ΓΔ: 1968.72 -0.08% Τζίρος: 158.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
Πηγή: Shutterstock

Ρίσι Σούνακ: Η Κίνα συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας

Προειδοποίησε για την απειλή από την «όλο και πιο αυταρχική» Κίνα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό στο πλαίσιο σημερινής ομιλίας του στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.

Ότι η Κίνα συνιστά «τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας» προειδοποίησε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αφού συζήτησε τρόπους αντιμετώπισης της επιθετικότητας του Πεκίνου με τους δυτικούς συμμάχους. Ο κ. Σούνακ προειδοποίησε για την απειλή από την «όλο και πιο αυταρχική» Κίνα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό στο πλαίσιο σημερινής ομιλίας του στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσέγγισή τους (των χωρών που μετέχουν στην Ομάδα) αφορά την «αποκλιμάκωση» της κατάστασης αντί την «αποσύνδεση» και τη διάρρηξη των δεσμών με την Κίνα στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες και να πατάξουν τον οικονομικό εξαναγκασμό. «Η Κίνα συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας για την παγκόσμια ασφάλεια και ευημερία. Είναι όλο και πιο αυταρχική στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό», σχολίασε ο Σούνακ.

Να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2022, ο κ. Σούνακ είχε μιλήσει σκληρά για την Κίνα. Την χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη απειλή μακροπρόθεσμα» κατηγορώντας την πως «κλέβει τις τεχνολογίες μας και διεισδύει στα πανεπιστήμιά μας», και είχε δεσμευθεί να κλείσει τα 30 Ινστιτούτα Κομφούκιος που είναι εγκατεστημένα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Χρηματοδοτούμενα από το κινεζικό κράτος, τα ιδρύματα αυτά έχουν σκοπό την προώθηση της γλώσσας και του πολιτισμού της Κίνας, όμως έχουν κατηγορηθεί από ορισμένους συντηρητικούς βουλευτές ότι υπηρετούν τους σκοπούς των μηχανισμών προπαγάνδας και κατασκοπείας του Πεκίνου.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Σούνακ τόνιζε επίσης πως η Κίνα «υποστηρίζει τη φασιστική εισβολή στην Ουκρανία από τον (σ.σ. πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν αγοράζοντας το πετρέλαιό του και αποπειράται να εκφοβίσει τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν». «Φορτώνουν σε αναπτυσσόμενες χώρες ανυπέρβλητα χρέη και τα χρησιμοποιούν για να αρπάξουν τους πόρους τους ή να κρατούν διπλωματικό πιστόλι στο κεφάλι τους», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

«Βασανίζουν, φυλακίζουν και υποβάλλουν σε πλύση εγκεφάλου τον ίδιο τον λαό τους, ειδικά στη Σιντζιάνγκ και στο Χονγκ Κονγκ, κατά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα εμποδίσω την Κίνα να αποκτήσει τον έλεγχο των πανεπιστημίων μας και θα δώσω στις επιχειρήσεις και στους βρετανικούς δημόσιους δεσμούς την κυβερνοασφάλεια που έχουν ανάγκη», κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Bretania-xalyvas
ΔΙΕΘΝΗ

Στα χέρια της βρετανικής κυβέρνησης ο έλεγχος της British Steel

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανέκτησε τον έλεγχο του τελευταίου μεγάλου εργοστασίου χάλυβα της χώρας από έναν κινεζικό όμιλο, μέσω μέτρων που εγκρίθηκαν από το κοινοβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση.
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

H Βρετανία επιδιώκει σύσφιξη των οικονομικών της σχέσεων με την Κίνα

Η υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρέιτσελ Ριβς επανέλαβε το Σάββατο τις συνομιλίες με το Πεκίνο, υποστηρίζοντας ότι οι «ρεαλιστικές και προβλέψιμες» σχέσεις με τη χώρα θα τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη και το εμπόριο.
Κιρ Στάρμερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κιρ Στάρμερ: Να συνεργάζονται στα οικουμενικά θέματα Βρετανία και Κίνα

Η κυβέρνηση Στάρμερ δήλωσε ότι σχεδιάζει να επανεξετάσει τις σχέσεις της Βρετανίας με την Κίνα για να κατανοήσει και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που θέτει το Πεκίνο.