ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
σημαία Βουλγαρίας
Η βουλγαρική σημαία κυματίζει ανάμεσα σε δέντρα και καθαρό ουρανό.

Η Βουλγαρία ανάμεσα στους κορυφαίους παραγωγούς μαύρου χαβιαριού στην Ευρώπη

Η Βουλγαρία αναδεικνύεται ως κορυφαίος παραγωγός μαύρου χαβιαριού στην Ευρώπη, ανταγωνιζόμενη ισάξια τη Γαλλία και την Ιταλία, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του βουλγαρικού συνδέσμου εμπορίας χαβιαριού Εμίλ Αραμπάντζιεφ.

Ως ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς μαύρου χαβιαριού στην Ευρώπη καθιερώνεται η Βουλγαρία, διεκδικώντας θέση απέναντι σε παραδοσιακούς ηγέτες όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

Ο Εμίλ Αραμπάντζιεφ, πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Μαύρου Χαβιαριού στη Βουλγαρία, ανέφερε σε συνέντευξή του στο BTA ότι η χώρα κατάφερε να εισέλθει δυναμικά στην ευρωπαϊκή αγορά και παράλληλα να επεκτείνει την παρουσία της σε αγορές εκτός Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο η Γαλλία όσο και οι ΗΠΑ αποτελούν σημαντικούς εισαγωγείς και καταναλωτές βουλγαρικού χαβιαριού. Ο Αραμπάντζιεφ επισήμανε: «Έχουμε σημεiώσει σημαντική πρόοδο στις αγορές της Ισπανίας και της Αυστραλίας, ενώ συνεχίζονται διαπραγματεύσεις για νέους εξαγωγικούς προορισμούς. Η Ιαπωνία δείχνει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για το βουλγαρικό προϊόν».

Διεθνείς προοπτικές και εμπορικές διαπραγματεύσεις

Αναφορικά με τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, ο Αραμπάντζιεφ εκτιμά ότι ενδεχόμενες αλλαγές στη φορολογική πολιτική των ΗΠΑ είναι απίθανο να επηρεάσουν δραστικά τη ζήτηση μαύρου χαβιαριού, δεδομένης της παγκόσμιας έλλειψης του προϊόντος. Όπως σημειώνει, ακόμη και με αυξημένους δασμούς, η αγορά θα προσαρμοστεί, ιδιαίτερα ενόψει της επερχόμενης περιόδου παραγωγής που ξεκινά τον Οκτώβριο. Παράλληλα, το ενδιαφέρον για διαφοροποίηση προς νέες αγορές, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Ισπανία, δημιουργεί πρόσθετη ασφάλεια για τον κλάδο.

Ο οξύρρυγχος, ψάρι ιδιαίτερα πολύτιμο για τη βιομηχανία χαβιαριού, χαίρει σημαντικής εκτίμησης παγκοσμίως. Ενδεικτικά, "στις Ηνωμένες Πολιτείες, η 18η Ιουλίου καθιερώνεται ως Εθνική Ημέρα Χαβιαριού, με στόχο την αναγνώριση της γαστρονομικής του αξίας και την προστασία του πληθυσμού του οξύρρυγχου". Αντίστοιχα, και στη Βουλγαρία, ο κλάδος τιμά τη συγκεκριμένη ημέρα.

Η βιομηχανία μαύρου χαβιαριού στη Βουλγαρία

Η παραγωγή χαβιαριού στη Βουλγαρία ξεκίνησε πριν από περίπου τριάντα χρόνια, βασισμένη αρχικά σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Έκτοτε, πλήθος επενδυτών έχουν στηρίξει τον τομέα, με αποτέλεσμα η χώρα να παράγει πλέον σημαντικές ποσότητες μαύρου χαβιαριού.

Το βουλγαρικό χαβιάρι διατίθεται στην αγορά σχεδόν στη μισή τιμή σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά προϊόντα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συνδέσμου, οι ετήσιες εξαγωγές ξεπερνούν τους 15 τόνους, ενώ η εσωτερική κατανάλωση αυξήθηκε εντυπωσιακά – από περίπου 500 κιλά πριν από 7-8 χρόνια σε πάνω από έναν τόνο το μήνα σήμερα. Ο Αραμπάντζιεφ δηλώνει: "Η αύξηση είναι τεράστια και αντανακλά την αναπτυσσόμενη προτίμηση των Βουλγάρων καταναλωτών αλλά και τη διαμόρφωση νέων συνηθειών".

Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι το χαβιάρι από μουρούνα, το οποίο διακρίνεται για τη μοναδική του γεύση και υφή, ενώ θεωρείται ένα από τα πιο ακριβά χαβιάρια παγκοσμίως.

Κάθε χώρα αναπτύσσει τη δική της παράδοση στην κατανάλωση χαβιαριού: "Η Γαλλία το απολαμβάνει με σαμπάνια, η Ρωσία με βότκα, ενώ στη Βουλγαρία προτιμάται σκέτο, για να αναδειχθεί η εξαιρετική του γεύση".

Στόχος: Καταπολέμηση λαθρεμπορίου και διαφύλαξη ποιότητας

Η Ένωση Εμπόρων Μαύρου Χαβιαριού στη Βουλγαρία συστάθηκε πριν από τρία χρόνια, με βασικό στόχο την προώθηση του προϊόντος σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταναλωτές. Παράλληλα, δραστηριοποιείται ενεργά για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και την αναγέννηση των πληθυσμών οξύρρυγχου στον ποταμό Δούναβη, μια διαδικασία με πολυεπίπεδες δυσκολίες.

Σήμερα, η τιμή του βουλγαρικού χαβιαριού ξεπερνά τα 1.650 ευρώ ανά κιλό, ενώ διατίθεται και σε μικρότερα πακέτα, με ενδεικτική τιμή 96 λέβα για συσκευασία των 30 γραμμαρίων. Ο Αραμπάντζιεφ επισημαίνει: "Το χαβιάρι αποτελεί είδος πολυτελείας αλλά και ένα από τα πιο υγιεινά προϊόντα προς κατανάλωση, ενώ η τιμή το κάνει προσιτό για κάθε καταναλωτή που θέλει να το δοκιμάσει".

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ολάντ για Τραμπ: Πρέπει να τον κάνουμε να πονέσει και να είμαστε σκληροί

Ο Φρανσουά Ολάντ θεωρεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «καταλαβαίνει μόνο την ισορροπία δύναμης και αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να ελπίζει η Ευρώπη να γοητεύσει τον Ντόναλντ Τραμπ», ούτε να τον «πείσει».