ΓΔ: 1970.41 -0.76% Τζίρος: 179.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Fysiko Aerio, Nord Stream, Natural Gas
Φωτο: Shutterstock

Αποζημιώσεις για τις ζημιές στο Nord Stream σχεδιάζει να ζητήσει η Ρωσία

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Οικονομικής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας δεν διευκρίνισε από που θα ζητηθεί η αποζημίωση, ενώ παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν κλειστοί οι δυο αγωγοί που στοίχισαν 17,4 δισ. ευρώ.

Η Μόσχα ενδέχεται να ζητήσει αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν οι αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 έπειτα από την έκρηξη που σημειώθηκε πέρυσι, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο RIA Novosti επικαλούμενο Ρώσο διπλωμάτη. Τον Σεπτέμβριο σημειώθηκαν εκρήξεις στους δύο αγωγούς που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία, με τη Μόσχα να κάνει λόγο για πράξη διεθνούς τρομοκρατίας.

«Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να εγείρουμε αργότερα το θέμα αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την έκρηξη τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream», δήλωσε ο Ντμίτρι Μπιρισέφσκι επικεφαλής της υπηρεσίας Οικονομικής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο.

Ο Μπιρισέφσκι δεν διευκρίνισε από ποιον θα ζητήσει αποζημίωση η Ρωσία, ενώ πρόσθεσε ότι το μέλλον των αγωγών δεν είναι ξεκάθαρο. «Αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να μιλάμε για το μέλλον των αγωγών Nord Stream. Γενικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αγωγοί μπορούν να επιδιορθωθούν», σημείωσε.

Το Κρεμλίνο έχει επισημάνει ότι οι μέτοχοι θα αποφασίσουν αν οι αγωγοί θα πρέπει να παροπλιστούν. Πηγές που έχουν γνώση των σχεδίων δήλωσαν στο Reuters την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι αγωγοί, τους οποίους κατασκεύασε η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom, θα σφραγιστούν καθώς δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια να επισκευαστούν ή να επαναλειτουργήσουν.

Ο Nord Stream 1, που κόστισε 7,4 δισ. ευρώ, ξεκίνησε να λειτουργεί τον Νοέμβριο του 2011. Η κατασκευή του Nord Stream 2, που κόστισε περισσότερα από 10 δισ. ευρώ, ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 αλλά δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία.

Ο Μπρισέφσκι κατήγγειλε εξάλλου ότι οι δυτικές χώρες αντιτίθενται στο σχέδιο ψηφίσματος που έχει ετοιμάσει η Ρωσία, το οποίο καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ζητήσει τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τις εκρήξεις. «Παρά ταύτα σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να επιμένουμε σε μια ολοκληρωμένη και ανοικτή διεθνή έρευνα με την υποχρεωτική συμμετοχή Ρώσων εκπροσώπων», τόνισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς έφτασε η ΔΕΠΑ σε.... ματ στην Gazprom και τι σημαίνει για την αγορά

Ανταγωνιστική τιμή προμήθειας φυσικού αερίου ως το τέλος του 2026 και διαγραφή απαιτήσεων της Gazprom ύψους 400 εκατ. ευρώ πέτυχε η ΔΕΠΑ, την ώρα που η Ελλάδα εξακολουθεί να καλύπτει μεγάλο μέρος των αναγκών της ρωσικό αέριο.
Εργαζόμενος πετρελαιοβιομηχανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Οκτώ χώρες του ΟΠΕΚ+ θα αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου τον Ιούλιο

Ο ΟΠΕΚ+ και χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία γνωστοποίησαν νέα σημαντική αύξηση της παραγωγής πετρελαίου τον Ιούλιο, μετά το σταδιακό άνοιγμα παραγωγής που ξεκίνησε τον Απρίλιο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το τέλος του ρωσικού φυσικού αερίου: Τι θα αλλάξει στην αγορά ενέργειας

Πλήρη απαγόρευση εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως το 2027 επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ένωση και γίνονται πιο επίκαιρες από ποτέ οι επενδύσεις σε FSRU για την εισαγωγή υγροποιημένου αερίου.