Η Αρναία Χαλκιδικής αναδεικνύεται σε ελκυστικό προορισμό για τους λάτρεις των μανιταριών, αξιοποιώντας την τοπική παραγωγή άγριων μανιταριών και την ενσωμάτωσή τους σε γαστρονομικές προτάσεις εστιατορίων και καφέ της περιοχής. Τα μανιτάρια συλλέγονται είτε από θερμοκήπια, είτε από καλλιέργειες με ήπιες παρεμβάσεις στη φύση, είτε από δασικές εκτάσεις, ενώ οι τρούφες εντοπίζονται με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων, όπως ο Ραούλ.
Στο πλαίσιο πρόσφατου ταξιδιού εξοικείωσης που διοργάνωσε ο δήμος Αριστοτέλη, πραγματοποιήθηκε σαφάρι μανιταριών και γαστρονομική περιήγηση σε καταστήματα της Αρναίας. Η περιήγηση ξεκίνησε σε δασική περιοχή ανάμεσα στην Αρναία και τον Πολύγυρο, όπου φύονται τα βρώσιμα μανιτάρια Lactarius salmonicolor, γνωστά για το πορτοκαλί-καφέ καπέλο τους και το χαρακτηριστικό κόκκινο γάλα της σάρκας τους.
Ο επικεφαλής της περιήγησης και ιδιοκτήτης του κτήματος «Δασόκηπος», Νίκος Αθανασιάδης, υπογραμμίζει τη σημασία της σωστής συλλογής και αναφέρει πως «κανείς φυσικά δεν πρέπει να μαζεύει μανιτάρια χωρίς να γνωρίζει». Εξηγεί ότι τα μανιτάρια δεν πρέπει να κόβονται όταν είναι μικρά, καθώς δεν έχουν ακόμη απελευθερώσει τα σπόρια τους, ενώ η σωστή συλλογή απαιτεί κάλυψη της τρύπας με φύλλα και κλαδιά για την προστασία του οικοσυστήματος.
Η φετινή χειμερινή περίοδος συλλογής μανιταριών στον Χολομώντα παρατάθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα να διαρκέσει από τα τέλη Οκτωβρίου έως τα τέλη Νοεμβρίου. Παρά τον πλούτο των ειδών που φιλοξενεί η περιοχή, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς πολλά είδη δεν είναι βρώσιμα, ενώ εντοπίζονται και παραισθησιογόνα μανιτάρια όπως το Amanita muscaria.
Ο ρόλος του τρουφόσκυλου και η καινοτόμος καλλιέργεια
Στη θέση Πασά Βρύση, ο Ραούλ, το τρουφόσκυλο, με τη βοήθεια του χειριστή του Θεόφιλου Κομνηνού, εντοπίζει τις πολύτιμες τρούφες που ζουν σε συμβίωση με τις ρίζες δέντρων. Η διαδικασία συλλογής γίνεται με προσοχή, ώστε να διατηρούνται οι τρούφες φρέσκες και να προστατεύεται το περιβάλλον.
Εκτός από τη συλλογή στη φύση, μανιτάρια καλλιεργούνται και σε θερμοκήπιο στον Χολομώντα, το οποίο λειτουργεί αποκλειστικά με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Εκεί παράγονται τοπικές ποικιλίες όπως το pleurotus της Αρναίας και το Hericium erinaceus, γνωστό ως «αρνάκι», με στόχο τη δημιουργία χώρου γαστρονομίας και πώλησης σχετικών προϊόντων.
Η γαστρονομική αξιοποίηση των μανιταριών
Ο δήμος Αριστοτέλη επιδιώκει να εντάξει τα μανιτάρια στα μενού των τοπικών καταστημάτων, προσθέτοντας ένα ακόμη τουριστικό πλεονέκτημα στην περιοχή. Σύμφωνα με τη σύμβουλο Τουριστικής Προβολής, Μαρία Πάππα, ιδιοκτήτες καταστημάτων που χρησιμοποιούν τοπικά προϊόντα επισημαίνονται με ειδικό σηματάκι στην πρόσοψη.
Η ανταπόκριση των επιχειρηματιών είναι θετική, με τη δημιουργία πρωτότυπων πιάτων όπως ρυζόγαλο με μανιτάρια, μανιταρόπιτα, πίτσες με τρούφα, μανιταρόσουπες, και τάπας με αγριομανίταρα. Η τοπική γαστρονομία εμπλουτίζεται, ενώ οι πελάτες δείχνουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις συνταγές με μανιτάρια της περιοχής.