ΓΔ: 1970.41 -0.76% Τζίρος: 179.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Leopard-Rheinmettall
Φωτο: Shutterstock

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας: Να αγοράσουν οι χώρες της ΕΕ όπλα από κοινού

«Ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας κάνει φανερές τις ελλείψεις στις δυνατότητές μας», δήλωσε ο Γίρι Σεντίβι, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ).

Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αγοράσουν όπλα από κοινού για να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους αφού προμήθευσαν την Ουκρανία, εκτιμά η αμυντική υπηρεσία της ΕΕ, η οποία προειδοποιεί πως οι ΗΠΑ μπορεί να μην είναι πάντα ικανές να προστατεύουν την Ευρώπη από απειλές.

«Ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας κάνει φανερές τις ελλείψεις στις δυνατότητές μας», δήλωσε ο Γίρι Σεντίβι, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ), ενός σώματος της ΕΕ που βοηθάει τις κυβερνήσεις του συνασπισμού να αναπτύσσουν τις στρατιωτικές δυνατότητές τους.

Ο οργανισμός διεξάγει συνομιλίες με ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων με στόχο την αύξηση της παραγωγής τους, δήλωσε ο Σεντίβι, καθώς και με χώρες ώστε να πραγματοποιήσουν κοινές αγορές εξοπλισμού και πυρομαχικών.

«Το σημαντικό είναι να μπορέσουμε, η Ευρωπαϊκή Ένωση, να γίνουμε ένας αξιόπιστος πάροχος ασφαλείας για την προστασία των πολιτών», δήλωσε στο Ρόιτερς, καλώντας τις χώρες να λάβουν σοβαρά υπόψη τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για να επενδύσουν στην άμυνα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι αναπόφευκτα δεσμευμένες στην περιοχή της Ασίας Ειρηνικού και δεν θα μπορούν να παρέχουν κάποιες ουσιώδεις διευκολύνσεις, όπως στρατηγική αερομεταφορά, αναγνωριστικά αεροσκάφη, τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας και αντιαεροπορική άμυνα».

Ο ίδιος επισήμανε επίσης την απειλή που προέρχεται από την τρομοκρατία και από αποτυχημένα κράτη στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες έφθασαν τα 200 δισ. ευρώ για πρώτη φορά το 2021, καταγράφοντας αύξηση κατά 6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, τη μεγαλύτερη αφότου η εν λόγω περιφέρεια άρχισε να αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες το 2015, μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρώπη-Άμυνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άμυνα: Η Ελλάδα δεν θέλει φθηνά δάνεια από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SAFE

Δημοσιονομικούς περιορισμούς επικαλείται η κυβέρνηση για την απόφαση να μην αξιοποιηθούν τα φθηνά δάνεια του προγράμματος SAFE. Προχωρά η προμήθεια τέταρτης Belharra και ιταλικών φρεγατών.
businessdaily-Amyna-Kainotomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 14 ελληνικές εταιρείες που μπήκαν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας

Το 2024, οι ελληνικές εταιρείες ενισχύουν τη θέση τους στον ευρωπαϊκό αμυντικό χάρτη, συμμετέχοντας ενεργά σε καινοτόμα έργα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας. Ποιες είναι οι 14 εταιρείες που πρωταγωνιστούν.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος και άρμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγώνας δρόμου της Ελλάδας με Τουρκία για τα δισεκατομμύρια του SAFE

Χρηματοδότηση με τα φθηνά δάνεια του προγράμματος SAFE, ύψους 150 δισ. ευρώ, διεκδικούν πλέον και οι τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες. Ποια αναχώματα στήνει η ελληνική διπλωματία, ποιες παγίδες κρύβει η ερμηνεία του κανονισμού για το SAFE.
Ευρωπαϊκή Ένωση άμυνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλαγή σκηνικού στην άμυνα της Ευρώπης, νέο εξοπλιστικό από την Ελλάδα

Πιθανή η αναθεώρηση του 12ετούς εξοπλιστικού προγράμματος της Ελλάδας μετά τις ιστορικές αποφάσεις για την άμυνα της Ευρώπης. Τι αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η ακτινογραφία των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών.
Rozolis-Tasos-SEKPY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας

Το 2023 ήταν μια πολλά υποσχόμενη χρονιά για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, με τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να πρωταγωνιστούν στα έργα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας. Γράφει ο Αναστάσιος Ροζολής*.