Το Μαρόκο προχωρά σε μια φιλόδοξη επενδυτική πρωτοβουλία, ανακοινώνοντας την Πέμπτη (24/7) πως σκοπεύει να διαθέσει 38 δισεκατομμύρια ντιράμ (4,2 δισεκατομμύρια δολάρια) μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια για την εκσυγχρόνιση των κύριων αερολιμένων της χώρας.
Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη συνδιοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030, σε συνεργασία με την Πορτογαλία και την Ισπανία.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης, υπογράφηκε συμφωνία με την κρατική αρχή διαχείρισης αεροδρομίων, ONDA, με αντικείμενο την υλοποίηση ενός εκτεταμένου σχεδίου ανάπτυξης και αναβάθμισης. Συγκεκριμένα:
- Τα 25 δισεκατομμύρια ντιράμ προορίζονται για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων κτιριακών υποδομών.
- Τα υπόλοιπα 13 δισεκατομμύρια θα διατεθούν για εργασίες συντήρησης και απαλλοτρίωση γης, απαραίτητης για τη διεύρυνση των αεροδρομίων.
Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η θεαματική αύξηση της «χωρητικότητας» των αεροδρομίων της χώρας, από 38 εκατομμύρια επιβάτες σήμερα σε 80 εκατομμύρια έως το 2030.
Αυτό το φιλόδοξο πλάνο αντανακλά την πρόθεση του Μαρόκου να αποτελέσει έναν σημαντικό διεθνή κόμβο εν αναμονή της κομβικής του συμμετοχής στη μεγάλη αθλητική διοργάνωση.
Ήδη από τον Μάιο, η χώρα προχώρησε στην έκδοση δύο «προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος» για την ανάπτυξη ενός νέου τερματικού σταθμού στο μεγαλύτερο αεροδρόμιό της, στην Καζαμπλάνκα.
Μέσω του έργου αυτού αναμένεται να μεγιστοποιηθεί η δυναμικότητα του αερολιμένα κατά 20 εκατομμύρια επιβάτες, ενισχύοντας περαιτέρω την αναπτυξιακή πορεία του τομέα.
Το 2024 υπήρξε χρονιά-ορόσημο για τον μαροκινό τουρισμό, καθώς το βασίλειο σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ προσελκύοντας 17,4 εκατομμύρια επισκέπτες, καταγράφοντας αύξηση 20% σε σχέση με την περασμένη χρονιά.
Οι διάχυτες αισιόδοξες προβλέψεις εκτιμούν ότι μέχρι το 2030, το Μαρόκο θα έχει υποδεχθεί 26 εκατομμύρια τουρίστες, αναδεικνύοντάς το ανάμεσα στους ταχύτερα αναπτυσσόμενους προορισμούς της Μεσογείου.