ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Πύργος ηλεκτροδότησης στη Νίκαια
Στη Νίκαια, η ηλεκτροδότηση διακόπηκε ξαφνικά, επηρεάζοντας χιλιάδες νοικοκυριά και το αεροδρόμιο λόγω κακόβουλης ενέργειας.

Έκτακτο φόρο θα επιβάλλει στις ενεργειακές εταιρείες η Σλοβενία

Kάθε έσοδο που υπερβαίνει τα 180 ευρώ ανά MWh ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στη Σλοβενία και πωλείται στη χονδρική αγορά θα διοχετεύεται στον εθνικό προϋπολογισμό.

Σχέδιο νόμου που θα επιβάλλει έκτακτο φόρο στις ενεργειακές εταιρείες το 2022 και το 2023 παρουσίασε η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να επιδοτήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να χρηματοδοτήσει μέτρα για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις περιόδους αιχμής.

Σύμφωνα με την πρόταση, όπως αναφέρει το euractiv, κάθε έσοδο που υπερβαίνει τα 180 ευρώ ανά MWh ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στη Σλοβενία και πωλείται στη χονδρική αγορά θα διοχετεύεται στον εθνικό προϋπολογισμό.

Οι παραγωγοί των οποίων το κόστος παραγωγής υπερβαίνει τα 180 ευρώ ανά MWh θα εξαιρούνται, όπως και η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται με χρήση φυσικού αερίου και οι μικρές εγκαταστάσεις με μέγιστη ισχύ κάτω των 500 kW.

Ένας έκτακτος φόρος θα επιβληθεί επίσης στις εταιρείες που παράγουν και επεξεργάζονται αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Σλοβενία, υποχρεώνοντάς τες να πληρώσουν μια «επιβάρυνση αλληλεγγύης» για το 2022 και το 2023, η οποία ορίζεται ως η διαφορά μεταξύ των εταιρικών κερδών το 2022 ή το 2023 και του μέσου κέρδους την περίοδο 2018-2021 πολλαπλασιασμένη με έναν συντελεστή 1,2.

Η συντριπτική πλειονότητα των μεγάλων ενεργειακών φορέων στη Σλοβενία, η οποία περιλαμβάνει σχεδόν ολόκληρο τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, ανήκει εν μέρει ή εξ ολοκλήρου στο κράτος.

Ο έκτακτος φόρος συνδέεται με μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στη μείωση της ζήτησης σε ώρες αιχμής κατά τουλάχιστον 5% κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μέτρα ύψους 5 δισ. θα λάβει η Σλοβενία έναντι της ενεργειακής κρίσης

Σε 1,5 δισ. ευρώ θα φτάσει η στήριξη προς τις επιχειρήσεις, ενώ 1,2 δισ. ευρώ αναμένεται να λάβουν τα νοικοκυριά, με τον πρωθυπουργό της χώρας να σημειώνει ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν τιμές ενέργειες χαμηλότερες από των ευρωπαίων ανταγωνιστών τους.
Διασυνδετήριος αγωγός αερίου
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Cenergy: Αναλαμβάνει έργο διασύνδεσης Ελλάδας – Β. Μακεδονίας

Η Σωληνουργεία Κορίνθου της Cenergy Holdings συμμετέχει στον Διασυνδετήριο Αγωγό Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια, τη διασυνδεσιμότητα και την πράσινη μετάβαση στην περιοχή.