
Ο Κόλμπι επισήμανε σε ανάρτηση του στο X πως το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας συνεχίζει το δόγμα «Πρώτα η Αμερική» της κυβέρνησης Τραμπ, με στόχο να ενθαρρύνει τους συμμάχους να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες και να ενισχύσουν τη συλλογική άμυνα.
Η Κίνα διακηρύσσει ότι η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της επικράτειάς της και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο χρήσης βίας. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, εμμένει στη θέση ότι μόνο ο ίδιος ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να προσδιορίσει το μέλλον του νησιού.
Στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψής του στην Κίνα, ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι ξεκαθάρισε πως η Καμπέρα δεν επιθυμεί ανατροπή του υφιστάμενου status quo σχετικά με την Ταϊβάν, δίνοντας έμφαση στη βαρύτητα της περιφερειακής ασφάλειας και της οικονομικής σταθερότητας.
Στρατιωτικές εξελίξεις & πολυεθνικές ασκήσεις στην περιοχή
Ο Πατ Κόνροϊ υπογράμμισε την αυξανόμενη ανησυχία της Αυστραλίας για την ενίσχυση του κινεζικού στρατού, τόσο σε πυρηνικό όσο και σε συμβατικό επίπεδο. Επισήμανε μάλιστα ότι η κινεζική πρόθεση ανάπτυξης στρατιωτικών βάσεων στον Ειρηνικό δεν βρίσκεται σε συμφωνία με τα συμφέροντα της Αυστραλίας, θέτοντας ως στόχο την ισορροπία και την αποτροπή μονοπωλιακής κυριαρχίας στην Ινδοειρηνική περιφέρεια.
Η διεθνούς εμβέλειας άσκηση Talisman Sabre, η μεγαλύτερη στη χώρα, ξεκίνησε στο λιμάνι του Σίδνεϊ με συμμετοχή 40.000 στρατιωτών από 19 χώρες, όπως Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ινδία, Βρετανία, Γαλλία και Καναδά.
Σημειώθηκε ότι το Κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό ενδέχεται να παρακολουθεί τα στρατιωτικά γυμνάσια, όπως έχει συμβεί και σε προηγούμενες περιπτώσεις, προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες.
Οι ασκήσεις θα εκτυλιχθούν σε μια τεράστια γεωγραφική έκταση, από το αυστραλιανό Νησί των Χριστουγέννων μέχρι τη Θάλασσα των Κοραλλίων, και θα λειτουργήσουν ως προσομοίωση συντονισμένων πολυεθνικών επιχειρήσεων σε σενάριο πολέμου, σύμφωνα με τον αντιναύαρχο Τζάστιν Τζόουνς, αρχηγό των κοινών επιχειρήσεων της Αυστραλιανής Αμυντικής Δύναμης.
Όπως εξήγησε ο Τζόουνς, «οι αεροπορικές, θαλάσσιες, χερσαίες και διαστημικές ασκήσεις, διάρκειας δύο εβδομάδων, θα δοκιμάσουν την ικανότητα ταχείας μετακίνησης και επιχειρησιακής ετοιμότητας των δυνάμεων».
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η πολυεθνική συμμετοχή δηλώνει τη συλλογική επιδίωξη των χωρών για ειρήνη, σταθερότητα και ελεύθερο Ινδοειρηνικό.
Ο Αμερικανός υποδιοικητής για τον Ειρηνικό, Τζόελ Βόουελ, κατέστησε σαφές πως η Talisman Sabre ενδυναμώνει την κοινή ετοιμότητα δράσης, λειτουργώντας ως «αποτρεπτικός μηχανισμός, με τελικό στόχο να αποφευχθεί ο πόλεμος».