ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Νικόλ Πασινιάν πρωθυπουργός
Φωτογραφία Shutterstock

Εύθραυστη συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν

Παρά την ανακοίνωση εκεχειρίας, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν τη νύχτα που πέρασε στους δρόμους του Γερεβάν, κατηγορώντας τον Αρμένιο πρωθυπουργό ότι δεν επιδεικνύει πυγμή απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν.

Σε ισχύ είναι από το βράδυ της Τετάρτης η εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας του αρμενικού Συμβουλίου Ασφαλείας Αρμέν Γκριγκοριάν. «Επιτεύχθηκε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, με τη μεσολάβηση της διεθνούς κοινότητας» δήλωσε ο Γκριγκοριάν στην αρμενική τηλεόραση, διευκρινίζοντας ότι η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στις 8 το βράδυ της Τετάρτης.

Από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν δεν υπάρχει επιβεβαίωση για τη συμφωνία εκεχειρίας, υπογραμμίζει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι περισσότεροι από 100 Αρμένιοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στις εχθροπραξίες των τελευταίων ημερών και ότι 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα αρμενικού εδάφους είχαν καταληφθεί από το Αζέρους στρατιώτες. Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε τον θάνατο 54 στρατιωτών του.

Παρά την ανακοίνωση εκεχειρίας, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν τη νύχτα που πέρασε στους δρόμους του Γερεβάν, ζητώντας την παραίτηση του Πασινιάν, κατηγορώντας τον Αρμένιο πρωθυπουργό ότι δεν επιδεικνύει πυγμή απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν.

Η Αρμενία ζήτησε τη βοήθεια του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), του οποίου ηγείται η Ρωσία. Ωστόσο, με τη Μόσχα προσηλωμένη στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο ΟΣΣΑ αρκέστηκε στην αποστολή εμπειρογνωμόνων στην περιοχή, η άφιξη των οποίων ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών είναι τεταμένες από το 1991, λόγω του διαφιλονικούμενου θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η διένεξη για τον έλεγχό του κλιμακώθηκε ξανά το φθινόπωρο του 2020, όταν ξέσπασε πόλεμος διάρκειας 44 ημερών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι αζερικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο αρκετών τομέων.

Ο πόλεμος έλαβε τέλος χάρη στην ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, ωστόσο Μπακού και Γερεβάν αλληλοκατηγορούνται κατά περιόδους για παραβιάσεις της εκεχειρίας κατά μήκος των συνόρων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Την υποστήριξη του στον Νικόλ Πασινιάν εξέφρασε ο Εμανουέλ Μακρόν

Ο πρόεδρος διαβεβαίωσε τηλεφωνικά τον πρωθυπουργό της Αρμενίας για τη στήριξη της Γαλλίας στις δημοκρατικές δομές της χώρας και επαίνεσε τις προσπάθειες ειρήνης με Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία.
Σημαίες Αρμενίας Αζερμπαϊτζάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ειρηνευτική συμφωνία υπογράφουν η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν εμπλακεί σε πολέμους μετά τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ένας θύλακας στο Αζερμπαϊτζάν, στον οποίο κατοικούσαν κυρίως Αρμένιοι, αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν με την υποστήριξη της Αρμενίας.